NASA 55 kiloluk küçük bir uzay aracını uzaya göndermeye hazırlanıyor

NASA, Artemis projesi kapsamında Ay'da kurulacak üs için keşif yapması amacıyla 55 kiloluk küçük bir uzay aracını Pazartesi günü canlı yayınla fırlatacak. Uzay aracı yalnızca mikrodalga fırın boyutunda.

NASA 55 kiloluk küçük bir uzay aracını uzaya göndermeye hazırlanıyor
NASA 55 kiloluk küçük bir uzay aracını uzaya göndermeye hazırlanıyor
GİRİŞ 26.06.2022 11:22 GÜNCELLEME 26.06.2022 11:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

NASA, aya üs kurarak uzay çalışmalarını farklı bir boyuta taşımayı hedefleyen Artemis projesi için yeni bir uzay aracını Pazartesi günü uzaya fırlatacak. Artemis projesi kapsamında ilk olarak aya astronotların olmadığı bir kapsül gönderilecek. Gönderilen bu kapsül ile de birçok veri toplanacak. Kapsülün fırlatılmasından birkaç yıl sonra ise astronotlar, bu kapsüle yerleşmeleri için Ay'a gönderilecek.

NASA'ın daha önce Ay'a insan gönderdiği projesinin adı Yunan mitolojisinden esinlenerek Apollo konulmuştu. Artemis ise Apollo'nun ikiz kız kardeşi. NASA 50 yıldan fazla bir sonra Apollo görevine atıfta bulunarak Ay'a yeniden Artemis projesi kapsamında insan gönderecek. 

 ABD saatiyle sabah 5'te Artemis'in aya giden ilk parçası olarak CAPSTONE adlı bir uzay aracının fırlatılması planlanıyor. Fırlatma anı NASA'nın kanalı üzerinden tüm dünyaya naklen aktarılacak. CAPSTONE uydu aracı yalnızca 55 kilo ve bir mikrodalga fırın boyutunda.

GEZEGENLER ARASI SEYAHT İÇİN AY'A ÜS KURULACAK

CAPSTONE Ay'a inmeyecek. Artemis'in projesinin bir parçası olarak bir mürettebatlı uzay istasyonunun inşa edilmesi için ay yörüngesinde keşif yapacak. Ay'a kurulacak bu üs Gateway (geçit) olarak adlandırılıyor. Bu üs gelecekte ekiplerin ay yüzeyine devam etmeden önce duracağı bir ara istasyon görevi görecek.

CAPSTONE UZAY ARACI NASA TARAFINDAN GELİŞTİRİLMEDİ

CAPSTONE, uydusu NASA'nın merkezi Florida'dan değil, Yeni Zelanda'da bir fırlatma rampasından fırlatılacak. Ayrıca, CAPSTONE NASA tarafından geliştirilmedi ve NASA tarafından da işletilmeyecek. CAPSTONE, 45 kişilik küçük bir şirket olan Advanced Space tarafından geliştirildi ve bu şirket tarafından işletilecek.  Advanced Space uzay aracı ile elde ettiği verileri NASA'ya aktaracak.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    55 kg acikmayan susamayan nefes almayan faydali yuk icin gonderilecek fuze kac ton 200 mu 300 mu. Cinden bir adim ondeyiz mesaji ama kazanan cin olcak.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: Üretilen dedikodulara itibar etmeyiniz
Bakan Yerlikaya açıkladı: Cezalar iptal edildi