Başbakan Erdoğan o ismi beğenmedi

Küçükçekmece Belediyesi'nin "Arenamega" adlı gösteri ve sanat merkezinin açılış töreninde konuşan Başbakan Erdoğan daha önce de birçok açılışta dile getirdiği konuyu yeniden hatırlattı. Arenamega isminin Türkçe olmayışını eleştirdi.

Başbakan Erdoğan o ismi beğenmedi
Başbakan Erdoğan o ismi beğenmedi
GİRİŞ 03.08.2013 19:28 GÜNCELLEME 04.08.2013 06:46
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Arenamega adlı gösteri ve sanat merkezine Türçe isim verilmesi konusunda uyarıda bulunan Erdoğan, "Bir çocuğa yada bir çocuk kadar değerli olan bir büyük esere isim koyarken başka dillere, başka simgelere hiç ihtiyaç duymadan kendi dilimizi ve kendi medeniyetimizi yaşatacak anlaşıyı sürdürmeliyiz. Dolayısıyla bugün açılışını yaptığmız Arenemega yerine bizim kültürümüze yakın bir isim olmasını sizin fikirlerinize sunuyorum" dedi. 

ERDOĞAN'DAN TÜRKÇE İSİM UYARISI

Yine aynı uyarıyı yapan Başbakan Erdoğan açılışı gerçekleşen merkezlere Türkçe isim konulmamasını eleştirdi. Erdoğan, "İstanbul'da açtığımız bu eserin Türkiye'de, balkanlarda ve Avrupa'da benzeri yok. Açılışını yaptığımız kamu yada özel sektör yatırımlarda maalesef hepi birbirine karışıyor ve çok zorlanıyoruz. Birbirinden ayırt etmek zorlaşırıyor. Türkçe hasssiyetini kaybettik. Böyle bir sıkıntı yaşıyoruz. Bizim son derece zengin bir dilimiz olmasına rağmen niçin yabancı kelimeler kullanıyoruz. Dilimizin bu vasıflarının yanında bizim tarihimizin isminin yaşatılması anılması ve hafızalarda hiç unutulmaması gereken çok sayıda bilim ve sanat insanımız, gönül insanlarımız, kahramanlarımız, devlet adamlarımız var" dedi. 

BAKANLARA ÇAĞRI

Türçe isimlerin giderek kullanılmadığının altını çizen Erdoğan Bakanlara çağrıda bulundu. Erdoğan, "Eserlerimize isim koyarken yokluğunu ve yoksunluğunu hissetmeyeceğimiz kültürümüz var. Kültür ve Turizm Bakanı ve Milli Eğitim Bakanlığı bunun gereğini yapmalıdır. Buradan hatırlatıyorum. Bir çocuğa yada bir çocuk kadar değerli olan bir büyük esere isim koyarken başka dillere, başka simgelere hiç ihtiyaç duymadan kendi dilimizi ve kendi medeniyetimizi yaşatacak anlaşıyı sürdürmeliyiz. Dolayısıyla bugün açılışını yaptığmız Arenemega yerine bizim kültürümüze yakın bir isim olmasını sizin fikirlerinize sunuyorum" diye konuştu.

KONUŞMASINI ALKIŞLA KESTİ

Başbakan Erdoğan konuşması esnasında yapılan sürprize alkışlayarak karşılık verdi. Harflerden oluşan "Küçükçekmece Bilgievleri Başkanımızın eseridir" yazısını gören Erdoğan konuşmasını kesti ve alkışladı. "Teşekkür ve tebrik ediyorum. Sizlere de başarılar diliyorum" dedi. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 5
  • ATALAY 10 yıl önce Şikayet Et
    resmi dil nerde kaldı. başbakanı tebrik ederim.''bizden bir isim''derken TÜRKÇE yi kastetti.Ülkede her iş yerin ismi TÜRKçe olmalıdır.O iş yeri yabancıya da ait olsa farketmez.Yabancı kelimelere hayran olmak olmak cehalettir.1000 tane diploması olsa dahi benliğini milliliğini yitirmiş,yabancı zihniyetine bürünmü demektir.Esasen; işyerlerine,isimlere, her şeye (tükçe karşılığı veya eşdeğeri varsa) kendi lsöcüklerimizi kullanmayanların utanmaları,özür dilemeleri,lazımdır.Onların milli ve dini duygulardan uzak olup olmadığını araştırmaya değer.En güzel dil,kendi öz dilimizdir
    Cevapla
  • nef arkeder 10 yıl önce Şikayet Et
    vialand ne peki ???. istanbul eyüp te açılan eğlence parkının adını hangi akılla vialand koydular ??yapılan eleştiri nekadar tutarsız.
    Cevapla
  • kazımm 10 yıl önce Şikayet Et
    hakikaten bu ne saçmalık ya. kim bulmuş bu adı? arenamega ne arkadaş? ne meraklıyız her yere arena adını koymaya... Her halimiz batıya özenti başka bişey değil. içimiz dışımız batı olmuş. O çevrede yaşayan insanlara sor ne koyalım adını de yap anketini koy ismini. Gösteri ve sanat merkezi ama adı arenamega. daha üfürükten bir isim olamazdı heralde. Hiçbişey bulamadıysan eski Türk düşünürlerinden veya sanatçılarından birinin adını koy.
    Cevapla
  • nurettin gül 10 yıl önce Şikayet Et
    Gerçeğin ta kendisi neyi ifade eder... Bir toplumun dili, o toplumun mazi ve istikbalini içinde saklayan bir kader gibidir. Mazinin örf ve ananesi, tecrübe ve birikimi dile yansır ve onunla geleceğe intikal eder. Şimdiki insanlar bir çok kavramı ve tecrübeyi dillerin aracılığı ile geçmişten tevarüs etmiştir. Nasıl kayısı ağacı kendi hususiyetlerini somut bir kaderi andıran çekirdeğinde saklıyor ise, insanlık da kendi birikim ve tecrübelerini lisan ile saklayıp naklediyor. Dilin kadere teşbihi bu cihetledir.Öyle ise bir insanın doğup büyüdüğü kültür ve dil, insanın düşünce ve duygularında önemli bir hoca ve önemli bir mekteptir. Kişi anasından ve ailesinden öğrendiği dil ile karakter kazanır. Ana dilin verdiği mesaj ve berraklık sonradan öğrenilen dilde yoktur. Öyle ise her kavim kendi dilini ilmi bir surette terakki ettirip belli bir edebi kalıba sokmalıdır.
    Cevapla
  • Uğur Aslan 10 yıl önce Şikayet Et
    Türkçe olsun. Arenamega nedir arkadaş hiçbir çağrışım yapmıyor. Biraz özünüze dönün lütfen. Kültürel emperyalizme savaş açmayan partiye ne benden ne ahvalimden oy moy yoktur.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Sinan Akçıl, Filistin bayrağı açtı: Duy Netanyahu! Özgür Filistin
CHP namaz ve Kur'an-ı Kerim tilaveti davetinden rahatsız oldu