Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler

Havlular ve giysileri birlikte yıkamak çok sık yapılan bir hatadır. Peki, havluları ve giysileri neden birlikte yıkamamalıyız, gelin birlikte öğrenelim.

Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler
Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler
GİRİŞ 05.02.2024 08:25 GÜNCELLEME 05.02.2024 09:50

Havlular ve giysileri birlikte yıkamak her ne kadar hem zamandan hem de enerjiden tasarruf etmek gibi görünse de uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir. Her iki eşyayı da mümkün olduğunca hijyenik tutmak için ikisini birlikte yıkamaktan kaçınmalısınız.

Havlular ve giysileri birlikte yıkamak aynı zamanda yıkama farklılıklarını göz ardı etmenize sebep olacağı için doğru karşılanmamaktadır. Havlular, giysilere göre daha farklı bir programda yıkanmalı ki hem kalitesini hem de dokusunu uzun süreler koruyabilmeli.

Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler

Havlular ve giysileri birlikte yıkamanın neden sakıncalı olduğunu ve en temiz şekilde havluların nasıl yıkanacağına dair bilmeniz gereken tüm bilgileri öğrenmek için okumaya devam edin.

HAVLULAR VE GİYSİLERİ BİRLİKTE YIKANIR MI?

Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler

Havlular ve giysileri birlikte yıkamanın sakıncalı olduğunu artık biliyoruz. Peki, havlular ve giysilerin birlikte değil de ayrı ayrı yıkanmasının başka ne gibi sebepleri var, gelin birlikte öğrenelim!

Pamuklu havlular yıkanırken tüy bırakabileceği için birlikte yıkanan giysilere tüy bırakabilir ve bunların giysilerin üzerine yapışmasına sebep olabilir. Bunun dışında mikrofiber havlularda tüy toplamaya yatkın oldukları için kıyafetlerinizden çıkan tüm tüyleri toplayacaktır.

Kar gibi beyaz çamaşırlar! Beyaz çamaşırlar nasıl yıkanır?Kar gibi beyaz çamaşırlar! Beyaz çamaşırlar nasıl yıkanır?

Havlular ve giysileri birlikte yıkamamanın bir diğer sebebi de banyo ve mutfak gibi ortamlarda kullanılan havluların bakteri tutuyor olmasıdır. Bu tür havluları yıkarken içerisine çamaşır suyu ya da dezenfektan gibi bakteri öldürücü malzemeler eklemelisiniz ki bunlarda birlikte yıkama işleminde giysilere zarar verecektir.

Aynı zamanda giysileri soğuk suda yıkamak her zaman daha iyi sonuçlar verdiği için havlulardaki bakteriler soğuk suda ölmeyecek ve giysilere de bulaşacaktır. Bu yüzden havluları tek başına ılık ya da sıcak suda yıkamaya dikkat etmeniz gerekir.

5 basit adımda yorgan nasıl yıkanır? Çamaşır makinesinde yorgan yıkamanın püf noktaları…5 basit adımda yorgan nasıl yıkanır? Çamaşır makinesinde yorgan yıkamanın püf noktaları…

Havlular ve giysileri birlikte yıkamamak eşyaların kumaş sağlığı içinde oldukça önemlidir. Havlular giysilere göre daha ağır kumaşlara sahip oldukları için çamaşır makinesi içerisine daha fazla yük bindirebilir ve yıkama döngüsünde hassas giysilere büyük oranda zarar verebilir.

HAVLULARI EN İYİ ŞEKİLDE YIKAMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler

Havlular ve giysileri birlikte yıkamanın doğru olmadığını ve sebeplerini öğrendik. Peki, en iyi şekilde havlu nasıl yıkanır, öğrenmek ister misiniz?

Havluların, özellikle banyo havlularının en büyük sorunlarından bir tanesi birkaç yıkama sonrasında eski yumuşaklığından eser kalmaması ve sertleşmesi olabilir. Havluların her yıkamadan sonra ilk günkü gibi yumuşak kalmasını istiyorsanız birkaç ipucuna dikkat etmelisiniz. Bu ipuçları;

  • Havluları yıkamadan önce renklerine ve kumaşıma göre ayırmalısınız. Sıcak su, beyaz pamuklu havlulardaki lekeleri çıkarmanın ve bakterileri öldürmenin en iyi yöntemlerinden birisidir. Renkli ve bambu kumaş havlular içinse ılık su kullanmak daha etkili sonuçlar verecektir.
  • Havlu yıkarken kısa programda yıkama programını kullanmayın. Havluları ne kadar uzun süre yıkarsanız o kadar iyi sonuçlar alırsınız. Tabi ki bu yıkama sırasında leke çıkarıcı bir deterjan kullanmayı ihmal etmeyin.
  • Havlu yıkarken dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise havluları makineye gereğinden fazla doldurmamaktır. Havlular, yıkama esnasında su çektikçe ağırlaşacağı için daha çok sıkışık olduğunda iyi yıkanmayacaktır. Bu yüzden çamaşır makinesini tam doldurmamaya dikkat edin.
  • Çamaşırlarınızın güzel kokması ve elektriklenmeyi önlemek amacıyla “yumuşatıcı” adı altında kullandığınız kimyasalları havlu yıkama da kullanmayın. Çünkü yumuşatıcının içerisindeki kimyasallar havluların liflerine tutunarak oraya yapışır ve bir tabaka oluşturur. Bu da havlunun emiciliğini azaltarak zamanla kullanılmaz hale gelmesine sebep olur.

HAVLULAR VE GİYSİLER BİRLİKTE KURUTULABİLİR Mİ?

Havlular ve giysiler birlikte yıkanır mı? Havluları en iyi şekilde yıkamak için bilmeniz gerekenler

Havlular ve giysileri birlikte yıkamak hatalı bir işlem peki, birlikte kurutmak ne kadar doğru bir fikriniz var mı?

  • Havlular ve giysiler birlikte kurutma makinesine de atılmamalıdır. Havlular genellikle ya tek başına ya da kendi ağırlığındaki eşyalar ile birlikte kurutma makinesine atılmalıdır. Ancak her ihtimale karşı havluları tek başına kurutma makinesine atmak daha mantıklıdır.

Çamaşır kurutma topları ne işe yarar? Ve yeniden nasıl şarj edilir? Çamaşır kurutma topları ne işe yarar? Ve yeniden nasıl şarj edilir?

  • Çünkü havlular yıkama esnasında diğer eşyalara göre daha fazla su çeker ve kurutma makinesinde kuruması için uzun bir döngü ister. Bu uzun döngüde farklı türden bir kumaşın zarar görmesine sebep olabilir.
  • Havluları kurutma makinesinde kurutmak için orta- yüksek ayarda bir sıcaklık seçin ve makinenin içerisine yün kurutma topu atın.

Ayakkabı yıkamanın püf noktaları: Ayakkabı nasıl yıkanır?Ayakkabı yıkamanın püf noktaları: Ayakkabı nasıl yıkanır?

Çarşaflar ve havluları birlikte yıkabilir misiniz merak ediyorsanız da sizler için hazırlamış olduğumuz “Çarşaf ve havlular birlikte yıkanabilir mi?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş gözünü ABB logosundaki camiye dikti
Ferdi ve Barış Alper'in peşindeki takımlar ortaya çıktı!