Dünya Günü nedir? Google’dan 22 Nisan Dünya Günü'ne özel doodle

Google 22 Nisan Dünya günü (Earth day) için bir doodle hazırladı ve Google’a giriş yapan kullanıcıları Dünya Günü için hazırladığı özel doodle ile karşıladı.

Dünya Günü nedir? Google’dan 22 Nisan Dünya Günü'ne özel doodle
Dünya Günü nedir? Google’dan 22 Nisan Dünya Günü'ne özel doodle
GİRİŞ 22.04.2016 16:30 GÜNCELLEME 22.04.2016 16:32

Google 22 Nisan Dünya günü (Earth day) için bir doodle hazırladı. Peki 22 Nisan Dünya günü nedir, nereden gelmektedir?

22 Nisan Dünya günü fikri, ilki 1969 yılında San Francisco’da düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında ortaya çıkmıştır. Fikrin ortaya çıkmasındaki ana amaç, dünyada meydana gelen hava kirliliğine, su kirliliğine, çevrenin ekolojik olarak bozulmasına karşın yaşamı ve güzelliği kutlayarak dikkat çekmektir.

John McConnell tarafından ortaya atılan Dünya Günü fikriyle alakalı olarak kutlamaların gece ile gündüzün eşit olduğu ve ekinoks da denilen tarih olan 21 Mart gününü önermiştir. Fakat daha sonra, dünyadaki hava kirliliği, su kirliliği gibi çevre sorunlarına dikkat çekmek amaçlı 22 Nisan 1970 tarihinde Denis Hayes tarafından koordine edilen ve yaklaşık 20 milyon insanın sokaklara döküldüğü bir çevre hareketi başladı.

Bu hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde gerçekleşmiştir ve eylemin yapıldığı gün olan 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü olarak tarihe geçmiştir. 

Ayrıca bu kutlamalar neticesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk Temiz Hava Yasası ve Temiz Su Yasası gibi çevresel düzenlemeler ve iyileştirmeler için yasalar hazırlanmıştır.

Google, Dünya Günü doodle’ından başka konuya biraz espri katmak amaçlı Dünya Günü: Siz hangi hayvansınız? İsimi bir anket yayınladı. İlgili ankete Google’a “earth day quiz” ya da "dünya günü testi" yazarak erişebilirsiniz.

Dünya Çevre Günü ile Dünya Günü arasındaki fark nedir?

Dünya Çevre Günü’nde  dünya üzerindeki canlı çeşitliliği yani daha çok biyolojik çeşitlilik esastır. Bunun yanında biyolojik çeşitlilik içerisinde var olan bütün canlıların diğer canlılar ile kurdukları yaşam alanları esastır ve bu alana cansız varlıklar dahil değildir. Buna karşın Dünya günü’nde ise sadece canlı varlıklar değil, canlı varlıklarla birlikte cansız varlıklar da söz konusu olup bir bütün olarak gezegen esastır.

Vikipedi'de Dünya Günü

Özgür ansiklopedi Vikipedi'de yer alan Dünya Günü özel sayfasında yer alan içerik şu şekilde:

22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştır.

John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermiştir. Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson’un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçmiştir. Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katılmış, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD’nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlanmıştır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e veda eden ilk takım belli oldu!
Nüfus oranları açıklandı! Çocuk sayısı ile ilgili korkutan rakam