İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?

İndüksiyonla pişirme ocakları; tencere ya da tavanın tabanında yer alan metal ile manyetik bir alan oluşturur. Bu alanda oluşan enerjide ısıya dönüşerek yemek pişirilmesini sağlar.

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?
İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?
GİRİŞ 01.02.2024 15:32 GÜNCELLEME 01.02.2024 15:32
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İndüksiyonla pişirme ocakları, enerji tasarrufu sağlaması ve hızlı pişirme süreleriyle son zamanlarda oldukça popüler hale gelmiştir. Ancak eski tip ocaklara alışan kişiler için bu tarz büyük bir değişiklik göz korkutucu olabilir.

Peki, indüksiyonla pişirme tam olarak nedir, nasıl çalışır, artıları ve eksileri nelerdir? Öğrenmek için okumaya devam edin…

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?

İNDÜKSİYONLA PİŞİRME YAPAN OCAK NEDİR?

İndüksiyonla pişirme yapan ocaklar, alt kısmı ısıtıcılar ile donatılmış cam bir ocak sistemidir. Cam yüzeyin altında kalan ısıtıcı bobinleri, ocağın üzerinde bir tencere ya da tava gibi pişirme gerecinin olmasıyla birlikte harekete geçerek elektromanyetik bir enerjiyle birlikte çalışır.

İndüksiyonla pişirme yapan ocağın üzerine konulan tencerenin yüzeyle temas ettiği sırada alt mekanizmadaki sistem çalışarak tencerenin tabanının hızlıca ısınmasına sebep olur. Bu ısıtma işlemi elektrikli ve gazlı ocaklara oranla daha farklıdır.

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?

Diğer ocak türlerinde öncelikle ocağın ısınması ve ardından bu ısının pişirme gerecine aktarılması beklenir. İndüksiyonla pişirme yapan ocaklarda ise direkt olarak pişirme gereci ısıtılır ve bu bekleme süresi olmaz.

İndüksiyonla pişirme yapan bir ocağa geçmeden önce bilmeniz gereken her şeyi sizler için derledik.

İNDÜKSİYONLA PİŞİRMENİN ARTILARI

  • İndüksiyonlu pişirme yapan ocakların en büyük artısı diğer muadillerine göre daha hızlı ısınmadır. Bunun sebebi ısının direkt olarak pişirme gerecine aktarılmasıdır. Yapılan testler doğrultusunda indüksiyonla pişirme yapan bir ocağın 6 litre suyu 15 dakikadan daha kısa bir sürede kaynatabildiği görülmüştür.
  • İndüksiyonla pişirme yapan ocakların bir diğer artısı da hassas sıcaklık kontrolü yapabilmesidir. Diğer ocaklarda ocağın ısınması ve soğuması zaman alırken indüksiyonla pişirme yapan ocakta süper hassas ısı kontrolü vardır. Isıtma işlemini durdurduğunuz anda ısı transferi anında durur ve taşma ya da yanma gibi bir sorunla karşılaşmazsınız.

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?

  • İndüksiyonla pişirme yapan ocaklar diğer ocaklara göre enerji olarak daha verimlidir. Diğer ocaklarda pişirme gereciyle ocak arasında çok fazla ısı kaybı olduğu için daha fazla enerji harcanır. İndüksiyonla pişirme yapan ocakta sadece pişirme gereci ısıtılır bu da büyük bir enerji tasarrufuna neden olur.
  • İndüksiyonla pişirme yapan ocaklarda sadece pişirme gereci ısındığı için başka bir sıcak yüzey ortaya çıkmaz. Bu da olası yanık ve yangın gibi oluşabilecek sorunların önünü kapatır. Aynı zamanda ocağın soğumasını bekleyerek kaybedilen zamanı olmayacağı için istediğiniz an hızlıca temizleme işlemi yapabilirsiniz.
  • İndüksiyonla pişirme yapan ocaklar havaya gaz salmadığı için herhangi bir olası yangın tehlikesine sebep olmaz. Yanlışlıkla bez tutuşmasına neden olmaz. Pişirme gereci ocaktan kaldırıldığı anda ısıtma işlemi durur ve yanlışlıkla açık kalma riski azalır.

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?

İNDÜKSİYONLA PİŞİRMENİN EKSİLERİ

  • İndüksiyonla pişirme yapan ocaklar nispeten yeni yeni tanındığı için diğer alternatiflerine göre biraz pahalıdır.
  • İndüksiyonla pişirme yapan ocakların bir eksi yönü de özel ekipman gerektirmesidir. Her pişirme gereci indüksiyonla pişirme için uygun değildir. Bu yüzden tencere tava gibi gereçler alırken “indüksiyonla pişirme için uygundur” ibaresinin olmasına dikkat edin.
  • İndüksiyonla pişirme ocaklarının bir diğer eksi yönü de ısıtma işleminin başlaması için doğru boyutta bir pişirme gerecinin ocağın tam ortasına yerleşen tabanı düz bir şey olması gerekir.  Yani çok küçük ya da sallantılı tavalar uygun değildir.

İndüksiyonla pişirme nedir, artıları ve eksileri nelerdir?

  • İndüksiyonla pişirme ocaklarını yeni kullanan kişilerin eski ocak kullanımından kalan alışkanlıklarını atması zor olacaktır. Bunlardan en basiti ise tencerenin ya da tavanın ısınması için bekleme süresinin diğerine oranla daha kısa olması sebebiyle yiyeceklerin fazla pişirilmesi olabilir.
  • İndüksiyonla pişirme ocakları pürüzsüz camdan yapıldığı için diğer muadillerine göre daha çabuk çizilir. Bu yüzden indüksiyonla pişirme ocakları kullanan kişilerin pürüzsüz ve temiz tabanlı ekipmanlar kullanması ve pişirme işlemi sırasında tencere ve tavaları yüzeyde kaydırmaması gerekir.

İlginizi çekebilir;

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktalarıDetaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

Pırıl pırıl temiz bulaşıklar için: Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?Pırıl pırıl temiz bulaşıklar için: Bulaşık makinesi temizliği nasıl yapılır?

Yapışmaz tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?Yapışmaz tavalar bulaşık makinesinde yıkanır mı?

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Etkisiz Eleman 1 ay önce Şikayet Et
    Elektrikle mi çalışıyor?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları yayınlandı
Birinci Dünya Savaşı'nda kaç kişi hayatını kaybetti? İşte yayınlanan rakamlar...