Meme kanserine karşı "cep" ile "5 dakika"

Meme kanseri, akıllı telefonlar için geliştirilen muayenenin nasıl yapıldığını anlatan uygulama indirilerek erken safhada tespit edebilecek.

Meme kanserine karşı "cep" ile "5 dakika"
Meme kanserine karşı "cep" ile "5 dakika"
GİRİŞ 12.04.2016 12:46 GÜNCELLEME 12.04.2016 12:46

Ailede meme kanseri görülme riski yoksa, 40 yaşından sonra 2 yılda bir, 50 yaşından sonra ise yılda bir kez mamografi çekilmesinin meme kanserinin erken teşhisinde önemli olduğuna dikkati çeken Gülçelik, kadınların her ay belli aralıklarla kendini muayene etmesinin, vücutlarını tanımalarını sağlayacağını vurguladı.

"Kendiniz için her ay 5 dakikanızı ayırın"

Uygulamada hastaların kendilerini nasıl muayene edebileceklerinin görüntülü anlatıldığını bildiren Gülçelik, "(Kendiniz için her ay 5 dakika) diye bir aplikasyon. Kadınlarımıza biz 20 yaşından itibaren ayda bir kez yapması gereken bir işlem olduğunu anlatıyoruz. Normalde 30 yaşından sonra başlıyor ama memesini tanımasını için bu yaşta başlamasını öneriyoruz. 

Gülçelik, meme muayenesinin adet döngüsünün 5 ile 7'nci günleri arasında, ayda bir yapılmasını önerdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Adet görmeyen kadınlar için de her ayın belli günlerinde düzenli şekilde olması gerekiyor. Emziren kadınlarda emzirmeyi takiben göğüsteki süt boşaldıktan sonra, muayeneye başlamasını öneriyoruz. Birinci aşama, gözle değerlendirme, sonra yatar pozisyonda elle değerlendirme, üçüncü aşama ise ayakta, elle değerlendirme dediğimiz kısımlardan oluşuyor. Şişkinlik, içe çekilme, renk değişikliği var mı, bunlara dikkat edeceğiz. Kızarıklık var mı? Portakal kabuğu dediğimiz boyut farklılıkları var mı? Yatar pozisyonda ise dairesel tarzda memenizin muayenesini öneriyoruz. Elinize gelen kitle var mı? Görüntülerde tüm detayları ile muayenenin aşamaları anlatılıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Altay'dan sessiz sedasız öğrencilere yıllık 126,5 milyon TL destek
Milli Muharip Uçak KAAN bir kez daha başardı