Lazerle prostat tedavisine yoğun ilgi: Türk hekimler canlı yayınla tanıttı

Prostat hastalarının birkaç saatte normal hayatına dönebildiği lazer yöntemi, 16. Ulusal Canlı Cerrahi Endoüroloji Kongresi’nde Türk hekimler tarafından canlı yayınla yurt içi ve yurt dışından hekimlerle paylaşıldı.

Lazerle prostat tedavisine yoğun ilgi: Türk hekimler canlı yayınla tanıttı
Lazerle prostat tedavisine yoğun ilgi: Türk hekimler canlı yayınla tanıttı
GİRİŞ 27.04.2024 17:12 GÜNCELLEME 27.04.2024 17:13

Antalya’nın Kemer ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen 16. Ulusal Canlı Cerrahi Endoüroloji Kongresi’nde, yurt içi ve yurt dışından katılım sağlayan hekimlere canlı yayınla ameliyathanedeki prostat operasyonları izlettirildi. Fransa, İtalya, Azerbaycan, Almanya ve Hollanda’dan olmak üzere 500’den fazla hekimin katılım sağladığı kongrede lazerle gerçekleştirilen prostat ameliyatı büyük ilgi gördü.

BİRKAÇ SAATTE NORMAL YAŞANTIYA DÖNÜLÜYOR

Kongre sırasında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde gerçekleştirilen ameliyatlar canlı yayın yöntemiyle kongre salonuna aktarıldı. Uygulanan yöntemler kongredeki hekimlere canlı şekilde gösterilerek anlatıldı. Prostat hastaları için uygulanan ve bir iğneyle prostatın olduğu bölgeye girilerek lazer ışını verilmesine dayanan lazer ablasyonu yöntemi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Halil Lütfi Canat ekibiyle birlikte gerçekleştirdi.

Yaklaşık 80 santim büyüklüğünde prostata sahip hastaya yapılan yöntem hakkında bilgi veren Prof. Dr. Canat, operasyonun ağrı ve kesi olmadan lazer yöntemiyle gerçekleştirildiğinin altını çizerek “Hastalar hiçbir ağrı acı hissetmeden aynı gün hatta operasyondan birkaç saat sonra normal yaşantılarına dönebiliyor. Hastalığın sonraki süreçte de tekrarlamadığını gözlemledik. Hastalar son yıllarda özellikle bu yöntemi tercih ediyor” ifadelerine yer verdi.

Prof. Dr. Canat, bu yöntemin 3 senedir Türkiye’de uygulandığını ancak her merkezde uygulanma imkanının henüz olmadığını söyledi. Lokal ya da genel anestezi tercih edilerek gerçekleştirilebilen ve hastaya büyük rahatlık sağlandığını belirten Prof. Dr. Canat, prostat tümörünün üst limitiyle ilgili bir sınır bulunmadığını ve muayene sonrası lazere uygunluk durumunun sürede karar belirlendiğini aktardı.

KAYNAK: DHA
Elif Sena Demiroğlu Haber7.com - Asistan Editor
Haber 7 - Elif Sena Demiroğlu

Editör Hakkında

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezaları artıyor: Kanun teklifi kabul edildi
Ateşkesi çıkmaza sokan İsrail'den katliam kararı