Eritreli patron Israr Totil

Eritreli Israr Totil, Türkiye'ye sığınan bir mülteciydi şimdi ise 150 çalışanı olan bir holdingin sahibi.

Eritreli patron Israr Totil
Eritreli patron Israr Totil
GİRİŞ 06.12.2015 08:57 GÜNCELLEME 06.12.2015 08:57
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Eritreli Israr Totil, ülkesindeki siyasi iklimin değişmesiyle 2007’de mülteci olarak Türkiye’ye sığındı. Laleli’de turizmci olarak çalışmaya başlayan Israr Totil şimdi 150 kişinin çalıştığı bir holdingin sahibi.

Afrika'nın doğusunda yer alan Eritre 1993’te yapılan referandumda halkın yüzde 99.8’inin oyuyla Etiyopya’dan bağımsızlığını kazandı. Bu sürecin en etkili isimlerinden biri İbrahim Totil’di. Totil, önce Enformasyon Bakanı ardından Kuzey Kızıl Deniz Bölgesi Valisi oldu. Ancak değişen siyasi iklimle 2013 yılında tutuklandı. Şu an nerede olduğu bilinmiyor. Ancak soyadı bir aydan beri İstanbul’un Harbiye semtinde iki katlı bir kitabevinin tabelasında.

Totil Kitabevi’nin sahibi Israr Totil, İbrahim Totil’in oğlu. 2004’te Eritre’de üniversitede öğrencisiyken tutuklandı. Hapisten kaçıp önce Sudan’a, ardından 2007’de siyasi mülteci olarak Türkiye’ye geldi. Totil, mükemmel bir Türkçe’yle hikâyesinin devamını şöyle anlatıyor: “Herkes ‘Biz mülteciyiz’ diye bir şey yapmadan otururken benhaklarımı sordum. Çalışabileceğimi söylediler. Mülteci olarak Laleli’de küçük bir turizm dükkânı açtım.”

DÜKKÂNDAN HOLDİNGE

Israr Totil, çalışma alanı olarak Arapları seçti: “Türkiye ve Arap ülkeleri arasında kültür alanında kopukluk olduğunu gördüm. Buradan yola çıkarak Arap turistleri getirip gezdiriyordum. Sonrasında sağlık turizmine girdim. Libya ve Irak’ta sorunlar vardı. Libya’daki Sağlık Bakanlığı’yla bir anlaşma yaparak sağlık için gelenlerin konaklama, yemek ve hastanelerini ayarladık.” Laleli’de başlayan iş 8 yılda Totil Şirketler Grubu’na dönüştü. Yanında 150 kişi çalıştıran Totil geçen yıl 1,5 milyon lira vergi verdi. Totil Kitabevi de kültür fikrinden ortaya çıkmış: “Burası benim için işten öte kültürleri birleştirme amacı taşıyor. Pek çok kişi bunu riskli hamle olarak gördü ama devamlı ve faydalı bir şey yapmak istedim. İstanbul’da 1 milyon civarında Arapça konuşan nüfus var. Sloganımız Türkiye-Ortadoğu ve Afrika arasında köprü kurarak kültürleri bağlamak. Sudan’dan, Nijerya’dan entelektüeller gelsin, Türk yazar çizerlerle sosyalleşsin istiyoruz.”

‘YAZARLARI İSTANBUL’DA TOPLAYACAĞIZ’

TOTİL, kitabevini şair arkadaşı Mustafa Agab’a emanet etti. Bu iş için Sudan’dan İstanbul’a taşınan Agab projeyi şöyle anlatıyor: “Hayalim bunu Sudan’da yapmaktı ama nasip İstanbul’a imiş. Kitaplarını başka ülkelerde basamayan yazarların yayıncısı olacağız. Böylece İstanbul entelektüellerin merkezi olacak.”

Zeynep Bilgehan - Hürriyet

YORUMLAR 35
  • deniz 8 yıl önce Şikayet Et
    tembelliklerin faturasını başkasına çıkarmayın..Allah cc çalışana veriyor bu kadar basit..nazar etmeyin ne olur çalışın sizinde olur
    Cevapla
  • Muro 8 yıl önce Şikayet Et
    Irkçılık yapmayın, çalışın sizinde olur. Bizde Avrupa'da kendi işinizi kurduk.
    Cevapla
  • hakkı 8 yıl önce Şikayet Et
    istanbulu vatansızlar alıyor bizler türkler olarak tarlada çalışalım
    Cevapla
  • Egeli-48 8 yıl önce Şikayet Et
    İyide niye kıskanıyorsun anlayamadım. Bizler miskin miskin oturalım sonrada başkalarının çalışarak kazandığına laf edelim. Oh ne güzel dünya valla..
    Cevapla
  • veli 8 yıl önce Şikayet Et
    Gelenlerle aramızda ihvan ensar muhacir muhabbeti var.bağrımızı açarız.aşımızı paylaşırız.amma ve lâkin yarın bir gün yine savaşa girer isek.Eli silah tutabilecek halde diğer ülkelere katar katar sığınmacı olmak isteyen olursa,giderken yolda atalarını düşünüp kafasına sıksın.hiç değilse yollarda rezillik çekmez,onuruyla gururuyla ölür.
    Cevapla
  • harun 8 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında da ermeniler yahudiler rumlar ticaret yapıyordu bizimkiler de köylerde tarla sürüyordu. Adam baba parası ile yapıyor. Gerçek mültecileri görüyoruz bu mülteci değil.
    Cevapla
  • sami ç. 8 yıl önce Şikayet Et
    iyide kardeş bu adam müslüman. ülkemize de faydası olmuş helal olsun. ha bizim milletin tembelliği konusunda haklısın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ermeni vahşetinde yeni delil! Haritalar ortaya çıktı...500 bin Türk öldürüldü
İBAN'la vergi kaçıran yandı - Gazete manşetleri