Kilis'te bir çiftçi para kazanamayınca bu işe başladı! Yurtdışından sipariş yağıyor

Kilis'te biber üreticiliği yaparken alternatif ürün arayışına giren 65 yaşındaki çiftçi Abdullah Yıldır 24 yılda şehrin önemli tohum üreticilerinden biri oldu..

GİRİŞ 06.08.2021 15:55 GÜNCELLEME 06.08.2021 17:17
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kilis'in Elbeyli ilçesine bağlı Beşiriye köyünde 1995'e kadar biber üreten Yıldız, daha sonra alternatif ürün yetiştiriciliği konusunda araştırmalar yapmaya başladı. Bu sırada ata yadigarı denilen bazı tohumlara ulaşan Yıldız, tohumculuk noktasında kendini geliştirdi.

Üretici için adeta çeyrek altın! Çiçek bamyasının kilogramı 200 TLÜretici için adeta çeyrek altın! Çiçek bamyasının kilogramı 200 TL




120 ÇEŞİT TOHUM ÜRETİYOR

Yıllık 5 tondan fazla üretim gerçekleştiren Yıldız, tohumları yurt içi ve yurt dışında anlaştığı firmalara gönderiyor. Üretici Abdullah Yıldız, 24 yıldan bu yana tohumlar üzerine çalıştığını ifade etti. Son dönemlerde ekonomik getirisi yüksek alternatif ürün yetiştiriciliğine yoğunlaştığını anlatan Yıldız, "Mor reyhan, havuç, lahana çeşitleri, soğan, sarımsak, ıspanak, kavun, karpuz, salatalık ve çiçek tohumu başta olmak üzere birçok farklı sebze ve bitki türünde 120 çeşit tohum üretimi yapıyorum. Yıllık 150-200 dönüme kadar ekiyoruz. Duruma göre ürün çeşitliliğini belirliyoruz." dedi. Tohum üretiminden iyi gelir elde ettiğini dile getiren Yıldız, "Çok hassas tohumlar ürettiğimiz için yıllık olarak 5 ile 6 ton arasında tohum üretiyoruz. İklimsel değişiklikler biraz zarar verebiliyor. Bu işten önce Antep biberi üretimi yapıyordum. O işi bıraktım, tohumculuğa başladım. Bütün tohumlarımız lisanslı. Çekirdeğini bilmediğimiz hiçbir şeyi ekmeyiz." dedi.



DESTEKLER ALTERNATİF ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTTIRDI

Kilis Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Güven Özdemir de kentte son dönemlerde devletin verdiği desteklerle alternatif ürün yetiştiriciliğinin arttığını belirtti. Özdemir, Suriye sınırının sıfır noktasında çiftçilerin üretime devam ettiğine değinerek, "Çiftçiler diğer ürünlerden para kazanamayınca alternatif ürünlere başvurdu. Bu da bizim ilimiz için önemli" ifadelerini kullandı. Yerli tohum üretimi yapıldığına dikkati çeken Özdemir, "Kendi ürünlerimizin tohumunu üreterek piyasaya sunuyoruz. Örneğin reyhanda dönümde yaklaşık 80 ile 100 kilogram tohum elde edilmekte. Şu an kilogramı 70 liraya satılıyor. Çiftçilerimiz inşallah alın terinin karşılığını alır. Devlet olarak çiftçilerimizin yanındayız." diye konuştu.
 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • gibi gibi 2 yıl önce Şikayet Et
    israilliler alır genetiği değiştirir bize geri satarlar tohumlarda haberde domatesi göremedim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
EURO 2024'te görev yapacak hakemler belli oldu! Türkiye'den tek hakem...
Şimşek: Yabancı ilgisi somut kaynak girişine dönmüş durumda