Türünün ilk örneği: Yapay zeka, kendi yapay zekasını oluşturdu!

Projenin türünün ilk örneği olduğunu söyleyen bir grup bilim insanı tarafından Cuma günü yayınlanan araştırmaya göre, yapay zeka modelleri artık bir insanın yardımı olmadan daha küçük yapay zeka sistemleri oluşturabiliyor.

Türünün ilk örneği: Yapay zeka, kendi yapay zekasını oluşturdu!
Türünün ilk örneği: Yapay zeka, kendi yapay zekasını oluşturdu!
GİRİŞ 19.12.2023 11:10 GÜNCELLEME 19.12.2023 11:10

MIT ve California Üniversitesi'nin çeşitli kampüslerinden bilim insanlarından oluşan bir ekip, AI teknoloji şirketi Aizip ile birlikte, ChatGPT'nin üzerinde çalıştığı gibi büyük AI modellerinin esasen otomatik olarak kopyalanmasını sağlayabileceklerini söylüyor.

Aizip CEO'su Yan Sun Fox News'e "Şu anda, küçük modelleri oluşturmak için daha büyük modeller kullanıyoruz, tıpkı büyük bir kardeşin (küçük) kardeşinin gelişmesine yardımcı olması gibi. Bu, kendi kendini geliştiren daha büyük bir yapay zeka işine doğru atılan ilk adım, Bu, YZ modellerinin YZ modelleri oluşturabileceğini gösterme yolundaki ilk adımdır." dedi.

"İNSAN MÜDAHELESİ OLMADAN YAPAY ZEKA MODELİ TASARLAYABİLİR"

Araştırmacılardan Yubei Chen, "Teknolojimiz, ilk kez tam otomatik bir boru hattı tasarladığımız için bir çığır açıyor. Sürece insan müdahalesi olmadan bir yapay zeka modeli tasarlayabilir." açıklamasında bulundu.

ChatGPT gibi büyük dil modellerinin çalıştırılması günde 700.000 dolara mal olurken, genellikle minik makine öğrenimi veya TinyML olarak adlandırılan küçük yapay zeka modelleri düşük maliyetle çalışabilir ve cihazlarda taşınabilir.

TinyML, yüz tanımadan işitme cihazı ve ev aletlerine kadar her alanda belirli görevler için kullanılabilir.

Dünyanın ilk insan beyni ölçeğindeki süper bilgisayarı önümüzdeki yıl hayata geçecek!Dünyanın ilk insan beyni ölçeğindeki süper bilgisayarı önümüzdeki yıl hayata geçecek!

YAPAY ZEKANIN HER ALANDA KULLANILMASI KOLAYLAŞIYOR

Sun, "Gerçekten spesifik görevler, dünyanın her köşesinde kullanılabilecek çok çok düşük maliyetli çözümler üzerinde çalışıyoruz" dedi ve

"İstihbaratı günlük hayatın içine sokarak hayatı daha güvenli hale getiriyoruz," diye ekledi.

Ekip bu küçük yapay zekaları yaratmaya odaklanmış durumda ancak tasarım sürecinin artık daha akıllı yapay zekalar tarafından otomatik olarak yapılabileceğini söylüyor.

Chen, "Gelecekte büyük ve küçüklerin işbirliği yapacağına ve eksiksiz bir istihbarat eko-sistemi oluşturacağına inanıyoruz" dedi.

OpenAI ile ortak olan Microsoft, son zamanlarda ChatGPT'ye rakip olabileceğini söylediği kendi küçük ama güçlü yapay zeka modellerine dikkat çekti.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sokak köpeklerini site dışına çıkaranlara ceza verilmişti, Vali Gül iptal etti
Likud Milletvekili Tali Gottlieb'dan ABD'ye: Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vuracağız