Kocaeli'de bir aile dairelerini satıp bütün paralarını tarıma yatırdı

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşayan ve mermerciliği bırakarak bütün parasını tarıma yatıran aile, ürettikleri kışlık sebzeler arasında yaklaşık 30 ton karnabahar, 6 ton da brokoli hasadı yapmayı bekliyor

Kocaeli'de bir aile dairelerini satıp bütün paralarını tarıma yatırdı
Kocaeli'de bir aile dairelerini satıp bütün paralarını tarıma yatırdı
GİRİŞ 20.11.2021 17:45 GÜNCELLEME 20.11.2021 17:45
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde yaşayan 7 kişilik bir aile, mermercilik mesleğini bırakıp, dairelerini satarak bütün paralarını tarıma yatırdı. Tarla ve seralarında yaz kış üretim yapan aile,  yazın ektikleri karnabahar, brokoli gibi kışlık sebzelerin hasadına başladı. Bu sene hasadın verimli olacağını belirten çiftçi aile, karnabahardan yaklaşık 30 ton, brokoliden ise yaklaşık 6 ton ürün almayı bekliyor. Yağmura, çamura aldırış etmeden tarlada çalışmaya devam eden aile, mahsulleri istedikleri fiyata satamadıklarından yakınıyor. 

Öğretmenlik mezunu KPSS'den yeterli puan alamadı, baba mesleği yorgancılığa yöneldiÖğretmenlik mezunu KPSS'den yeterli puan alamadı, baba mesleği yorgancılığa yöneldi


   
TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN ÜRETİM YAPIYORUZ

Daha önceden mermercilik yaptıklarını ancak o işi bıraktıklarını söyleyen Osman Karan, “Bir işe atılmak istedik, bir iş kurmak istedik ailecek. Biz 5 kardeşiz, annem, babam başımızda. 2 tane dairemiz vardı, onları sattık, paramızı bu işe yatırdık, sera kurduk, yeni ekipmanlar aldık. Damla sulama hortumları aldık, yeni traktör aldık. Bu işe girişim yaptık. Her mevsim üretiyoruz burada. Kışın karnabahar, brokoli, kereviz, pırasa, pazı üretiyoruz. Yazın da salatalık, domates,  patlıcan, semiz, roka, tere üretiyoruz. Antalya’da yetişenler burada da yetişiyor aslında. Buradan hale günlük ürün gönderiyoruz. İnsanlar Kocaeli’yi sadece sanayi şehri olarak biliyor ama burada da seralar var, tarımcılık oluyor. Kuzey Marmara Otoyolu’nun hemen yanında üretim yapıyoruz. Hayvancılık ve tarım buralarda da var, sadece Antalya’da yok. Üretmek güzel bir şey. Türkiye’nin geleceği için üretim yapıyoruz. Herkese tavsiye ederim. Bu işler ailece yapılabilecek işler. Bu işin zor yanları bir yandan da zevkli. Ektiği mahsulü toplamak insana bir taraftan zevk veriyor. Yağmur, çamur demiyoruz. Bunlar bize engel olmuyor” dedi. 
   


GENÇLERİN DE BU MESLEĞE ATILMALARI GEREKİR

Aile olarak bu sektöre atıldıklarını ve hep birlikte çalıştıklarını kaydeden Ramazan Karan ise “Kardeşlerimle, ailemle birlikte yapıyoruz bu işi. 2 senedir yapıyoruz. Bu iş daha önce babamın mesleğiydi. Annem ve babamın bildikleri bir iş. Onlar bu işe atılmaya karar verdiler. Biz de ailecek hep birlikte başladık. İnsanlar Gebze’de de tarım yapmaya başladılar. Özellikle kış mevsiminde soğuk olduğu için daha çok seracılık yapılıyor. Biz burada yazın semiz, roka, tere, maydanoz, kışın karnabahar, brokoli, pırasa, bu tip kışlık sebzeleri yetiştiriyoruz. Yağmur, çamur demeden ekmeğimizi kazanmak için çalışıyoruz.  Ağır bir sektör olduğu için, biraz mücadele istediği için gençlerimiz bu işe yönelmiyorlar. Ama bizim vatanımıza lazım olan bir meslek bu. Bence gençlerin de bu mesleğe atılmaları gerekir. Bizim olmazsa olmazlarımızdan bu meslek. Tarım ve üretim ülkemizin geleceği. Bu olmazsa hiç bir şey olmaz” diye konuştu. 
   
ARADA DAĞLAR KADAR FARK VAR 

Türlü zorluklarda ürettikleri ürünleri istedikleri fiyata satamadıklarında yakınan Karan, “Hasat iyi, verim güzel. Şu aralar biraz piyasalarda sıkıntı var. Mahsuller istediğimiz fiyata gitmiyor şu anda. Genelde bu şekilde bir bozukluk var. Ben burada ortalama 1-1.50 liraya hale teslim ediyorum, markette şu anki fiyatı 7-8 lira. Arada dağlar kadar fark var” şeklinde konuştu.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 12
  • anlamaz 2 yıl önce Şikayet Et
    boş yorumda bulunmayın adama tarlada üretti hale 1.50 ortalama ile sattı hal dediği yer kocaeli hali orda komisyoncu malı aldı üstüne giderlerini navlun ve firma giderleri koydu ve mal 1.50 oldu 2.50 veya 3.00 ordan malzeme cıktı dogru istanbul haline 2 inci navlun nakliye ve kabzımal giderleri üstüne bindi malzeme cıktı 5.000 5.500 liraya ordan pazarcı ve marketci ldı malı temizledi satamıyacağı veya cüreyecegini düşünerekte malzeme oldu 8 ve 7 lira ama emin olunki marketci bu işten para kazanamaz cünkü dükkan kira işci giderleri reklam giderleri derken bu ülke de zincir marketler den başkası asla para kazanamaz
    Cevapla
  • ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Allahım ülkenin gariban insanlarını soyan bu doyumsuz market sahiplerini para içinde debelene debelene bu dünyadan göçmenlerini nasip et.
    Cevapla
  • Van gölü 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin amin
    Cevapla
  • çağdışı 2 yıl önce Şikayet Et
    çiftçinin 1-2 tl arasında sattığını markete 7-8 liradan satanların allah belasını versin. iflas ederler inşallah..
    Cevapla
  • öneri 2 yıl önce Şikayet Et
    Mermercilik tehlikeli iş ciğerleri bitirir. Daha sağlıklı ve karlı bir iş alanı seçmişsiniz. Tebrikler. Tarım da potansiyel yüksek. Çevre tarlaları da alın daha da büyütün işi. Kivi Trabzon hurması cevisolucan gübresi yapabilirsiniz. Ağıl kurup hayvancılık da yapabilirsiniz sebze artıklarını yerler. Hayvan gübresini tarlada kullanıp organik tarım yaparsınız. Giderleriniz azaldıkça daha çok kar edersiniz.
    Cevapla
  • TürkMücahid 2 yıl önce Şikayet Et
    işte böyle ; tavsiyelere, desteğe ihtiyaç var...ahkam kesmeden, net öneriler.
    Cevapla
  • örnek 2 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. Allah bereket versin. Kazancınızı artırsın. Amin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İPhone fiyatları dudak uçuklattı!
New York Times: Kar eden Türkiye'ydi; İsrail yalnızlaşıyor