İbrahim Subaşı Hoca Hakk'a yürüdü

Yüzlerce talebe ve hoca yetiştiren Niksarlı din alimlerinden İbrahim Subaşı Hoca Hakk'a yürüdü. Uzun bir süredir rahatsızlığı bulunan Subaşı'nın cenazesi Fatih Camii'nden kaldırılacak.

İbrahim Subaşı Hoca Hakk'a yürüdü
İbrahim Subaşı Hoca Hakk'a yürüdü
GİRİŞ 06.02.2012 18:22 GÜNCELLEME 06.02.2012 18:22
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cenazesi Salı günü (yarın) ikindi namazından sonra Fatih Camii'nde kılınacak cenaze namazını müteakip Cami haziresine defnedilecek. İbrahim Subaşı, İstanbul’un eski nesil hocaefendiler zincirinin son temsilcilerinden olup, klasik Osmanlı-İslam kültürünün yeni nesillere intikalinde köprü şahsiyetlerden biri olarak bilinmektedir.

İBRAHİM SUBAŞI HOCAEFENDİ KİMDİR?

1926’da Tokat’ın Niksar ilçesinde dünyaya geldi. İslami ilimleri kendi beldesinde Dursun Gümen Hoca’dan aldıktan sonra 1953 yılında İstanbul’a geldi. Zamanın hocaefendileri Ömer Nasuhi Bilmen, Bekir Haki Efendi, Ermenekli Saffet Efendi ve Abdullah Güzelyazıcı’dan uzun seneler ilim tahsil etti. Sırası ile İsmailağa, Haydar Kaptanpaşa, Beyoğlu Kamer Hatun, Kasımpaşa Büyük camilerinde imam-hatiplik yaptı. Bursa Karacabey ve Şile’yi müteakip uzun yıllar İstanbul Fatih ilçesinde vaizlik ve Müftü vekilliklerinde bulundu. 1982 senesinde emekli oldu. Aralarında Başbakan R.Tayyip Erdoğan, İBB Başkanı Kadir Topbaş ile diyanet ve üniversite camiasından çok sayıda akademisyenin ve din adamının da bulunduğu yüzlerce aydının yetişmesinde rol oynadı. İlmi çalışmalarda bulundu. Bilinmeyen birçok eserin gün ışığına çıkarılmasına vesile oldu. Geleneksel Sanatlarımızın gelişmesine destek verdi. Biri kız, beş evladı dünyaya geldi. Aynı zamanda FSMVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın da babasıdır. Emekliliğinden sonra da uzun yıllar edindiği ilimleri çeşitli ortamlarda ve son yıllar Dersaadet Kitabevi’nde talebeleri ile paylaştı. Eskilerin “Hallalül Müşkilat” dedikleri bir yapıya sahip olup, kendisine herhangi bir kaynağa nasıl ulaşılabileceği, ya da herhangi bir müşkilin nasıl halledileceğini soranlar onda mutlaka bir cevap bulurlardı. Araştırmacıları yüreklendirir ve yönlendirirdi. Kitap sevgisi, ilim aşkı ve esprili kişiliği ile tanınan İbrahim Subaşı Hocaefendi, İslami bilimler alanındaki Osmanlı tecrübesinin günümüze aktarılmasında köprü şahsiyetlerden biri oldu.

Eserleri:

• Hulasatü’l-Beyan Fi Tefsiri’l-Kur’an - 1-15 Cilt (Osmanlıcadan Günümüz Türkçesine)

• Usulü Fıkıh Dersleri / Ali Haydar Efendi (Osmanlıcadan Günümüz Türkçesine)

• Makamat / İmam-ı Birgivi (Tahkik)

• Risaletü’l-Musafaha / İmam-ı Birgivi (Tahkik)

• Er-Risale Fi’z-Zikri’l-Cehri / İmam-ı Birgivi (Tahkik)

• Mihakkü’s-Sufiyye / İmam-ı Birgivi (Tahkik)

• Cilau’l-Kulub / İmam-ı Birgivi (Tahkik)

Mekânı Cennet olsun.

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 6
  • Ömer Faruk 12 yıl önce Şikayet Et
    Allah mekanını Cennet etsin inşaallah... İbrahim Nocamı Beyaz Saray Kitapçılar Çarşısında, Dersaadet'teki güler yüzüyle tanıdım. Uzun yıllar komşuluk yaptık, güler yüzü hiç eksik olmadı bizden, Allah mekanını Cennet eylesin, ailesine sabrı cemil niyaz etsin.. Ömer Faruk GERÇEK - Nizam Yayınları
    Cevapla
  • razı şılbır 12 yıl önce Şikayet Et
    allah rahmet etsin. cennet mekan hocam güle güle..saygıyla
    Cevapla
  • mfatihim 12 yıl önce Şikayet Et
    Allah (c.c.) rahmet eylesin.... Hocaefendinin mekanı Efendimiz'in (s.a.v.)yanında olsun...
    Cevapla
  • erol şekerci 12 yıl önce Şikayet Et
    inna lillah.... güzel insan,güzel müslüman. biz kendisinden razıyız allahım, sen de razı ol! mekanını cennet eyle! sevenlerinin kalbini genişlet, sabrı cemil ihsan eyle! amin!
    Cevapla
  • celal okur 12 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin.. Alimler kolay yetişmiyor.Alimin ölümü alemin ölümü gibidir denilir.Allah bizlere de dinine hizmet etmeyi nasip etsin inşaallah.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...