Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cuma günü programı belli oldu

"Cuma günü; Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma projelerini de akamete uğratacağız" açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alevi vatandaşların taleplerini karşılaması bekleniyor.

GİRİŞ 06.10.2022 16:13 GÜNCELLEME 06.10.2022 16:16
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda tarihi açıklamalarda bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki hafta Alevi vatandaşlarımız için adım atacağız. Cuma günü; Alevi kardeşlerimizi ülkemizden koparma projelerini de akamete uğratacağız." diyerek bir soruna daha çözüm getireceğini açıkladı.

PROGRAMIN DETAYLARI BELLİ OLDU

Türkiye'nin demokratikleşme hamlesi, Cumhuriyet tarihi boyunca kronik bir sorun haline gelen Alevi-Bektaşi vatandaşlara yönelik sorunlara çözüm arayışlarının önünü açtı. 2009 yılında başlayan çalışmalarla Alevi-Bektaşi vatandaşların 5 bin 600’ü hızla karşılandı. Öte yandan, halen karşılanması beklenen talepler de mevcut.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Cuma günü İstanbul’da, Kadıköy Şahkulu Sultan Dergâhını ziyaret etmesi, ardından devlet desteği ile inşa edilen yerleşkenin açılışını yapması planlanıyor.

Erdoğan, aynı törende 8 ilde inşa edilen 8 ayrı cemevinin açılışını da gerçekleştirecek.

İçişleri ve Kültür bakanlıklarından ortak çalışma: 8 ilde yeni cemevi açılacakİçişleri ve Kültür bakanlıklarından ortak çalışma: 8 ilde yeni cemevi açılacak

SORUNLARA İLK KEZ AK PARTİ DÖNEMİNDE EL ATILDI

AK Parti hükümetinin iktidara başlayan demokratikleşme hamlesiyle, eşitlik, insan hakları ve fikir hürriyetine yönelik tarihi adımlar atıldı.

2009 yılında Alevi-Bektaşi vatandaşların hak ve taleplerine yoğun bir şekilde eğilen hükümet, istek ve temennilerin tespit edilerek çözümün hayata geçirilmesi için 'Alevi Çalıştayları' başladı.

Çalışmalarda Alevilerin sorunları yüzeysel ve önyargılı yaklaşımlardan uzak şekilde değerlendirilirken talepler, muhatapları ile birlikte kapsayıcı ve katılımcı şekilde ele alındı. 2010 yılında da devam eden çalıştaylar, çözüm için raporlar hazırlandı.

Devletin girişimleri, uzun yıllar kamuoyunda oluşturulan önyargıyı kırarken, Alevilerin meselelerine yönelik duyarlılık arttı.

ALEVİ-BEKTAŞİ VATANDAŞLARININ TALEPLERİ İÇİN KOLLAR SIVANDI

Alevilerin, ilk kez devlet tarafından samimiyetle muhatap alındığı süreçte, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda “Milli Birlik ve Beraberlik Çalışması” başlatıldı.

Çalışma kapsamında, 58 ildeki 1586 cemevi ziyaret edilirken, Alevi-Bektaşi vatandaşların toplam 8 bin 740 talebi belirlendi. Çözüm odaklı hızlı koordinasyonla, bu taleplerin 5 bin 600’ü karşılandı.

Cemevlerinin bina, tadilat, arsa tahsisi, ısınma, kütüphane, çevre düzenlemelerinin yanı sıra, köylerin su ve yol sorunlarına yönelik talepleriyle ilgili, çalışmalar yürütüldü.
Talepler doğrultusunda, Kütahya, Burdur, Denizli, Bilecik ve Kayseri'de yeni cemevlerinin yapılması için kollar sıvanırken, Elazığ, Erzurum ve Ankara Altındağ’daki cemevlerinin yakın zamanda hizmete alınması kararlaştırıldı.

Süreci akamete uğratmak, toplumun barış ve huzurunu baltalamak isteyen karanlık güçler cemevlerine yönelik provokasyonlara girişse de, bu girişimler amacına ulaşamadı.
Çoğu terör örgütü üyesi olan provokatörler adalete teslim edilirken, toplumun sağduyusu ve ortak tepkisi planları bozdu.

ALEVİ-BEKTAŞİ VATANDAŞLAR DİĞER TALEPLERİNİN DE KARŞILANMASINI BEKLİYOR

Süreçte birçok talep ve sorun çözüme kavuşturulursa da Alevi-Bektaşi vatandaşların yeni beklentileri de var. Alevi vatandaşlar, özellikle cemevlerinin sorunlarına yoğunlaşılmasını talep ediyorlar.

Alevi vatandaşlar, cemevlerinin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını, görevli Alevi dedelerine maaş bağlanmasını istiyor.

Ayrıca cemevlerinin sorun ve beklentilerin daha hızlı karşılanması için bir devlet kurumuna bağlanması ile cemevlerine hukuki bir statü de talepler arasında.

Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü teklifine rest: AK Parti'nin teklifini açıkladıErdoğan'dan Kılıçdaroğlu'nun başörtüsü teklifine rest: AK Parti'nin teklifini açıkladı

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 44
  • Cumhur 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye nin ikinci yumuşak karnı olqn bu konu da inşaAllah yine bütün sorunlar gibi Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından çözülecektir.
    Cevapla
  • KEMAL 1 yıl önce Şikayet Et
    aleviler islam dır.kendini islamdan görmeyen varsa o ayrı !!!
    Cevapla
  • C.Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Erdoğan Ne yaparsa yapsın..Aleviler yine gider Chp'ye Oy verir.Nokta
    Cevapla
  • ERDAL 1 yıl önce Şikayet Et
    ben de aynısını düşünüyorum.alevilik islam dairesidir.ancak bazıları bu ad ile ateislik yapıyor.bu çok önemli bir detaydır.
    Cevapla
  • azimkar 1 yıl önce Şikayet Et
    nedersen et aleviler oyu verir chp ye ezilsede itilsede aileden gelen bir baskı keşke parti kursalar daha iyi anlatabilirler kendilerini
    Cevapla
  • ANTİ SOSYAL 1 yıl önce Şikayet Et
    ALEVİ'DE BİZİZ, SÜNNİ'DE BİZİZ, HASAN'DA BİZİZ, HÜS EYİN'DE BİZİZ, ALİ'DE BİZİZ, ÖMER'DE BİZİZ, KÜRT'DE BiZİZ, TÜRK'DE BİZİZ.
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    biz Ehli sünnetiz. Muhatabımız Hz. Peygamberimizdir. işi sulandırmayın. hiç bir dinde alevilik yoktur. Ali, hasan ve hüseyin adında peygamber de yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!