CHP aday listesinde dikkat çeken isimler! Cübbelerini çıkarır çıkarmaz...

Türkiye'nin farklı şehirlerinde baro başkanlığı yapan ve siyasi konularda muhalefet lehine ahkam kesen hukukçuların, CHP listelerinden milletvekili olmak için sıraya girdiği ortaya çıktı.

CHP aday listesinde dikkat çeken isimler! Cübbelerini çıkarır çıkarmaz...
CHP aday listesinde dikkat çeken isimler! Cübbelerini çıkarır çıkarmaz...
GİRİŞ 29.03.2023 14:57 GÜNCELLEME 30.03.2023 14:19
Bu Habere 58 Yorum Yapılmış

14 Mayıs seçimleri için 2 aydan kısa bir süre kalırken, milletvekili aday listeleri hazırlanmaya devam ediyor. Partilerin yoğun mesai harcayarak oluşturmaya çalıştığı listelerdeki isimler ise geçmişten günümüze yaşanan birçok manzarayı açıklamaya yardımcı oluyor. Milletvekili aday adayı listelerine bakıldığı zaman AK Parti'yi yargıya yön vermekle suçlayan CHP'nin yargıyı nasıl arka bahçesine çevirdiği ortaya çıkıyor.

BAROCULAR CHP'DEN LİSTEYE GİRDİ

Baroları CHP'nin arka bahçesine çeviren, tarafsızlığı ayaklar altına alıp siyasi konularda CHP lehine ahkam kesen isimlerden bazıları, cübbelerini çıkarır çıkarmaz CHP'den milletvekili aday adayı oldular. Bir çok ilin baro başkanı milletvekili aday adaylığını CHP Genel Merkezi'ne resmi olarak bildirdi. 

BAŞÖRTÜSÜ KARŞITI EMİNAĞAOĞLU

Bu isimlerin başında Başörtüsü karşıtı söylemleriyle tanınan eski Cumhuriyet Savcısı ve eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu geliyor. Eski Cumhuriyet Savcısı Eminağaoğlu CHP'den milletvekili aday adayı oldu. Eminağaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük zorluklarla Türkiye'ye getirdiği başörtüsü hürriyeti zamanında atılan adımlara karşı çıkan isimler arasında yer alıyordu. Orta öğretimde öğrencilerin başörtü ile derslere girebileceği düzenlemeyi hedef alarak Danıştay'a dava açan Eminağaoğlu, verdiği dilekçede ise oğlunu örnek vererek yaşanacak durumdan olumsuz etkileneceğini belirtmişti. 

Eminağaoğlu, başörtüsüne karşı çıktığı dava dilekçesinde şu ifadelere yer vermişti:
“Karma eğitim nedeniyle kız öğrencilerle birlikte aynı ortamı paylaşan oğlum da, kız öğrencilere yaratılan o geniş ortam dışında olamadığından, dinsel uygulamalarının doğrudan etki alanında kalmakta, bu düzenlemeden doğrudan etkilenmektedir”

Öte yandan Eminağaoğlu, HDP'ye devlet yardımının durdurulmasına da karşı çıkmıştı.

BARO BAŞKANLARI SIRAYA GİRDİ

CHP listelerinden milletvekili olmak için CHP Genel Merkezi'ne başvuran baro başkanları şu şekilde sıralanıyor;

  • Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı ve Eski Trabzon Baro Başkanı Sibel Suiçmez
  • Muğla Barosu Başkanı Cumhur Uzun
  • Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz
  • Kocaeli Baro Başkanı Bahar Gültekin Candemir
  • Kocaeli Baro Başkanı Tamer Solakoğlu
  • Kocaeli Baro Başkanı Fahri Örengül
  • Eski Antalya Baro Başkanı Polat Balkan
  • Eski Bursa Baro Başkanı Asude Şenol

GEÇTİĞİMİZ DÖNEM VEKİL OLAMAYANLAR YİNE ADAY OLDU

Diğer taraftan CHP vekil yapamadığı baro başkanlarının elinden kaçmasına da müsaade etmiyor. CHP 27. dönem milletvekili olamayan hukukçuları da Parti Meclisi Üyesi olarak değerlendirdi. CHP'li isimler 28. dönemde ise yine adaylık başvurusunda bulundu.

Bu hukukçu isimler ise şu şekilde sıralanıyor;

  • Ankara Baro Başkanı Hakkı Süha Okay
  • Avukat Umut Akdoğan
  • Avukat Hasan Efe Uyar
  • Avukat Gökhan Günaydın
  • Avukat Sevgi Kılıç
  • Hukuk danışmanı Gizem Özcan

İNÖNÜ VE ECEVİT'İN AVUKATI AYM BAŞKANI OLDU

CHP'nin yargıyı en aktif ve arka bahçesi gibi kullandığının en açık örneklerinden biri de geçmişte unutulan bir örnekle ortaya çıkıyor. 1953'te ilk kez kurulan CHP Genel Merkez Gençlik Kolları'nın 15 üyesinden birisi olan, CHP Lideri İsmet İnönü'nün ve eski CHP'li Bülent Ecevit'in avukatlığını, CHP Genel Merkezi'nin ise hukuk danışmanlığını yapan Yekta Güngör Özden Anayasa Mahkemesi Başkanlığı yaptı. Özden, 2 Mart 1988’de Anayasa Mahkemesi Başkanvekilliği’ne, 8 Mayıs 1991’de Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na birinci kez, 25 Mayıs 1995'te ikinci kez getirildi. 

CHP'DEN YARGIDA KADROLAŞMA İTİRAFI

Geçmişte eski CHP Milletvekili Barış Yarkadaş Adalet Bakanlığı tarafından avukatlıktan geçişle alınan 900 hakimin 800’ünün AK Parti’li olduğunu iddia etmiş, bu iddianın yalan olduğunun ortaya çıkmasının ardından CHP'nin yargıda en fazla kadrolaşan parti olduğu tespit edilmişti. 

Konuyla ilgili olarak DYP-SHP Hükümetleri dönemlerinde Adalet Bakanlıklarına SHP ve CHP’li isimler getirilirken dönemin Adalet Bakanları Seyfi Oktay ve Mehmet Moğultay hakim ve savcı kadrolarını kendi partilerinin sempatizanları ile doldurmuştu. Dönemin Adalet Bakanı Mehmet Moğultay yargıdaki kadrolaşmayı itiraf ederek, “Evet, hükümetten sınavlı beş bin kişilik kadro çıkarttım. Doğu’dan Güneydoğu’dan gelen insanlar aç mı, işsiz mi kalsın? Bu kadroları örgütüme vermeyip de milliyetçilere mi verseydim? Seyfi Oktay ve benim dönemimde de iki bin hakim aldık. Bu aldığımız kadrolar, ileride yeşerecek demokrat insanlardır. Yaptığım suçsa işlemeye devam edeceğim. Ben yılmayacağım, bu makamı da terk etmeyeceğim” sözleri ile kadrolaşmayı itiraf etmişti.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 58
  • Halk 1 yıl önce Şikayet Et
    Biz kazandın mı ömür boyu emekli haklar sonra yan gel yat bu saçmalık biterek vekillik bitti mi bir bir ay yarim aylık ve sonra git iş bul çalış de herkes vurgun yapmak için vekil olmak istiyor
    Cevapla
  • Kabul 1 yıl önce Şikayet Et
    Cumhuriyet kurulup, harf devrimi yapilinca ,birgünde cahil kalan halki ,bir kenara atip trenlerle Selanikten mason ve yahudi kökenli insanlari kilit bakanliklara,askeriyeye,yargiya ve öğretmenliğe geçirdiler, sonuc da bu iste, uğraşiyoruz bu kriptolarla ,yüzyildir.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Adeletin adil olmadığı burdan anlaşılıyorki chp elinde yargıya biran önce el atılıp kendikerinin bile kullanmadığı ülke kanunların dan arındırıp Kuranı kerim kanunlarıyla yer almalı yargı chp tekelinden çıkmalı
    Cevapla
  • Ahmet kaynakoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Barolar öylede hakim savcıların hatta adalette çalışanların önüne sandık koyun CHP den başkası çıkmayacaktır akparti kör olmuş bu denli siyasileşen yargıyı görmüyor.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar hukukçuyuz diye ortaya çıkmışlar tarafsızlık tan bahsediyorlar bunlar millete karşı hak ka hakikate kapalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bu nasıl kibir! Hamit Altıntop'un tepki çeken sözleri!
Akaryakıta çifte indirim geliyor! EPDK'dan yeni karar