9 yaşında öğrendi, 3 kuşaktır sürdürüyor! Dede mesleğinin son temsilcisi

Giresun'un Bulancak ilçesinde 76 yaşındaki Ahmet Akoğlu 9 yaşındayken babasından öğrendiği saat tamirciliğini 3'üncü kuşak olarak sürdürüyor. Mesleğinin son temsilcilerinden olduğunu söyleyen Akoğlu son nefesine kadar sürdüreceğini söyledi

9 yaşında öğrendi, 3 kuşaktır sürdürüyor! Dede mesleğinin son temsilcisi
9 yaşında öğrendi, 3 kuşaktır sürdürüyor! Dede mesleğinin son temsilcisi
GİRİŞ 30.08.2021 10:07 GÜNCELLEME 30.08.2021 11:18

Giresun’un 76 yaşındaki Ahmet Akoğlu, 9  yaşında babasından öğrendiği saat tamirciliğini sürdürüyor. Mesleğinin son temsilcilerinden olduğunu ve ilerleyen yıllarda kaybolacağını ifade eden Akoğlu, "Eskiden ilçede 15 civarında saatçi vardı elektronik cihazlar çıkınca başka işlere hepsi başka işlere yöneldiler. Yeni çıraklarda yetişmiyor hatta çırak gelse dahi öğretmek istemem çünkü bu zanaat artık kimseyi doyuracak bir geleceği yok” dedi.

Rizeli bal üreticisinden evde gerçek bal analizi!Rizeli bal üreticisinden evde gerçek bal analizi!


67 YILDIR DEDE MESLEĞİNİ SÜRDÜRÜYOR 

Henüz 9 yaşındayken babasının yanında  saat tamirini öğrenmeye başladığını anlatan Akoğlu, “Dedemden kalma bu dükkanda 3 kuşaktır  saat tamir ediliyor. Ben de 67 yıldır bu dükkanda baba mesleğimi icra ediyorum. Babam da bu işi dedemden öğrenmiş. Sülale olarak saatçiyiz. İlk olarak da dedem yine bu dükkanda mesleği ustasından öğrenmiş. Yani bu dükkan dedemin ustası dahil 4 kuşaktır saat dükkanı. Bir zamanlar 15 civarında saatçi vardı, ancak zamanla elektronik cihazlar çıkmaya başlayınca bir bir başka mesleklere yönelmeye başladılar ve ben de tek kaldım” dedi. 


  
ARTIK ÇIRAK GELSE BU ZANAATI ÖĞRETMEM

Artık bu mesleğin bir geleceği olmadığı düşüncesiyle kimseye öğretmek istemediğini de ifade eden Akbulut, “Ben bu mesleği öğrenmeye 9 yaşlarındayken başladım ama bugün bu yaşlarda gelip meslek öğrenmek isteyen yok. Gelseler dahi kimseye öğretmek istemem çünkü bu  zanaatın bir geleceğini göremiyorum. Ayrıca  eskiden bir çırak geldiği zaman bu sanatı öğrenmek için çabalıyordu. Şimdi ise gelen çıraklar kaç para kazanacağını soruyor. Para için çalışmak ve işi öğrenmek için çalışmak farklı şeyler. Ben kendi çocuklarımın hepsini bu dükkanda, bu mesleği yaparak okuttum. Hepsi okuyup kendi meslekleri üzerine çalışıyor. Dükkana da hiç kimseyi almadım” dedi. 
  
ELEKTRONİK ÇIKTI, MEKANİK BİTTİ 

Eskiden saatlerin pahalı ama kaliteli olduğunu söyleyen Akoğlu,“ Çok zevkli bir meslek, çalışmayan bir şeyin tamirini yapıp çalışır hale getirmek çok mutluluk verici, ancak para kazanan meslek değil. Elektronik çıktı işler bozuldu. Şimdiki saatlerin tamirinin garantisi yok. Yaparsın 20 gün, bir ay bilemedin 3 ay sonra yeniden bozulur. Oysaki eski saatler pahalıydı ama kaliteliydi. Bozulsa dahi tamiri yapılınca yıllarca yine kullanabiliyorsun” dedi. 


  
MÜŞTERİSİ ÇIKAR DİYE TAMİR ETMİYOR

Dükkanda sayısını bilmediği kadar saat olduğunu en eski saatin ise 150, 200 yıllık olduğunu da anlatan Akoğlu, “Tek isteğim ilçemizde Belediyemiz veya Kaymakamlığımız öncülüğünde bir müze kurulması. Çünkü buradaki sayısız saatleri ve en az 200 yıllık saatleri müzeye bağışlarım. Tek isteğim benden sonra da en azından hatıramız yaşasın istiyorum. Eğer müze kurulmaz ise de buradaki saatleri miras olarak çocuklarıma bırakırım. Burada paha biçilmez satmaya kıyamadığım saatler var. Hatta öyle saatler var ki yaparsam müşterisi çıkar paraya tamah eder satarım diye tamir etmediğim saatler var” diye konuştu.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor