BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? BioNTech aşısı sonrası nelere dikkat edilir?

Covid-19'a karşı korunmak, hayatın normale dönemsi için hızla devam edilen aşılama çalışmalarına karşı aşının yan etkileri en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer alıyor. Özellikle ikinci dozdan sonra görülen yüksek ateş ve halsizlik, BioNtech aşısı olacak vatandaşların endişelenmesine neden oluyor. BioNtech aşısı yan etkileri nelerdir?

BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? BioNTech aşısı sonrası nelere dikkat edilir?
BioNTech aşısının yan etkileri nelerdir? BioNTech aşısı sonrası nelere dikkat edilir?
GİRİŞ 10.08.2021 13:34 GÜNCELLEME 10.08.2021 13:34

BioNTech yan etkileri, kısa sürede milyonlarca kişinin merakla araştırdıkları en önemli konuların başında yer alıyor. 2 yıla yakın süredir tüm hayatımızı etkisi altına alan korona virüse karşı yaşamın normale dönmesi içi aşılama çalışmalarına hızlı bir şekilde başlandı. Aşılama çalışmaları hızla devam ederken özellikle BioNTech aşısı olan vatandaşlar aşının yan etkilerini merak ederek özenle araştırmaya başladı. 

BioNTech aşısı mı, Pfizer yoksa Sinovac aşısı mı daha etkili?BioNTech aşısı mı, Pfizer yoksa Sinovac aşısı mı daha etkili?

Biontech Aşısının Yan Etkilerinin Nedenleri?

Aşı olduktan sonra vücut antikor üretmeye başladığından yüksek ateş, sıtma, kas ve baş ağrısına neden olduğuna rastlanır. Konuyla iliği uzman hekimler, bu yan etkilerin normal olduğunu belirterek korkulacak bir durumun olmayacağını vurgulamaktadır. 

Konuyla ilgili Profesör Dr. İsmail Balık şu açıklamalarda bulunda: ‘Bu yan etkiler aşı yerinde ağrı, şişlik, ateş, vücut kırgınlığı gibi belirtiler BioNTech aşısında daha fazla görülüyor ama bunların hiçbiri risk oluşturmuyor, kişiyi ağır hastalık geçirme ve ölüm riskinden koruyor. İnaktif olan Sinovac aşısında ise bu tip yan etkiler ya olmuyor ya daha az gözüküyor.’

BioNTech Aşısı Yan Etkileri

  • Aşı yapıldıktan sonraki birkaç günde şu yan etkileri gösteriyor:

  • Kol ağrısı

  • Aşının vurulduğu kolda kızarıklık ve şişlik

  • Kas ve eklem ağrısı

  • Yorgunluk ve halsizlik

  • Vücut sıcaklığında artış, hafif ateş

  • Titreme ve üşüme

  • Mide bulantısı

  • Sindirim sisteminde bozukluk 

  • Kusma ve ishal

BioNTech Aşısını Kimler Yaptırmamalı?

15 yaş altı çocukların BionNTech aşısının vurulmadığı ancak ilerleyen zamanlarda bu durumun değişeceği belirtilmektedir. Bununla birlikte vücut sıcaklığı 38 derece üstünde olan ve herhangi bir rahatsızlığı bulunan kişilere aşı uygulanmamaktadır. 

BioNTech Aşısı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Aşı olduktan sonra alkol tüketilmemesi, zorunlu olmadıkça duş alınmaması gerekir. Eğer duş alınacaksa da aşının olduğu kola dikkat edilmesi önerilir. Bununla birlikte oluşabilecek yan etkilere karşı Parasetamol içeren ağrı kesicilerin içilmesi, bol bol su tüketilmesi tavsiye edilir. 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son Dakika... 7 ilde 'Mahzen' operasyonları: Bir suç örgütü daha çökertildi!
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!