Kovulan eski Tesla çalışanı: Otomatik pilot kesinlikle hazır durumda değil!

Elon Musk'ın Tesla'nın 'gerçek dünyadaki en iyi yapay zekaya' sahip olduğunu düşünmesine rağmen eski bir çalışan Autopilot özelliğini nasıl çalıştırdığına dair endişelerini dile getirerek konunun ciddiyetine değindi.

Kovulan eski Tesla çalışanı: Otomatik pilot kesinlikle hazır durumda değil!
Kovulan eski Tesla çalışanı: Otomatik pilot kesinlikle hazır durumda değil!
GİRİŞ 06.12.2023 11:33 GÜNCELLEME 06.12.2023 11:33

Elon Musk "Tesla'nın açık ara en iyi gerçek dünya yapay zekasına sahip olduğunu" düşünüyor.

Milyarder Cumartesi günü bir X gönderisinde inancını paylaştı, ancak eski bir çalışan aynı fikirde değil gibi görünüyor.

YAPAY ZEKAYI'NIN OUTOPİLOT KULLANIMI ENDİŞELİ BULUNUYOR

Eski Tesla servis teknisyeni Lukasz Krupski BBC News'e verdiği bir röportajda yapay zekanın Autopilot özelliği için nasıl kullanıldığından endişe duyduğunu söyledi.

Ayrıca, elektrikli araç üreticisinin otonom sürüş teknolojisinin Tesla araçlarında kullanılmaya hazır olduğunu düşünmediğini söyledi.

BBC News'e verdiği demeçte, "Bu hepimizi etkiliyor çünkü aslında kamuya açık yollarda deney yapıyoruz" dedi.

GİZLİ VERİLERDE 4 BİN MÜŞTERİ ŞİKAYETİ YER ALIYOR

Krupski, Mayıs ayında 100 gigabaytlık gizli Tesla verilerini Alman Handelsblatt gazetesine sızdıran bir ihbarcı. Verilerin, sürücü destek programına ilişkin kaydedilmiş yaklaşık 4.000 müşteri şikayetini içerdiği bildirildi.

Tesla'yı temsil eden bir avukat gazeteye yaptığı açıklamada, Krupski'nin "hoşnutsuz eski bir çalışan" olduğunu ve materyali yayınlamak için konumunu kötüye kullandığını söyledi.

The Handelsblatt'a sızdırılan bazı belgelerde, Tesla'nın ilk kez 2015 yılında kullanıma sunulan Autopilot özelliği kullanılırken meydana gelen kazalar kaydedilmişti.

Otopilot, çevredeki trafiği "görmek" ve bazı sürüş görevlerini devralmak için kameraları kullanan gelişmiş bir sürücü destek sistemidir. Ancak yine de tam bir insan gözetimi gerektirmektedir.

Handelsblatt'a göre Tesla ayrıca araçlarının "hayali frenleme" yaptığına ve aniden hızlandığına dair binlerce müşteri şikayeti aldı. Gazete, 2015'ten 2022'ye kadar uzanan 23.000'den fazla dosyayı içeren verileri araştırmak için aylar harcadığını söyledi.

Fotoğraf: Frederic J. Brown

HATALARI DİLE GETİRDİKTEN SONRA İŞTEN KOVULDU

Raporda, Tesla'ların aniden hızlandığına dair en az 2.400 kayıtlı müşteri şikâyetinin ve arızalı bir çarpışma uyarı sinyali nedeniyle acil frenleme yapıldığına dair 1.500 şikâyetin incelendiği belirtildi. Ayrıca, rapora göre 1.000 kaza bildirimi de kaydedildi.

Kruspki Kasım ayında The New York Times'a verdiği demeçte Norveç'in Oslo kentinde güvenlikle ilgili endişelerini dile getirdikten sonra taciz edildiğini ve ardından işten çıkarıldığını söyledi.

BBC News'e konuşan eski teknisyen, dosyaları sızdırdığından beri geçen birkaç ayın dehşet verici olduğunu ve geceleri zar zor uyuyabildiğini söyledi.

Kruspki'nin iletişim bilgileri Business Insider için hemen mevcut değildi. Tesla, BI'ın normal çalışma saatleri dışında yaptığı yorum talebine hemen yanıt vermedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul, Ankara ve İzmir'de ücretsiz toplu ulaşım kararı!
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!