Yapay zekaya çağ atlatacaklar! Meta ve OpenAI yeni projesini duyurdu: Çok yakında...

Meta ve yapay zeka araştırma ve geliştirme şirketi olan OpenAI, fikir yürütebilen ve plan yapabilen, muhakeme yeteneği olan bir yapay zeka modeli geliştireceklerini duyurdu.

Yapay zekaya çağ atlatacaklar! Meta ve OpenAI yeni projesini duyurdu: Çok yakında...
Yapay zekaya çağ atlatacaklar! Meta ve OpenAI yeni projesini duyurdu: Çok yakında...
GİRİŞ 11.04.2024 15:12 GÜNCELLEME 11.04.2024 17:43

Yapay zeka son birkaç yılda ne kadar ilerlediyse de, makinelerin insanlar kadar iyi yapamadığı birkaç şey var.

Ancak, OpenAI ve Meta'nın muhakeme ve planlama yeteneğine sahip yapay zekaları piyasaya sürmenin eşiğinde olduğu bildirildiğinden, tüm bunlar yakında değişebilir...

ESKİDİNDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜ YENİ BİR SİSTEM GELİYOR

Her iki şirketin liderleri de yapay zeka modellerinin en son sürümlerinin yakında çıkacağını ve çok daha güçlü olacağını öne sürüyor.

Raporlarına göre, ChatGPT-5 ve Llama-3 sadece metin üretmekle kalmayacak, daha çok düşünmeye benzeyen bir şey yapmaya başlayacak.

AKIL YÜRÜTMESİNİ, PLAN YAPMALARINI VE HAFIZAYA SAHİP OLMALARINI İSTİYORUZ

Meta'da yapay zeka araştırmalarından sorumlu başkan yardımcısı Joelle Pineau şöyle diyor: "Bu modellerin sadece konuşmasını değil, aynı zamanda akıl yürütmesini, plan yapmasını... hafızaya sahip olmasını nasıl sağlayacağımızı bulmak için çok çalışıyoruz.

Meta MailOnline'a yaptığı açıklamada, şirketin 2024 yılı boyunca piyasaya sürülecek tam model koleksiyonunun yanı sıra Llama 3 modelinin erken sürümlerini de yakında paylaşmaya başlayacağını söyledi.

Financial Times'a konuşan yöneticiler, OpenAI'nin GPT-5'i 'yakında' piyasaya sürmeyi planladığını söyledi.

ŞUAN EN İYİ YAPAY ZEKA BİLE BASİT HATALAR YAPABİLİYOR

Şu anda ChatGPT gibi uygulamalar, bir cümleden sonra hangi kelimelerin gelmesi gerektiğini tahmin etmek için Büyük Dil Modelleri (LLM'ler) adı verilen yapay zekaları kullanıyor.

Bu LLM'leri çok sayıda veri üzerinde eğiterek, yapay zeka kelime dizilerini tahmin etmede o kadar iyi hale gelir ki, akıllı, düşünen bir ajan gibi görünmeye başlar.

Ancak Meta'nın baş yapay zeka bilimcisi Yann LeCun, en iyi yapay zekanın bile hala 'basit hatalar yapabileceğini' söylüyor.

LeCun |  Meta yapay zeka araştırmaları başkanı

ROBOTLARDA MUHAKEME YETENEĞİ

Salı günü Londra'da düzenlenen bir Meta etkinliğinde konuşan LeCun, yapay zekaların şu anda 'gerçekten düşünmeden ve planlamadan birbiri ardına kelimeler ürettiğini' söyledi.

Muhakeme yeteneğinin eklenmesinin yapay zekanın olası cevapları araştırmasına, eylemlerini planlamasına ve 'eylemlerinin etkisinin ne olacağına dair zihinsel bir model' oluşturmasına olanak tanıyacağını da sözlerine ekledi.

OpenAI'nin baş operasyon sorumlusu Brad Lightcap şöyle diyor: 'Bence bu modellerin muhakeme yeteneği konusunda henüz yüzeyi kazımaya başlıyoruz.

'Daha karmaşık görevleri daha sofistike bir şekilde üstlenebilen yapay zekayı görmeye başlayacağız.

"Bence zamanla... modellerin daha uzun, daha karmaşık görevlere yöneldiğini göreceğiz ve bu da dolaylı olarak muhakeme yeteneklerinin gelişmesini gerektiriyor.

YENİ YAPAY ZEKA PLAN VE REZERVASYON YAPABİLECEK

Bu arada LeCun, Meta'nın Paris'ten New York'a yapılacak bir yolculuğun her adımını planlayabilecek ve rezervasyon yapabilecek yeni yapay zeka 'aracıları' üzerinde çalıştığını söylüyor.

Bu değişiklikler, yapay zeka modellerinin gücü için büyük bir adım olacaktır ve hatta yapay genel zekanın (AGI) yaratılmasına bir adım daha yaklaşılabilir.  

Birçok kişi tarafından yapay zeka araştırmalarının nihai hedefi olarak görülen AGI, herhangi bir görevde insan biliş düzeyine ulaşan makine öğrenimi sistemleri oluşturmayı amaçlamaktadır.

Bunu başarmak için yapay zekanın karmaşık görev dizilerini tamamlayabilmesi ve eylemlerinin ne olacağını tahmin edebilmesi gerekir.  

Elon Musk kısa süre önce yapay zekanın önümüzdeki yılın sonuna kadar en zeki insandan daha zeki hale geleceğini öngörmüş olsa da, tüm araştırmacılar bunun başarılabileceğinden emin değil.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Sosyal medyada lüks otomobil satışı: Piyasaya göre 5 kat aşağıda fiyatlar!
Çalışma süresinin en uzun olduğu ülkeler açıkladı!