Paris'te üniversite okudu, memleketine dönerek aspir üretimine başladı!

Hava Arslan Paris Sorbonne Üniversitesi'nden mezun oldu ve 15 yıl Fransa'da çalıştıktan sonra memleketine dönerek burada aspir üretimine başladı

Paris'te üniversite okudu, memleketine dönerek aspir üretimine başladı!
Paris'te üniversite okudu, memleketine dönerek aspir üretimine başladı!
GİRİŞ 11.05.2021 21:02 GÜNCELLEME 11.05.2021 22:19
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Paris Sorbonne Üniversitesi Coğrafya Bölümü'nden 1994 yılında mezun olan Tuncelili 48 yaşındaki Hava Arslan doğduğu topraklara dönerek tarım işine girdi. Hava Arslan, Karabörk köyünde babasına ait tarlada yağ bitkilerinden aspir üretimine başladı. Gün boyu traktörle tarlasını süren Arslan, akşamları ise evine dönerek öğrencilerine uzaktan eğitim veriyor.

Bilecik'te İsa dede 91 yıl önce ekti, cennet hurması köyün gelir kapısı oldu


Paris Sorbonne'dan mezun oldu

Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında gösterilen Paris Sorbonne Üniversitesi'nden mezun olan, 15 yıl da Fransa'da yaşayan Hava Arslan, aynı üniversitede doktora ve master çalışmalarını Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) üzerine tamamladı. Daha sonra Ankara’ya yerleşen Arslan, burada eğitim alanında çalışmalar yürüttü ve özel bir eğitim kurumunda Fransızca öğretmenliği yaptı. Hava Arslan, şehir hayatından sıkıldığı için, doğduğu topraklara dönerek tarım işine girdi. Elazığ-Tunceli sınırında olan Karabörk köyüne gelen Arslan, babasına tarlada aspir bitkisi ekimine başladı. Arslan, gün boyu tarlada traktör sürerek loğ işlemi yapıyor, akşam saatlerinde ise evine dönerek, Fransızca dil eğitimi için öğrencilerine uzaktan eğitim veriyor.

Bölgede ciddi bir istihdam sağlamak istiyor

Aspirin, kuraklığı seven bir bitki olduğu için tercih ettiğini ve bölgede iyi verim alacağını belirten Arslan, hasattan 4 ayda yaklaşık 150 bin lira para kazanacağını, 20 kişiye de istihdam imkanı sağlayacağını ifade etti. Pandemi sürecinde dört duvar arasında sıkıldığını ve doğduğu topraklarda üretime başlama kararı aldığını belirten Arslan, "Fransa’da, Paris Sorbonne Üniversitesi’nde coğrafya bölümü okudum. Lisansımı bitirdikten sonra, doktora çalışmalarımı GAP üzerine sürdürdüm. Kuru tarımdan sulu tarıma geçişteki adaptasyon problemlerini inceledim. Türkiye’ye geldikten sonra, Fransızca etüt merkezi kurdum ve orada Fransızca dersleri verdim. Koronavirüs sürecinde bütün dünyada doğaya dönüş başladı. Metropolde dört duvar arasında çok sıkıcı bir süreç geçti. Doğaya dönmeye ihtiyaç duydum. Köyümde de bir alt yapı vardı. Babama ait tarlalar vardı ve bunlar ekilip biçilmiyordu. Yaklaşık 250 dönümlük araziye aspir ekme kararı aldım. Önümüzdeki yıl 500 dönüme çıkmayı planlıyorum. Bölgede ciddi bir istihdam yaratacağıma inanıyorum. Çünkü genelde arpa ve buğday ekiliyor. Kilosu 1,5, 2 lirayken, aspiri 4 liraya kolaylıkla satabiliyoruz. Bu da köylünün ekonomisine ciddi bir kazanç sağlayacak" dedi.



Aspir her sektörde kullanılıyor

Aspirin her sektörde kullanıldığını ve bölgeye üretim modeli olacağını aktaran Arslan, "Aspiri biodizel olarak kullanabiliyoruz. Türkiye hakikaten petrol konusunda dışa bağlı. Yemeklik yağ konusunda da dışarıya bağımlıyız. Milyar dolarlar veriyoruz yağ için. Kendi topraklarımızda ekerek, Türkiye ekonomisine katkı sunmak niyetiyle buraya geldim. Benim için de yaşam kalitesi ve lüks kavramı, doğada var olarak üretim yapmak, istihdam yaratmak. Tarlada çalıştıktan sonra, akşam evime geliyorum. Evin bahçesinde Ankara'daki öğrencilerime online ders veriyorum" diye konuştu

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 8
  • Mehmet AĞA 2 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat... sadece yetiştirmek olarak bakmayın bu haberlere. Çok yanılır ve çok zarar edersiniz. Bu gibi mümtaz şahsiyetler böyle üniversitelerde sonrasında iş hayatında çok büyük bağlantılar kuruyorlar. Fabrikatörler, iş adamları, finans ve ticaret uzmanları, ihracat şirketleri yöneticileri.... Bu bağlantıları sayesinde yetiştirdiği ürünleri en üst değerden direk alıcısına satabiliyorlar. Üretimin en önemli ayağı satıştır. Satamadigin ürünü istediğim kadar verimli, kaliteli, ucuz yetiştir faydasız.. Önce pazar.. Bu tip haberlerde geçen müteşebbis Üreticiler önce pazarı hallediyorlar.. Pazar olmadan / satış halledilmeden hicbir ürün üretilmemeli.. Gaza gelmeyin..
    Cevapla
  • Ziraatçi 2 yıl önce Şikayet Et
    Kadın tarımı bilmeden konuşmuş, Buğday fiyatı ile aspiri kıyaslamış. Buğdaydan dekardan sulama ile 1 ton/da verim alınırken, aspirden sulama ile alınabilecek maksimum verim 200 kg/da. Özetle buğday geliri: 2000₺/da, aspir geliri 500₺/da. Hesap ortada.
    Cevapla
  • İMAM 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte buna "okumak" denir. Okuyunca gidip devletin kapısına dayanma alışkanlığı artık son bulmak zorunda. Okuyup bir şey öğrendiysen uygula da insanlar istifade etsin. Teşekkürler sayın bayan.
    Cevapla
  • Sakarya - Fırat... 2 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu kadar ; Az ve Öz......
    Cevapla
  • Aysun 2 yıl önce Şikayet Et
    Batida ögrenim yapanlara yükselis yok. Islerine gelen alanlarda yer verir ve kullanirlar. AB icinde binlerce ögrenim yapan insan avar. Cogu meslegin disinda calismaktadir. Sanslarida bir yerlerde meslegini uygulamalarin hic yok. Kullana bilecekleri insanlara belirli yere kadar yer veriyorlar. Sonra al asagi ediyorlar. Bu hanimda onlardan biri sanirim. Önünü kesmisler ve oda Babasinin memleketine geri dönmüstür. Bakin Cem Özdemir ve Sevim Dagdelen gibi vekil olmuslara ? Biranda sildiler onlari.
    Cevapla
  • Türk Vatandaşı 2 yıl önce Şikayet Et
    Bize dayatılan "Çağdaş Medeniyet" sisteminin her türlü gereğini yaparak, hiçbir fedakarlıktan kaçınmayıp; koşa koşa gavurun anlı şanlı okullarından mezun olan ve bizim gibi seviyesiz gericilerin yaşadığı Memleketine dönen zavallı gavur özentileri..! Eninde sonunda tilkinin döneceği yere döndünüz. Ne o; gavurun okulunda okumana rağmen vahşi kapitalist sömürgeci avrupalı sana değer vermedi mi? Yoksa gavur malı establishment; sahibinin diplomasını göstermene rağmen sana burada kalburüstü davranmadı mı yazık vah vah...
    Cevapla
  • EN ÇOK HAİN BİZDE 2 yıl önce Şikayet Et
    EYVALLAH güzel olmuş ha emeğine yüreğine sağlık sıhhat olsun
    Cevapla
  • ELMASCI 2 yıl önce Şikayet Et
    Vatandaş ; köyüne gelip üretim yapanı teşvik ve takdir etmek yerine alakasız yorum ve tenkitlerle bir yere varamayız. Havva Hanımı tebrik ediyor ve başarılı olarak etrafına örnek olmasını diliyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den Türk bayrağı ve İstiklal Marşı skandalı! 2 Belediyeye soruşturma başlatıldı
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı