Masayı devirecek inatlaşma... "Kılıçdaroğlu'na itiraz edebilecek tek isim Akşener"

AK Partili Mustafa Şen, Optimar Başkanı Hilmi Daşdemir ve Avukat Dr. Mehmet Sarı seçimlerde CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 6'lı masanın cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı bilmecesini ve ittifakın dinamiklerini Haber7'ye değerlendirdi.

Masayı devirecek inatlaşma... "Kılıçdaroğlu'na itiraz edebilecek tek isim Akşener"
Masayı devirecek inatlaşma... "Kılıçdaroğlu'na itiraz edebilecek tek isim Akşener"
GİRİŞ 09.08.2022 21:37 GÜNCELLEME 09.08.2022 21:37
Bu Habere 104 Yorum Yapılmış

Haber7 / Özel

2023 seçimleri için vakit daralırken uzun zamandır ortak aday krizinden çıkamayan 6'lı masa, CHP'nin ince ince üzerinde PR çalıştığı CHP lideri Kılıçdaroğlu için de net bir duruş sergilemekten itina ediyor. Kılıçdaroğlu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve ABB Başkanı Mansur Yavaş'ın üstünü çizse de bu belirsizlik ortamında İYİ Parti'nin yükselen grafiği, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sürpriz aday olacağı gibi iddiaların önüne geçemiyor.

Ne Kılıçdaroğlu ne Yavaş! İşte 6'lı masanın sürpriz cumhurbaşkanı adayıNe Kılıçdaroğlu ne Yavaş! İşte 6'lı masanın sürpriz cumhurbaşkanı adayı

6'lı masadaki iç dinamikler ve ittifakın gizli öznesi HDP'nin beklentileri arasında Kılıçdaroğlu'nun adaylığı nasıl mümkün olabilir? Çetrefilli konuyu AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen, Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir ve Avukat Dr. Mehmet Sarı'ya sorduk.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen

"6’LI MASA DA BİRKAÇ ADAY DAHA ÇIKACAK GİBİ GÖZÜKÜYOR"

"CHP Genel Başkanı ya da herhangi bir siyasi partinin genel başkanı Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanlığına aday olması kendisin iradesiyle aday olması ya da birileri tarafından aday gösterilmesi demokrasinin en güzel taraflarından biridir. Demokratik haktır bu. Partisine o kadar hizmet eden liderlik eden bir kişinin aday olmasından normal bir şey olamaz." diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen yuvarlak masa ittifakını Erdoğan düşmanlığının ayakta tuttuğunu vurgulayarak hezimetle son bulacak anlayışı şu şekilde özetledi;

6’lı masa da birkaç aday daha çıkacak gibi gözüküyor. Zaten orası 6’lı değil 6 +1 masa. Oradan birkaç aday çıkarsa sıcak bakmıyorlar anlamına gelir. Çünkü sıcak baksa kendisini ya da bir başkası niye aday olsun. Masa Türkiye menfaatleri üzerine Türkiye’nin memleket menfaatleri meselelerini kendilerine dert edinmiş de kurulmuş bir masa değil. Tam tersi şunu söylüyorlar. İktidara gelirsek Türkiye’nin büyük projelerinden bahsederek şunu yapacağız bunu yapacağız … Türkiye’yi uçuran ne kadar proje varsa hepsine karşı olduklarını söylüyorlar. Dolayısıyla da o masada son tahlilde zaten bir şey çıkmaz. Milletimiz de bunu görüyor. Aylardır toplantı yapıyorlar hiçbir şey çıkmıyor. Memleket menfaatine memleketin sorunları var her yerde olduğu gibi dünyanın her yerinde olduğu gibi bu sorunların gerçekçi şifozrenik değil ama gerçekçi çözümüne bağlı hiçbir şey söylemediler. Mesela bugün devlet Türkiye Cumhuriyeti devleti  Akdeniz de Mersinde Abdülhamid Han gemimizin doğal gaz arama çalışmalarına başlamasıyla ilgili törenlerde değil mi? Bu arkadaşlarımız neredeler? Biz Akdeniz de doğal gaz çıkarıp oradaki münhasır haklarımızı kullanarak bütün bunları yaparken  devletin, milletin, ülkenin alim menfaatleri peşinde 40 derece sıcağın altında bunlara uğraşırken bu arkadaşlar ne ile uğraşıyorlar? Millet bunları görüyor. Kemal Beyin sayın Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması rahmetli anneciğinin ak sütü gibi helaldir. Onda hiçbir sorun yok. Demokratik olarak da olması gereken birinci seçenek o dur. Ama oradan bir şey çıkar mı? Hayır…  

Kılıçdaroğlu'nun sözleri İYİ Parti'yi kızdırdıKılıçdaroğlu'nun sözleri İYİ Parti'yi kızdırdı

Areda Survey son seçim anketini açıkladı: 2. tura kalırsa 4 senaryoda kazanan isim belliAreda Survey son seçim anketini açıkladı: 2. tura kalırsa 4 senaryoda kazanan isim belli

DEVA, GELECEK VE SAADET SENARYOSU

Optimar Araştırma Başkanı Hilmi Daşdemir Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı için aday olacağını 1,5 yıl öncesinden söylediğini hatırlatarak ittifaktaki Gelecek, DEVA ve Saadetintin pozisyonunu "Kemal Bey’in adaylığı şuan için kesin. Cumhuriyet Halk Partisinin adayı. 6’lı masa içerisinde bakıldığında 6’lı masa da sadece Meral Akşener’in taktik ve pazarlık savaşının olduğunu gözlemliyoruz. Onun dışında 6’lı masada ki herkesin sayın Kılıçdaroğlunun adaylığını kabul etmiş olduğunu söyleyebiliriz. Daha öncesinde Saadet Partisindeki isimler Cumhuriyet Halk Partisinden milletvekili oldular. Orada belli ortaklıklarda tescil olmuş oldu. Diğer taraftan binde bir oyu bile olmayan Demokrat Parti de orada. Babacan belki biraz farklı bir pozisyon içerisine girebilir. Ancak onun da bu süreç içerisinde  Cumhuriyet Halk Partisiyle ortak ya da ayrı bir masa da bulunması sebebiyle onunla geleceği olması mümkün değil. Aynı şeyi Davutoğlu içinde söyleyebiliriz." sözleriyle aktardı.

"İTİRAZ EDEBİLECEK TEK İSİM MERAK AKŞENER"

"6’lı masa da itiraz edebilecek tek isim Merak Akşener" diyen Daşdemir CHP-İYİ Parti gerilimi ve HDP'nin rolünü şu sözlerle aktardı:

 Meral Akşener de elini yükseltmek için bu itirazları yapıyor. Meral Akşener’in bir şekilde itirazı olacak diğer herkes kabul edecektir. Ve tabi 6’lı masa derken dışardan onlarla birlikte hareket eden HDP’yi de unutmamak gerekir. HDP  evet dediği için Kemal Bey aday olabildi HDP evet demediği için itiraz ettiği için Meral Akşener Mansur Yavaş gibi isimlerde bu adaylık sürecinde çekilmek zorunda kaldılar ya da bazıları yine bir kenarda bekleyip acaba anlaşamazlar yine çok çirkin şekilde belirttikleri gibi Kemal Kılıçdaroğlu Alevi bu sebeple olduğu için olmaz gibi sebeplerle kenarda bekleyenler de var. Ancak Kemal Bey’in adaylığının hayırlı olsun denilecek bir sürece geldiğini görüyoruz. Meral hanım da çok itiraz eder çok fazla diretirse Cumhuriyet Halk Partisi’nin herkes kendi adayını çıkarsın gibi bir sürece gireceğini gözlemliyoruz. Bu noktada da Kemal Bey seçim ikinci tura kalırsa en yüksek oyu alan Genel Başkan olacaktır. İkinci tura da kaldığı zaman diğer bu ortaklık zaten kendi aralarında bozulmuş olur. Sayın Erdoğan bu şeylerden dolayı biraz daha öne çıkabilir. Tek aday üzerinde yoğunlaşıp çalışıyorlar bunu da önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Avukat Dr. Mehmet Sarı

"AKŞENER’İN ÇOK FARKLI GİRİŞİMLERI SÖZ KONUSU"

Avukat Dr. Mehmet Sarı 6'lı masanın çeşitli senaryolarla halkın nezdinde bir çıkmazda olduğunu CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun parti içinde bir hesaplaşmaya da cevap vermesi gerektiğinin altını çizerek ittifaktaki muammayı şu sözlerle değerlendirdi;

Burada şöyle bir açmaz var. Kılıçdaroğlu gerçekten çok yoğun bir şekilde uzun yıllar boyunca muhalefetin içerisinde genel başkanlık yapmış olması kendi partisi içerisinde gelen büyük bir eleştiri oklarını üzerine çekiyor. Bu sadece burada da kalmıyor toplum dinamiği açısından da Kılıçdaroğlu üzerinde yoğun bir eleştiri devam ediyor. Ama eleştiri son dönemde 6’lı masa 6+1 masasında oluşturdukları ittifak zemininde de kendini gösteriyor. Burada tabi biraz bu toplumsal katmanlardan gelen siyasetçilerin bir arada olma çabaları ya da bir arada olma zorunluluğu bu bir arada olma motivasyonlarının temelinde de özellikle Ak Partiye karşı olan ittifak dışında başka bir şanslarının olmadığı gerçeği var. Bir başka yönü ile de Sayın Cumhurbaşkanımıza güttükleri çok derin bir husumet var. Bu iki motivasyon üzerinden özellikle 6’lı  masa 6+1 masası burada bir araya geliyor ve  devam ediyor. Fakat bu masa içerisindeki yapı Kılıçdaroğlu'nun aday olma isteğine rağmen orda da çok fazla hesaplar döndüğünü ifade etmek lazım. Özellikle Sayın Akşener’in bu anlamda çok farklı girişimleri söz konusu. Özellikle Kılıçdaroğlu’nun aday olmaması yönünde önce belediye başkanlarını öne sürdü sonra kısmen kendisi kamuoyunda öne çıkmaya çalıştı ama tüm bunlar gerçekleşmeyeceği ortaya çıkınca çok farklı gruplaşmalar kamplaşmalar kendini göstermeye başladı. Yine küçük partiler var yine yüzdelik dilimlerde anketlerde gözükmeyen bunlarda ayrı bir arayış içerisine girmeye çalıştı. Seçim yasası ister istemez onları da CHP ve İyi Partiye mahkum etti. Burada cumhurbaşkanımıza karşı olan Türkiye'ye karşı olan düşmanlıkları üzerinden bir siyaseti yol ve yöntem olarak benimsemişler.  

KAYNAK: HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 104
  • Alper 1 yıl önce Şikayet Et
    Deva, gelecek ve saadetin adayı gül, meral kendisi, kılıçtaroğlu kendisi. Bu şekilde üç aday çıkacak gibi duruyor.
    Cevapla
  • HIDIR BUDUR 1 yıl önce Şikayet Et
    Göbekleri disari bagli olunca  işte böyle oluyorr. "--BIDEN amcaaa hadi belirle artik su muhalefetin adayiniii".  Nee aday ismi " CHARLES  ADAMS"  miii? Biri hemen ikaz etsin, bu isim Turkiye cumhurbaskani aday ismi olamaz. Biden yine karistirdi ulkeleri galiba. Hemen telefon edin, az zaman kaldi yaaa..ALOOOO BIDEN AMCAA ?
    Cevapla
  • Okur 1453 1 yıl önce Şikayet Et
    Anlamaya çalıştığım şey, millet ittifakının adayının kim olacağını neden bu kadar merak ediliyor olmasıdır. Yav size ne bundan? Biz merak ediyormuyuz sizin adayınızı. Hatta, Tayyip beyin aday olup olamayacağını bile merak etmiyoruz. Zira millet ittifakının adayı her halükarda 13. Cumhurbaşkanımız olacak. Yok Abdullah Gül aday olacakmış, yok bilmem kim olacakmış! Bunların hepsi AKP'li kardeşlerimizin akıl oyunları. Bunları kimse yemez. Abdullah Gül belki de cumhur ittifakının adayı olacak. Millet Ittifakı liderleri deli mi ki, Reisin kardeşi Abdullah Gülü afay yapsınlar? Geçiniz efendiler, durmak yok, merak etmeye devam...
    Cevapla
  • Anadolu 1 yıl önce Şikayet Et
    Sen ne diyorsun ya! Erdoğan Cumhurbaşkanı adaylığını kaç kere açıkladı. Devlet Bahçeli açıkladı. Fakat zillet ittifakı bir türlü adayını açıklayamıyor.içlerinde derin bir savaş var. Ben halkımızın feraseti ne inanıyorum. HDP nin desteklediği ve bakanlık verileceği belli olan hdp nin içinde olan bir aday kesinlikle kazanamaz. Oylar Reisimize Hepiniz göreceksiniz. 2023 yılı cumhur ittifakının zaferi ile sonuçlanacak.
    Cevapla
  • Selim 06 1 yıl önce Şikayet Et
    Nerede o günler İnşallah devrilir de altında kalırsınız
    Cevapla
  • SEÇİMİ BİLEN 1 yıl önce Şikayet Et
    6'lı masanın alacağı toplam oy % 38 geçmez..chp % 25 ip % 9 diğerleri sp dp gelecek deva %4
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor