78 yaşındaki Salih usta 5 kuşaktır süren aile mesleği demirciliği sürdürüyor

Ordu'nun Korgan ilçesinde yaşayan ve sıcak demir ustası olan 78 yaşındaki Salih Çağman ailesinin 5 kuşaktır sürdürdüğü demircilik mesleğini bıçak, balta ve orak gibi çeşitli tarım aletleri imal ederek sürdürüyor.

78 yaşındaki Salih usta 5 kuşaktır süren aile mesleği demirciliği sürdürüyor
78 yaşındaki Salih usta 5 kuşaktır süren aile mesleği demirciliği sürdürüyor
GİRİŞ 29.05.2021 17:37 GÜNCELLEME 29.05.2021 17:39
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Tepealan Mahallesi'nde küçük yaşlarda babasının yanında demirciliği öğrenen Çağman, 1966 yılında babası ile açtıkları iş yerinde ısıttığı kızgın demiri döverek balta, girebi ve kazma gibi tarım aletleri imal ediyor. Babası 28 yıl önce vefat eden Çağman, büyüklerinin mirası meslekte yaklaşık 70 yıldır sanatıyla ailesinin geçimini sağlıyor. Çağman, ailesinde babadan oğula geçen işte 5. kuşak olduğunu, herkesin kendi babasından demirciliği öğrendiğini söyledi.

Bursa'da Civan ailesi 4 kuşaktır arıcılıkla dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyorBursa'da Civan ailesi 4 kuşaktır arıcılıkla dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor




5-6 yaşlarındayken başladı

Büyük dedesinin evlendikten sonra o zamanın şartlarında kısıtlı malzemelerle dükkan açtığını anlatan Çağman, daha sonra babaların oğullarıyla sürdürdüğü işin bugüne kadar geldiğini ifade etti. Çağman, 5-6 yaşlarında babasının iş yerine gittiğini ve o günden itibaren demirciliği bırakmadığını belirterek, "O zamanlarda genellikle ziraat aletleri, kazma, balta, girebi yapıyorduk. Eski usul saban demirleri vardı, onların üzerine çalışıyorduk. Buralarda onlar kullanılıyordu." dedi.



Mesai yoğunluğu hafifledi

Mesai yoğunluğunun geçmiş yıllarda daha fazla olduğunu ifade eden 8 çocuk babası Çağman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Öyle ki gece gündüz babamın yanında 3-4 çırağı olurdu. Gece saat 12'de, 1'de dükkana gelir, çalışmaya devam edilirdi. O zaman bir günde 16-17 saat çalıştığımız işi şimdi şu vaziyette 4 saatte bitiriyorum. O zamanki şartlar zordu, ağırdı. Şimdi tabii teknoloji var. O zaman ateş kaynağı vardı, şimdiki ustaların hiçbiri ateş kaynağını bilmez." Salih Çağman, eski dönemlerde demirin zor bulunduğunu, topladıkları eski nal ve çivileri ocakta eriterek balta yaptıklarını aktardı. Halen babasıyla beraber açtıkları dükkanı işlettiğini belirten Çağman, dükkanın bir bölümünde demire şekil verdiğini, diğer bölümünde de tarım aletlerinin saplarını hazırladığını anlattı.

Dedelerimin, babamın mesleğini yürüttüğüm için mutluyum

Çağman, yaptığı işin en zor yanının işi başarmak olduğunu vurgulayarak, "Yaptığın işte başarılı olmalısın. Şimdi benim yaptığım işi yapabilecek usta yok. Benim yaptığım işte Tokat Niksar'ın aşağı yukarı yarıdan fazlası buraya geliyor. Aybastı, Kumru ilçelerinden buraya geliyorlar. Usta yok ama ben de yaşlılık nedeniyle yetişemiyorum." diye konuştu.

Kendisinden sonra işi yürütecek kimse yok

Çocuklarının da yanında yetiştiğini ancak bu mesleği yapmadıklarını dile getiren Çağman, 4 oğlunun da farklı meslek kollarında çalışarak hayatlarına devam ettiklerini söyledi. Çağman, kendisinden sonra işi yürütecek kimsenin olmadığının altını çizerek, "Benimle burası biter. Benim buradaki takımlarımı alacak kimse de yok. İşimi devam ettirecek, malzemelerimi kullanacak kimse bulunmuyor. Dedelerimin, babamın mesleğini yürüttüğüm için mutluyum. Esas ustam da amcam, babamın yanında öğrendim ama beni asıl amcam yetiştirdi. Ona minnettarım, Allah ondan da razı olsun." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Uğur Ur 2 yıl önce Şikayet Et
    Yeğenlerine söyle dayı sana Youtube'da bir site açsınlar "Canlı Yayın" yap imalatlarını...İş teklifi de yap...Atölyeyi satın alacak müşteri bile bulursun...Dünya artık çok küçük...Akıllı telefon ve internet lazım sana, o kadar...Güzel meslek...Yakın olsan gelirdim seni ziyarete...
    Cevapla
  • HANİFİ ÇİFÇİ 2 yıl önce Şikayet Et
    Maaşallah Dedeye
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi