Türkiye'den son dakika açıklama: İhlal oldu, Rusya rejimi çok sert uyardı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündeme dair soruları yanıtladı. AB'nin göçmen kriziyle ilgili verdiği sözleri tutmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, Brüksel'deki göçmen zirvesiyle ilgili, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin hangi sözleri tutmadığını söyledi" diye konuştu. Çavuşoğlu, dün bir ihlal olduğunu ve Rusya'nın Esed rejimini çok sert uyardığını kaydetti.

GİRİŞ 10.03.2020 11:40 GÜNCELLEME 10.03.2020 16:11
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu gündeme dair soruları yanıtladı.

 

AB'nin göçmen kriziyle ilgili verdiği sözleri tutmadığını hatırlatan Çavuşoğlu, Brüksel'deki göçmen zirvesiyle ilgili, "Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB'nin hangi sözleri tutmadığını söyledi" diye konuştu.

Çavuşoğlu, zirveden görüşmelerin devam etmesi için ortak karar çıktığını açıklayarak, "Yeni şartlar çerçevesinde ne yapmamız gerektiğini konuşacağız" dedi. 

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

(AB ile) Yeni bir faza diyalog bakımından geçtik ama gerçekçi şekilde bu ilişkilerin yürütülmesi için adımlar atılmalı. Açılmayan fasılların hepsini açmaya hazırız. 

Hem (İdlib'den göç) gelmesin diyorsunuz hem de insanların burada yaşaması için (Avrupa'dan) hiçbir destek vermiyorsunuz.

Bugünün şartları 2016’daki göçmenlerin ihtiyaçlarından farklı. Yeni şartlar çerçevesinde neler yapabiliriz, (AB ile) bunları konuşacağız.

"AVRUPA'NIN SINIRLARI TÜRKİYE'NİN GÜNEY VE DOĞUSUNDAN BAŞLIYOR"

Avrupa'nın sınırları Türkiye-Yunanistan sınırından başlamıyor. Avrupa'nın sınırları Türkiye'nin güney ve doğu sınırlarından başlıyor.

(Sığınmacılara) Biz nasıl kapıları açtıysak diğer ülkeler de uluslararası hukuk içinde işlemleri yapmalıdır.

(İdlib'de) Bu ateşkesi kalıcı hale getirmek için çalışmaları sürdürüyoruz. M4'ün güneyini Ruslar, kuzeyini biz denetleyeceğiz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AA Editör Masası'na konuk oldu.

"İHLAL OLDU, RUSYA ÇOK SERT UYARDI"

Dün bir ihlal oldu, Rusya rejimi çok sert uyarmış. (Rejim ilerlemeye çalışırsa) Bugüne kadar TSK ne yaptıysa onu yaparız. 

(ABD'nin Türkiye'ye desteği ne olur?) Önümüzdeki süreçte nasıl destek verilecek göreceğiz. 

ABD'ye 'Patriot alırız bize satma garantisi ver' diyoruz. Patriot konuşlandırmayla S-400'ün bir ilgisi yok.

RUS MEDYASININ 'BEKLETME' YALANI

Rusya medyasını anlıyorum da, bizim içeride bu kara propagandadan memnun olan o kadar kişi var ki, onları anlamıyorum. Bu kadar düştük mü?

Protokol belli. Ortada buluşma noktası var. Liderler farklı kapılardan giriyor. Cumhurbaşkanımız bir dakika beklediyse, Putin de bir dakika bekledi.

Bundan bir şey çıkarmaya çalışmak ucuz politika. 

Rus medyasının yaptığı saygısızlık. Cumhurbaşkanımıza Putin de söylemiştir, size yapılan saygısızlık diye. Bunun magazin haline getirilmesi doğru değil. 

"CUMHURBAŞKANIMIZ '4 KATINI VERELİM' DEDİ"

Göçmenlerin Suriye’ye dönüşü konusu 18 Mart mutabakatında olmasına rağmen ne yaptınız? Tam tersi destek vermeyeceğiz açıklamaları geldi. Yıllardır bu Güvenli Bölge fikrini projeleriyle beraber Sayın Cumhurbaşkanımız herkese anlattı, tüm dünyaya anlattı. BM’de anlattı, Avrupa Birliği’ne anlattı. Ama mutabakatta var. Şimdi İdlib’de bu kadar insan kapıya yanaşmış, sınıra ve  bu kadar insan evini terk etmiş. Bir 25 Milyonu nasıl göndereceğiz UNHCR üzerinden (BM Mülteciler Yüksek Komiserliği) mi, Uluslararası Kızılhaç üzerinden mi. En son Cumhurbaşkanımız dedi ki “ Ben şartsız koşulsuz, siz alın mültecileri ben 4 katını vereyim”  dedi. Haklı olarak. Böyle deyince de Erdoğan kızıyor, Erdoğan sinirleniyor diyorlar. Buradaki para İdlib içindeki insanlara briketten basit evler yapılacak, taban toprak olmasın tahta ahşap olsun. Yani basit bir ailenin yaşayabileceği şekilde temel ihtiyaçların olacağı banyosuydu, lavabosuydu, işte oturma bilmem ne küçük 25-30 metrekare . Şimdi biz yapıyoruz bunlardan. Bin 500 civarında tamamlandı, kurumlarımız çalışıyor. Şimdi hem gelmesin diyorsunuz hem de bu insanların burada yaşaması için hiçbir şekilde destek vermiyorsunuz.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 22
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Elkaidecilerden sonra pkk yi da bitirsinler ve secim yapsinlar komsulugumuz devam.etsin
    Cevapla
  • Hamdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Putin yakın zamanda suikasta uğrayabilir çünkü ateşkes yapmamız eminim birilerinin hoşuna gitmedi
    Cevapla
  • murat3458 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu yol MELHAME-İ KÜBRA savaşına cıkacak gibi bekleyip göreceğiz.
    Cevapla
  • Ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Güvenmeyin Rusyaya. Nede amerikaya. Diyorum. Bizim yapacağımız tek iş Mit ile koordineli çalışarak dünyayı okuyup ezberleyip Bize yapılacak en kötü seneryo nedir kim nasıl hangi teknolojileriyle bize saldırıp bölebilir. Onların en üstün bilinmeyen teknolojileri nedir. Nasıl devre dışı bırakılır. Biz bunlara kafa yoralım.
    Cevapla
  • alper 4 yıl önce Şikayet Et
    peki ayakta bekletilmemizin açıklaması nedir
    Cevapla
  • Tolgaa 4 yıl önce Şikayet Et
    Alper seniin beklentin belli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'ndaki sorun 50 saattir giderilmedi: Vatandaş isyan etti!
Meteoroloji'den 17 il için sarı kodlu alarm! Hem kuvvetli sağanak hem aşırı sıcak uyarısı