Dünya bu an için tam 5 yıl bekledi!

NASA'nın uzay aracı Juno Jüpiter’in yörüngesine yerleşti.

GİRİŞ 05.07.2016 13:43 GÜNCELLEME 05.07.2016 15:59
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Hava  Kuvvetleri İstasyonun’dan, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'in  sırlarını çözmek için 5 Ağustos 2011'de fırlatılan Amerikan Uzay ve Havacılık  Dairesi'ne (NASA) ait uzay aracı Juno, 5 yıl süren yolcuğun ardından  bu sabah Jüpiter'in  yörüngesine girdi.  Dünyaya 869 milyon kilometre uzaklıkta gerçekleşen tarihi olayı  ABD’nin California eyaletine bağlı Pasadena şehrindeki NASA’ya ait Jet Propulsion  Laboratory'den (JPL) yöneten Juno Misyon ekibi, uzay aracının yörüngeye  yerleşmesiyle büyük heyecan yaşadı.

HEYECAN VE ALKIŞ 

ABD’nin Bağımsızlık Günü 4 Temmuz’da gerçekleşen tarihi olay, Türkiye  saatiyle 06.18’de başladı.  On üç aşamadan oluşan misyonun sekizinci aşamasını  oluşturan Jüpiter Yörüngesine Yerleşme sırasında Juno'nun "Perijove 0" noktasına  (uzay aracının Jüpiter’e en yakın olduğu nokta)  ulaşmasının ardından, uzay aracı  yavaşlatılarak ana motorun yanması sağlandı. 35 dakika süren bu işlem 06.53’te  tamamlandı ve Juno uzay aracı Jüpiter’in yörüngesine başarıyla yerleştirildi. Yörüngeye yerleşme öncesi bin 232 kilogram yakıt taşıyan Juno’nun yavaşlama  sürecinde 447 kilogram yakıt tükettiği belirtildi.

 'BİLDİĞİMİZ BİRÇOK ŞEY DEĞİŞEBİLİR'

JPL'de görevli Türk astrofizikçi Umut Yıldız, tarihi bir ana tanıklık  ettiklerini belirterek, “Juno, bugüne kadar Jüpiter'in en yakınına kadar gelip  yörüngesine giren bir uzay aracı olarak Jüpiter hakkında bugüne kadar  bildiklerimizi kökten değiştirebilir. Juno ile Jüpiter'in aşırı yoğun manyetik  alanının neden oluştuğunu anlamamızın yanında, atmosferinin altında gerçekten  neler olduğunu  da öğrenebileceğiz. Aslında Güneş 4,5 milyar yıl önce daha yeni  oluşurken, ilk gezegen olarak Jüpiter'in oluştuğunu tahmin ediyoruz. Jüpiter'i  anlarsak, Güneş Sistemi'nin de, gezegenlerin de nasıl oluştuğuna ışık  tutabiliriz." şeklinde konuştu.

SIRLARI ÇÖZECEK

Jüpiter’in iç yapısını inceleyecek Juno’nun, görevi sırasında  gezegenin çekim kuvveti, manyetik alanları, ve atmosferik dinamiklerine dayanan  veriler üzerinden Jüpiter’in oluşum ve evrimine ilişkin sırları çözmesi  bekleniyor.     Bilim insanları, çapı ve yüksekliği 3 buçuk metre olan ve 9 metreye  2,6 metre uzunluğunda üç adet güneş paneli taşıyan uzay aracının, Jüpiter’in  çevresini kaplayan yoğun bulutları aşarak bilim tarihinde bugüne dek söz konusu  gezegenin en yakın ve yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflarını çekeceğini  belirtiyor.

Dünya’ya mesafesi en uzak ilk güneş enerjili uzay aracı Juno, şimdiye  kadar bir gezenin yörüngesine giren en hızlı uzay aracı olma özelliği de taşıyor.  Misyon ayrıca,  Juno’nun hassas malzemelerini Jüpiter’in yoğun radyasyon  kemerlerinden korumak üzere uzay aracının içine yerleştirilen  titanyum radyasyon  kasasıyla da bir ilk niteliğinde. 

 2018'DE MİSYONUNU TAMAMLAYACAK

  Maliyeti 1,1 milyar dolar olan basketbol sahası büyüklüğündeki  Juno’nun,  27 Temmuz'da gerçekleşecek sonraki aşamasında, "Apijove 0"a yani  Jüpiter’in yörüngesinde gezegene en uzak mesafede olacağı noktaya gelmesi  planlanıyor. Bilim insanları uzay aracının ilk kez ulaşacağı bu noktanın aynı  zamanda Yörünge 1’e (Orbit 1) girişi temsil ettiğini kaydediyor. Yörünge 4’ten  (Orbit 4)  Yörünge 36’ya (Orbit 36)  kadar geçen sürede  veri toplama görevini tamamlaması beklenen uzay aracının, 37’nci Orbit ile  yörüngeden ayrılacağı ve 20 Şubat 2018’de Jüpiter’in şiddetli atmosferine  düşürülüp yanarak misyonunu tamamlayacağı ifade ediliyor. Fırlatıldığından Jüpiter’in yörüngesine yerleşmesine dek beş yıllık  sürede 2,8 milyar kilometre kateden Juno uzay aracının, misyonunu tamamladığında  3,4 milyar kilometre mesafe katetmiş olması bekleniyor.  Juno misyonundan önce bugüne dek sırasıyla Pioneer 10, Pioneer 11, Voyager 1, Voyager 2, Ulysses, Galileo, Cassini-Huygens, New Horizons uzay  araçları ve Hubble Uzay Teleskop’unun Jüpiter’in incelenmesine katkı sunduğu  biliniyor.  

YORUMLAR 26
  • Dadaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah ın mülkünde gezin eğer iman etmezseniz gideceğiniz gezegenin ismi cehennem
    Cevapla
  • Milli Uzay AJANSI 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu tür haberler çıktıkça imreniyoruz üzülüyoruz bizim de uzayda olmamız gerekirdi diye. Uzay çalışmaları yapıyoruz ama iki önemli eksiğimiz var, uzay çalışmalarını tek elden kontrol edecek bir uzay ajansı ve uydu fırlatma üssü. Ne diyelim bekliyoruz devletimiz bişeyler yapsın diye. Davutoğlu demişti martta 3 ay içinde uzay ajansımızı kuracağız diye, 3 ay oldu uzay ajansımız kurulmadı ses seda yok.
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    Buradan türkiye bilim adamlarina sesleniyorum marsta kadinlarin hüküm sürdügü ülkeler varmis hepsi bir hurimis. belki kadin oldugunu bilirseniz en kisa zamanda bizde teknolojide ilerleriz. elin gavuru gider gitmez sonucta cabaliyor. bizimkiler ancak yok yalandir diyip kendini avutuyor.
    Cevapla
  • Umut Can 7 yıl önce Şikayet Et
    Enteresan bir yaklaşım :) Güldürürken düşündüren cinsten
    Cevapla
  • MEHMET 7 yıl önce Şikayet Et
    yalan kardeşim hepsi senaryo ne jüpieri ne marsı teksasın çöllerinde kumlarda oynayıp bak ben nerelere gidebiliyorum diyerek dünyayı kandırıyola bizim gibi enayilerde hemen sazan gibi yeme atlıyo yok bilmmem kaç milyon km gitmişte külahıma anlat
    Cevapla
  • Urfalı 7 yıl önce Şikayet Et
    İşte bizim problemimiz tam olarak bu
    Cevapla
  • Murat 7 yıl önce Şikayet Et
    Şaka mı bu yazdıklarınız?
    Cevapla
  • Alperen 7 yıl önce Şikayet Et
    Irakı işgal eden abd petrolü 3 usd ye Irak'tan alıp 100 usd ye Çine satıyor..Böyle bir ticaret Türkiye de yapsa Bizde marsa gideriz bundan emin olun..Şunuda görmek lazım tamam hangi cehennemin dibine uydu gönderirsen gönder amma helal parayla gönder..Birilerinin kanını vampir gibi çekip sefil edip jupitere uydu göndermek bana heyecan vermiyor.O uyduların üzerinde kan var gözyaşı var..Bu aynen Avrupa içinde geçerli bunların medeniyetinin temellerinde mazlumların ahı var..Sonlarını siz düşünün..Kimse kusura bakmasın..
    Cevapla
  • isayusuf 7 yıl önce Şikayet Et
    özgür ata kardeşim helal ve haram her şeyde geçerlidir.
    Cevapla
  • ozgur ata 7 yıl önce Şikayet Et
    Alperen kardes, dalga gecmiyorum ama "helal uydu" diye bir kavramin ilk isim babasi olabilirsin :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fed, piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi