Tevfik Göksu, Ekrem İmamoğlu'nun İBB'yi iflasın eşiğine getirdiğini açıkladı

İBB AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ekrem İmamoğlu'nun yaklaşık 4 yıllık başkanlık sürecinde İBB'yi iflasın eşiğine getirdiğini açıkladı.

GİRİŞ 28.11.2022 23:03 GÜNCELLEME 29.11.2022 01:06
Bu Habere 170 Yorum Yapılmış

İstanbul Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, CHP'li İBB yönetiminin öz kaynakları kuruttuğunu, borç batağında ve iflasın eşiğinde olduğunu söyledi.

İBB İFLASIN EŞİĞİNDE!

İBB AK Parti Grup Başkanvekili Göksu, İBB bütçesinin görüşüldüğü toplantıda, seçim kampanyası öncesi Ekrem İmamoğlu’nun "İstanbul’un öz kaynak bütçesini yüzde 50 artıracağız, İstanbul nimet" sözlerini hatırlatarak, İBB yönetiminin var olan kaynakları kuruttuğunu şu sözlerle ifade etti:

"Peki İstanbul’un 2023 bütçe gerçekleri ne diyor? Son altı yıllık duruma baktığımızda da şunu görmekteyiz. 2018 yılında öz kaynakların toplam gelire oranı yüzde 29 olarak gerçekleşmiş iken, 2020’de bu oran yüzde 9.19, 2021’de ise yüzde 14.9 olarak gerçekleşmiştir. Önümüzdeki 2023 bütçe taslağında ise taslağa yazdığınız oran yüzde 17.69. Üç yıllık performansınıza bakıldığı zaman o kadar da olmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yani ‘İstanbul nimet nimet’ diyen, ‘Ben kaynakları 2 kat artırırım’ diyen yönetim, öz kaynakları yaklaşık yüzde 50 azaltmıştır. Biz bunu vurgulayınca, İBB yönetimi her seferinde manipülasyona başvurup, pandemi ve enflasyonu bahane etti. Oysa, bu argüman doğru olsa, en çok merkezi bütçeden gelen paylara bir etki ederdi. Halbuki merkezi payın gerçekleşme oranı her sene yüzde 100’ün üstünde olmuştur. Dolayısıyla kesin olan şudur ki, siz yönetim olarak bütçe konusunda sınıfta kalmışsınız, kaynak üretmek bir yana, var olanı da kurutmuşsunuz."

'BORÇLANMA İHANETTİR' DEDİ, İBB’Yİ BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLEDİ

İmamoğlu’nun, "Borçlanmak İstanbul’a ihanettir" sözlerini de hatırlatan Göksu, "ihanet dediğiniz borçlanma konusunda İBB’yi nereye getirmişsiniz?" diye sordu ve İBB yönetimine şöyle seslendi:

"Geçen sene, yine bu kürsüde, CHP’li bu yönetimin, İstanbul’u borç batağına sapladığını sayısal verilerle izah etmiştim. Üstelik geçen yıl o konuşmayı yaparken, performans tablosunda 2023 borçlanma hedefi 10 milyar TL olarak görülmekteydi. Oysa önümüze gelen bu tasarıda 2023 borçlanma miktarının 20 milyar TL olduğunu görmekteyiz. Borçlanma kalemlerinin detaylarına girmiyorum. Sade bir anlatımla İBB’nin geçmiş ve bugünkü borç karşılaştırmasını vermek istiyorum; 2016-2018 yıllarının ortalaması olarak borcun bütçeye oranı yüzde 89 idi.

Bugün, yani 2020-2021 arası ise bu oran yüzde 190.5 olmuştur. Yani 2 kattan fazla artmıştır. Bu yönetimin İBB’yi içine düşürdüğü bu borç batağını Sayıştay da tespit etmişti. CHP’li İBB yönetiminin borçlanma ve iş yapma hususundaki durumu aynen şuna benziyor. Ay boyunca evinin giderlerini esnafa borç yazdırarak temin eden, ama eline para geçtiğinde bakkalın, esnafın borcunu ödemek yerine, arkadaşlarını alıp eğlenceye götüren, sonra para bitince, esnaftan yine veresiye isteyen, ama borç defteri dolduğu için artık ödeme yapmadan mal alamaz hale gelip, eve eli boş dönünce bahane olarak ‘bakkal beni engelliyor, çünkü bakkal beni rakip görüyor’ diyen trajikomik bir haliniz var. Yani; yandaşa ve reklama dağıtırken kasadan dağıtıyorsunuz. İstanbul’a hizmet etmeye gelince yasadan bekliyorsunuz. Sonuçta "ihanet" dediğiniz "borçlanma" konusunda İBB’yi nereye getirmişsiniz?

İSTANBUL’DA ULAŞIMI FELÇ ETTİLER! REKLAMA VAR OTOBÜSE YOK 

İBB reklama ayırdığı 1 milyar 822 milyon lira ile bir senede 365 İETT otobüsü alabilirdi. Yani her gün bir otobüs alabilirdi...

'İstanbul’da ulaşımı sorun olmaktan çıkaracağım. AK Parti döneminde yapılan metronun iki katını yapacağım. 100 bin araç kapasiteli yeni otopark yapacağım. Deniz ulaşımın ulaşım içindeki payını artıracağım.' İspark niye zarar eder?

İBB Ulaşım Komisyonu araştırma raporuna göre İstanbul’da trafikte ortalama sürüş hızı her geçen gün yavaşlıyor. 2018’de 30.3 kilometre saat, 2019’da 29.3,2021’de ise 24 kilometre saat. Yangınlara müdahale gecikiyor. İstanbul’u her konuda geriye götüren CHP’li İBB yönetiminin beceriksizliği yüzünden, artık itfaiye araçları yangınlara eskisinden daha geç müdahale ediyor. Şimdi soruyorum. Trafik sorun olmaktan çıktı mı? Başkan için sorun olmaktan çıkmış olabilir. Çünkü kendisine özel tekne tahsis etti.

Gelelim metro meselesine. Seçimden önce İstanbul’daki metro hatlarını iki katına çıkaracağını söylemişti. Peki gerçekler ne? Bunu da size İBB’nin resmi performans ve yatırım programlarından açıklayayım.

2019 senesinde bu yönetimin devraldığı çalışır haldeki metro uzunluğu 233 km. AK Parti döneminde 233 km metro yapıldı. Ayrıca CHP’li İBB’ye projesi yapılmış, ihalesi yapılmış ve yapımına başlanmış 134.6 km metro hattı teslim etti. Bunun 29 kilometresini de tamamlanmıştı. Geriye 105.6 kilometre kaldı. CHP’li İBB 105.6 kilometre metronun 22.7 kilometresini durdurdu. Geriye yapılması gereken 82.9 kilometre metro kaldı. 2023 performans hedef tablosuna göz attığımızda ise devam eden hatlardaki ilerlemenin 4.7 km olacağının hedeflendiği görülmektedir. Yani üç senede sıfır km yeni metro hattı yapan bu yönetim, mevcut hatlarda da hedefi küçültmüş ve yıllık toplam 4.7 km’ ye indirmiştir. Bu verilerle Sayın Başkanın seçimden önce sözünü verdiği metro hatlarının iki katına çıkarılması vaadinin yaklaşık 60 senede gerçekleşeceğini söyleyebiliriz.

Metro başlığındaki çok önemli bir konu da Sayın Başkanın borçlanma töreni düzenleyerek aldığı kredilerin akıbetidir.

Hatırlayınız Sayın Başkan büyük bir borçlanma töreni düzenlemişti. Metro hatları için 580 milyon dolarlık tahvil ihracı yapmıştı.

Bu kredinin akıbeti nedir, merak ediyoruz.

Ayrıca üç metro hattı için alınan başka krediler proje hesaplarına geçmesine rağmen, 2022 Ağustos ayında bu hatlar bütçe olmadığı gerekçesiyle durdurulmuştur. Şimdi buradan soruyorum. Alınan krediler proje hesaplarında duruyorsa bu hatlar neden durduruldu?

Krediler proje hesabında değilse nerededir?

Ben geçenlerde bir televizyon kanalında bunları gündeme getirince sayın başkan iki gün sonra panik halinde bir sosyal medya paylaşımı yaparak Mahmutbey, Bahçeşehir Esenyurt metro hattının kazılarına başladığını duyurdu.

Hayırlı olsun. İnşallah yapmaya devam edersiniz. Ancak metro karnenize baktığımızda bunu pek mümkün görmüyoruz.

Bakın metro karneniz buradadır.

Değerli Arkadaşlar,

Ulaşım denince elbette ki olay sadece metro yatırımları değil. Bir de bu şehrin kadim kurumu İETT’nin durumu var ki orası ayrı bir vehamet arz ediyor. Bu vehametin vatandaşın bizzat yaşadığı kısmı; yani toplu taşımada bekleme sürelerinin artması, otobüslerin sürekli bozulması ve yolda kalması, yanması gibi hususları anlatmaya bile gerek yok. Ama bunun neden böyle olduğunu anlatmaya gerek var.

Çünkü bu yönetim, Avrupa'nın en genç filosunu devralmasına rağmen bugün sahip olduğu filonun ne bakımını yapabiliyor ne de filoyu yenileyebiliyor. Bizim dönemimizde, İETT hiç dış kredi kullanmadan filosunu yeniliyor ve çalışır vaziyette tutuyordu.

Başkanın; 8 Kasım tarihinde bir yandaş TV kanalında “hiçbir otobüs almamışlar”
dediği dönem olan 2009-2017 arasında İETT kendi öz kaynaklarından toplam 2.556 otobüs almıştır. Yani yıllık ortalaması 284 otobüstür.

Ama mevcut yönetim 4 senede sadece toplam 160 otobüs alabilmiştir. Yıllık ortalaması ise 40 adettir. Sorulduğunda da “borçlanmama izin vermiyorsunuz ki alayım” diyor. “ Borcun yasal limiti aşmış” diyorsunuz, “Niye öz kaynakla alayım?” diyor. Çünkü öz kaynakları tanıtım bütçesinde kullanıyor, kadrolaşmada kullanıyor. Bunlar için dış kredi istemenin ne kadar ayıp olduğunun farkında olduğu için elindeki bütçeyi bunlara harcıyor sonra otobüs bile alamıyor.

İnsaf edin, sunduğunuz taslağa göre bütçenin %40’ı ulaşım demişsiniz. 115 milyar bütçe var. 200 otobüs alamıyorsanız, “biz aciziz” diye bağırmaktan farklı bir durum değildir. Almayı beceremiyorsunuz da bakmayı becerebiliyor musunuz? Onu da yapamıyorsunuz. Beceremediğiniz için otobüsler yollarda kalıyor. Hakkınızı yemeyelim. Bakım yapmayı bilmiyorsunuz ama kapalı kapılar ardında bakım ihalesi yapmayı çok iyi biliyorsunuz.

O konuda Mercedes’i bile yeterli görmeyecek bir bilgi birikiminiz var. Sayıştayın raporunda yer verdiği üzere rekabete açık olmayan yöntemlerle İETT ihalelerinin %40’ını başkanın kankası olan bir partilinize vermeyi her şeye rağmen başardınız. Diğer büyükşehirlerin lastik değişimi ve personel gideri dahil ortalama 11-13 bin TL arasında mal ettiği bakımları, aylık 48 bin TL’ye ihale etmeyi becermişsiniz.

Arkadaşlar, yandaşlara peşkeş çekilen bu bakım ihaleleri yüzünden bakım masraflarının nasıl yükseldiğine birlikte bakalım:

Değerli Meclis Üyesi Arkadaşlarım,

Sayın Başkanın çok iddialı sözlerinden birisinin de 5 yılda 100 bin araç kapasiteli otopark yapmak olduğunu hepimiz hatırlarız.

Peki gerçekler nedir? Bu konuya da İBB’nin resmi belgeleri ile göz atalım.

2020’de bitmesi gereken yatırımlar önce 2021’e sonra 2022’ye ve şimdi de 2023’e ertelenmiştir.

Değerli arkadaşlar, şunu da belirtmek isterim ki bu yatırımların bitmesi için ayrılan bütçeler kullanılmış ama yatırımlar bir türlü tamamlanamamıştır.

Bunların önemli bir kısmını ise otoparklar oluşturmaktadır.

Üç senede otopark yatırımları da dahil olmak üzere tüm yatırımları erteleyen bu yönetimin 2023 yeni otopark araç kapasitesi hedefi 2.700’dür. Bu performansla Sayın Başkanın seçimden önce verdiği 100 bin araçlık otopark araç kapasiteli vaadini yerine getirmesi için yaklaşık 40 yıla ihtiyaç duyulduğu ortadadır.

Değerli arkadaşlar,
Bu yönetimin beceriksizliği ve iş bilmezliği, sadece metro ve otoparklar konusunda değil.

Bakınız deniz ulaşımında 2021 yılında %8.1 olan ulaşım payı, 2022’de %6.7’ye gerilemiştir. Yani bu beceriksiz yönetim deniz ulaşımını da eline yüzüne bulaştırmıştır. Otoparklar konusunda bir önemli bir husus da İSPARK’ın durumudur.

Sayın başkan seçimden önce “İspark niye zarar eder” diye propaganda yapıyordu. Ancak geldiğimiz noktada, Sayıştay raporuna göre İSPARK teknik olarak iflas etmiş durumdadır. 

Sayın Başkan, Değerli Arkadaşlar,

İş yerine algı ile durumu idare etmeye çalışan İBB yönetimi, algının gücünü artırabilmek için ise bütçesinin kağıt üzerinde büyük bir kısmını, gerçekte ise neredeyse tamamını reklama ayırmaya başladı.

Geçen sene 2022 bütçesinden 849 milyon TL’nin reklama ayrıldığını buradan delilleriyle birlikte açıklamıştım.

Şimdi burayı sevgili İstanbulluların çok dikkatli dinlemesini rica ediyorum. Dört yıldır farklı vesilelerle parasızlıktan yakınan CHP’li Sayın İBB Başkanının 2023 bütçesinde reklama kaç para ayırdığını biliyor musunuz?

Tam tamına 1.822.098.520 TL (1 milyar 822 milyon) Evet yanlış duymadınız. İsrafı önleyeceğim diyerek İstanbullulardan oy alan Sayın Başkan, 2023 yılında İstanbulluların parasından tam 1 milyar 822 milyon lirayı reklama ödeyecek."

Böylesi görülmedi, İmamoğlu'ndan akıllara zarar proje: Dünyanın hiçbir ülkesinde yapılamazBöylesi görülmedi, İmamoğlu'ndan akıllara zarar proje: Dünyanın hiçbir ülkesinde yapılamaz

İBB'de makam aracı saltanatı tam gaz: 32 milyon ödeyecekler, 'konfor paketi' şart!İBB'de makam aracı saltanatı tam gaz: 32 milyon ödeyecekler, 'konfor paketi' şart!

Özdağ'dan İmamoğlu'na: Rezilliğin temsilcisiÖzdağ'dan İmamoğlu'na: Rezilliğin temsilcisi

CHP'de İmamoğlu'nun üstü çizildi mi? Dikkat çeken Kaftancıoğlu açıklamasıCHP'de İmamoğlu'nun üstü çizildi mi? Dikkat çeken Kaftancıoğlu açıklaması

KAYNAK: HABER7
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 170
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Daha once tarikat vakif ve derneklere kaynak akitilirken,milyonlarca lira ile insanlari okuturken ibb parasini car cur edilirkende bu kadar yürekli olmanızı beklerdik.ust uste 3 harfli market acan topbas ailesinede boyle yuklenseydiniz.belediye kaynaklari çöp olmazdi.
    Cevapla
  • Seyfullah .Gelen 1 yıl önce Şikayet Et
    Tevfik başkan makyajla tv proğramına çıkan imamoğlunun tüm palavralarını ortaya sermiştir.Çokta fazla yorumu uzatmayayım sn Göksu daha ne desin ?
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Patates cogani imamogluna sormak lazim ucuz patetesi
    Cevapla
  • Murat 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu adami nasil baskan yapiyorlar istanbul iflas etmis atin belediye baskanliktan
    Cevapla
  • Yorum 1 yıl önce Şikayet Et
    Uyuyan Başkan fotoğrafı görünüyor, Bu da başkana yakışıyor mu???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'nin beklediği an geldi! Arda Güler golle döndü
Resmen Türkiye’nin 50 milyar TL’sini çaldılar! Vergi oyununun dev faturası...