Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı orucu kaç gün tutulur? Şaban ayı ibadetleri...

Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay olan Şaban ayında oruç tutmak ve namaz kılmak başta olmak üzere bütün ibadetlere gereken hassasiyeti göstermek çok faziletlidir. Peki 2021 Şaban ayı ne zaman? Şaban ayında çekilecek tesbihler nelerdir? İşte Şaban ayının faziletleri ve ibadetleri...

Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı orucu kaç gün tutulur? Şaban ayı ibadetleri...
Şaban ayı ne zaman? Şaban ayı orucu kaç gün tutulur? Şaban ayı ibadetleri...
GİRİŞ 15.03.2021 15:15 GÜNCELLEME 15.03.2021 15:15
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Müslümanların büyük bir heyecanla bekledikleri, ibadetlerini daha dikkatli ve özenle yaptıkları Recep, Şaban ve Ramazan aylarında özel olarak yapılması tavsiye edilen nafile ibadetler bulunmaktadır. Üç ayların başlangıcı olan Recep ayı, oruç, namaz ve diğer kıymetli ibadetlerle geçirilirken Şaban ayına hazırlıklar yapılmaktadır. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in hadisleri ve sünnetleri ışığında Şaban ayının da ibadetle geçirilmesi, Allah’ın rızasını kazanmak ve günahların affedilmesi bakımından çok faziletlidir. 

Peygamber Efendimiz (s.a.s), ‘Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır.’ Hadis-i şerifinde buyurduğu üzere şaban ayında Recep ayına göre çok daha fazla ibadetle geçirdiği hatta Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ayın Şaban ayı olduğu rivayet edilmektedir.

Üç aylar orucuna nasıl niyet edilir? Recep ayı orucu kaç gün tutulur ve faziletleri nelerdir?

ŞABAN AYI FAZİLETLERİ NELERDİR?

Şaban ayında Müslümanların günahlarından beraat ettiği Berat gecesi ve Müslümanların kıblesinin Kabe olması dolayısıyla çok faziletlidir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)’in Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay olarak rivayet edildiğinden mümkün mertebe ibadetle geçirilmesi tavsiye edilir. İmkanı olanların, sağlığı el verenlerin oruç tutması, kaza ve nafile namazlar kılması, sadaka vermesi ve tövbe etmesi, Allah’ın rızasını kazanması ve günahların affedilmesi için yapılması en faziletli ibadetler arasındadır. 

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayının ehemmiyetini anlatmak için şu hadis-i şerifi buyurmuştur: ‘Recep ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki ameller, Alemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle ben oruçluyken amellerimin yükseltilmesini severim.’  Bundan dolayı imkanı olanların ibadetlerinde daha hassas ve dikkatli davranmaları, bol bol nafile ibadetler yapmaları tavsiye edilmektedir. Şaban ayında yapılması faziletli ibadetler şöyledir:

Salavat nasıl çekilir? Peygamberimize doğru salavat nasıl getirilir?

- Peygamber Efendimiz (s.a.s)’e salat ve selam getirmek

- Günahların affedilmesi için tövbe istiğfar getirmek

- Kaza namazları kılmak

- Oruç tutmak

- Haramdan kaçınmak

- Kuran-ı Kerim okumak

ŞABAN AYI ORUCU

Peygamber Efendimiz (s.a.s) Şaban ayında hiç bırakmadan oruç tuttuğu sahabeler tarafından rivayet edilmektedir. Ramazan ayına günahlardan arınmış, nefsi terbiye etmiş olarak girmeye çalışmak Allah katında çok kıymetli olduğundan Recep ve özellikle de Şaban ayında nafile ibadetlerin yapılması tavsiye edilmektedir. Nefsin terbiye olması için ise alimlerin tavsiye ettiği en kıymetli ibadet oruç tutmaktır. 

Üç aylar ibadetleri: Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in hadisleri ışığında yapılacak ibadetler...

ŞABAN AYI TESBİHİ

Şaban Ayının İlk 10 Günü:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân. Subhânallâhi’l-Latîf Celle şanüh.

Şaban Ayının İkinci Günü:

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân. Subhânallâhi’r-Razzâk Celle şanüh.

Şaban Ayı Son 10 Günü: 

Allâhümme bârik lenâ fî Recebe ve Şabân ve belliğnâ Ramazân vehtimlenâ bil-îmân ve yessirlenâ bil Kur’ân. Subhânallâhi’l-Azîz Celle şanüh

2021 ŞABAN AYI NE ZAMAN?

2021 Şaban ayı başlangıç tarihi 14 Mart Pazar gününe denk gelmektedir. 

YORUMLAR 2
  • adını kullanmak 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazılarımıza yada sözlerimize başlarken Peygamber Efendimiz (s.a.s) kullanmak yerine. Hz. Muhammed (s.a.s) kullansak daha hoş olmaz mı. Hem de peygamberimizin adını anmış oluruz.
    Cevapla
  • ey müminler 3 yıl önce Şikayet Et
    peki peygamber efendimiz israf yapan devlet yetkilileri hakkında bi sözü varmı?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bilet alıp binemeyen Türk kimdi? İşte Titanik ile ilgili daha önce bilmediğiniz 45 sır!
Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a operasyon darbesi! Tüm planı ABD'ye sızdırmışlar