İki BMW'nin çarpıştığı feci kazada iPhone hayat kurtardı!

Apple'ın iPhone 14 ile birlikte gelen Çarpışma Algılama özelliği, kazaya karışan araçlardan birinin pert olmasıyla sonuçlanan bir başka ciddi kazada 911'i aramak için devreye girerek hayat kurtardı.

İki BMW'nin çarpıştığı feci kazada iPhone hayat kurtardı!
İki BMW'nin çarpıştığı feci kazada iPhone hayat kurtardı!
GİRİŞ 21.10.2023 17:10 GÜNCELLEME 21.10.2023 17:10

Gerçek hayatta asla test etmek zorunda kalmak istemeyeceğiniz bir iPhone özelliği, geçen yıl iPhone 14 serisi ile piyasaya sürülen Çarpışma Algılama özelliğidir.

Crash Detection özelliği iPhone 14 ve iPhone 15 serilerinde, Apple Watch Series 8 veya sonraki modellerde, ikinci nesil Apple Watch SE'de ve Apple Watch Ultra veya sonraki modellerde çalışıyor.

Bu özellik, önden çarpma, yandan çarpma, arkadan çarpma ve devrilme gibi şiddetli araba çarpışmalarını algılamak üzere tasarlanmıştır.

KAZAYI SIFIR HATAYLA ALGILADI

Geçtiğimiz gün meydana gelen bir olay, olaya karışanlara iPhone'un çarpışma algılama özelliğinin gerçek hayatta nasıl çalıştığını görme şansı verdi.

Ayrıntılar Reddit'te sağa dönüş yapan ve önüne bir BMW E90 sürücüsünün çıkmasına neden olan bir BMW E92 sahibi tarafından paylaşıldı.

Arabadaki yolcu ayrı bir Reddit hesabında şunları yazdı: "Yolcu olarak ilk araba kazamı yaptım ve sağlık görevlileri sadece birkaç kırıkla kurtulduğumuza şaşırdılar.

Yapamayacağım bir durumda olduğum için 911'i aradığım ve acil durum kişilerimi durumdan haberdar ettiğim için Apple SOS özelliğine teşekkür ederim." Ayrıca Crash Detection devreye girdiğinde iPhone'unda neler olduğunu gösteren bir ekran görüntüsü de yayınladı.

İPHONE ÖZELLİĞİ ANDROİD KULLANAN KİŞİLERE DE ACİL DURUM MESAJI GÖNDERDİ

Yolcu ayrıca bu özelliğin ebeveynleri gibi Android telefon kullanan acil durum kişileri için bile harika çalıştığını belirtti. Her ikisi de kazadan haberdar edildi.

Crash Detection, acil durum kişilerini bir olay hakkında uyarmak ve kazanın meydana geldiği yeri bildirmek için gerekirse SMS kullanacak ve aynı zamanda acil durum hizmetlerini kazadan haberdar edecektir.  

BUNU NASIL YAPABİLİYOR?

Bir darbe algılandığında, iPhone'unuz veya Apple Watch'unuz bir uyarı sesi çıkarır ve okuyacağı bir uyarı görüntüler.  Yanınızda yalnızca iPhone varsa ekranda bir acil durum çağrısı kaydırıcısı görünür ve telefon aracılığıyla acil durum servislerine çağrı yapılabilir.

Yanınızda yalnızca Apple Watch varsa aygıt bileğinize dokunur, bir alarm çalar ve acil durum kaydırıcısını görüntüler. Hem iPhone'unuz hem de hücresel özellikli bir Apple Watch'unuz varsa kaydırıcı yalnızca saatte görünür ve acil durum servislerine çağrı bağlandığında saat üzerinden çalar.

Süreci tekrar gözden geçirelim. Uyarı sesi duyulduktan sonra acil servisleri arayabilir veya uyarıyı kapatabilirsiniz.

Eğer 20 saniye sonra yanıt vermezseniz, acil servis aranır ve acil durum kişileriniz ciddi bir kaza geçirdiğiniz konusunda uyarılır. Aldıkları mesaj konumunuzu da içerir. Tıbbi Kimliğinizi ayarladıysanız, ekranda önemli sağlık bilgilerini acil müdahale ekipleriyle paylaşmanıza olanak tanıyan bir Tıbbi Kimlik kaydırıcısı görüntülenir.

Pixel kullanıcılarının Pixel 3'ten beri bildiği gibi böyle bir özelliğe sahip olmak güzel. Daha da iyisi, bu özelliğin var olduğunu bilmek ama hiç kullanmak zorunda kalmamak.

 

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
ABD'li generalden Türkiye açıklaması: Heyecan verici bir dönemdeyiz
Özgür Özel'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmesinde Namık Tan eşlik edecek