Anlık bildirim detayı: Hükümetlerin Apple ve Google kullanıcılarını izlediği ortaya çıktı!

ABD'li bir senatör Çarşamba günü yaptığı açıklamada, kimliği belirsiz hükümetlerin akıllı telefon kullanıcılarını uygulamalarının anlık bildirimleri aracılığıyla izledikleri uyarısında bulundu.

Anlık bildirim detayı: Hükümetlerin Apple ve Google kullanıcılarını izlediği ortaya çıktı!
Anlık bildirim detayı: Hükümetlerin Apple ve Google kullanıcılarını izlediği ortaya çıktı!
GİRİŞ 06.12.2023 15:07 GÜNCELLEME 06.12.2023 15:07

Senatör Ron Wyden, Adalet Bakanlığı'na gönderdiği mektupta yabancı yetkililerin Google ve Apple'dan veri talep ettiklerini söyledi. Her ne kadar ayrıntılar az olsa da, mektup hükümetlerin akıllı telefonları izleyebileceği bir başka yolu daha ortaya koyuyor.

ANLIK BİLDİRİMLER GOOGLE VE APPLE SUNUCULARINDAN GEÇİYOR

Her türden uygulama, akıllı telefon kullanıcılarını gelen mesajlar, son dakika haberleri ve diğer güncellemeler konusunda uyarmak için anlık bildirimlere güveniyor. Bunlar, kullanıcıların bir e-posta aldıklarında ya da spor takımları bir maç kazandığında aldıkları sesli "ding "ler ya da görsel göstergelerdir. Kullanıcıların genellikle fark etmediği şey, bu tür bildirimlerin neredeyse tamamının Google ve Apple'ın sunucuları üzerinden seyahat ettiğidir.

Wyden, bu durumun iki şirkete bu uygulamalardan kullanıcılarına akan trafik hakkında benzersiz bir içgörü sağladığını ve bunun da onları "kullanıcıların belirli uygulamaları nasıl kullandıklarına dair hükümet gözetimini kolaylaştırmak için benzersiz bir konuma getirdiğini" söyledi. Wyden, Adalet Bakanlığı'ndan anlık bildirim casusluğunun kamuoyunda tartışılmasını engelleyen "tüm politikaları yürürlükten kaldırmasını ya da değiştirmesini" istedi.

APPLE KONUYLA İLGİLİ DAHA FAZLA BİLGİ TALEP ETTİ

Apple yaptığı açıklamada, Wyden'ın mektubunun, hükümetlerin anlık bildirimleri nasıl izledikleri konusunda kamuoyuyla daha fazla ayrıntı paylaşmak için ihtiyaç duydukları açılışı sağladığını söyledi.

Şirket yaptığı açıklamada, "Bu durumda federal hükümet herhangi bir bilgi paylaşmamızı yasakladı. Bu yöntem artık kamuya açık hale geldiğine göre, şeffaflık raporlarımızı bu tür talepleri detaylandıracak şekilde güncelliyoruz." dedi.

Adalet Bakanlığı, anlık bildirim gözetimi ya da Apple ve Google'ın bu konuda konuşmasını engelleyip engellemediği konusunda yorum isteyen mesajlara yanıt vermedi. Google ise yorum isteyen mesajlara geri dönmedi.

ABD DEVLET KURUMLARININ APPLE VE GOOGLE'DAN VERİ İSTEDİĞİ DOĞRULANDI

Ruters'in aktardığı bilgilere göre, Wyden'ın mektubunda gözetimle ilgili bilgilerin kaynağı olarak bir "ihbar" gösterildi. Wyden'ın ekibi ihbarla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi ancak konuya aşina bir kaynak, hem yabancı hem de ABD devlet kurumlarının Apple ve Google'dan, örneğin mesajlaşma uygulamalarının anonim kullanıcılarını belirli Apple veya Google hesaplarıyla ilişkilendirmeye yardımcı olmak için anlık bildirimlerle ilgili meta verileri istediğini doğruladı.

Kaynak, talepte bulunan yabancı hükümetlerin isimlerini vermekten kaçındı ancak bu ülkeleri ABD'nin müttefiki olan demokrasiler olarak tanımladı.

Kaynak, bu tür bilgilerin ne kadar süredir bu şekilde toplandığını bilmediklerini söyledi.

Çoğu kullanıcı anlık bildirimler üzerinde çok az düşünür, ancak Google veya Apple'a veri göndermeden bunları dağıtmanın zorluğu nedeniyle zaman zaman teknoloji uzmanlarının dikkatini çekmiştir.

Bu yılın başlarında Fransız geliştirici David Libeau, kullanıcıların ve geliştiricilerin uygulamalarının anlık bildirimler yoluyla ABD'li teknoloji devlerine nasıl veri gönderdiğinin farkında olmadıklarını söylemiş ve bunları "gizlilik kabusu" olarak nitelendirmişti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!