Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği

Fırın raflarını temizlemek için onları bulaşık deterjanı ve sıcak su dolu bir küvetin içerisinde bir süre bekletebilir ve ardından çözünen kalıntıları fırça yardımıyla temizleyebilirsiniz.

Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği
Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği
GİRİŞ 05.02.2024 07:46 GÜNCELLEME 05.02.2024 09:47
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fırın raflarını temizlemek, fırın temizliği yaparken göz ardı edilen ya da hızlıca geçiştirilen bir işlemdir. Çoğu zaman fırında pişirilen yemek fırının içine dökülerek raflarında kirlenmesine sebep olur. Yemek kalıntıları ise ısının etkisiyle raflarda yapışarak katılaşır ve bir süre sonra çıkması zor lekelere sebep olur.

Fırın temizliği yapılırken aynı zamanda raflarında detaylı şekilde temizlenmesi gerekir. İyi temizlenmeyen fırın raflarında kalan kalıntılar fırın çalışırken yanarak kötü koku ve dumana sebep olabilir.

Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği

Fırın raflarını temizlemek oyalayıcı gibi düşünülse de aslında doğru adımlar izlendiğinde oldukça basit bir işlemdir. Fırın raflarının temizlemek için izlemeniz gereken temizleme aşamalarını sizler için araştırdık.

İşte fırın raflarını temizlemek için izlemeniz gereken en basit yöntem ve farklı temizleme seçenekleri…

Detaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktalarıDetaylı fırın temizliği nasıl yapılır? Fırın temizliği püf noktaları

FIRIN RAFI NASIL TEMİZLENİR?

Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği

  • Temizleme Solüsyonunu Hazırlayın

Fırın raflarının rahatlıkla girebileceği derinlikte bir kovanın içerisini yarım bardak bulaşık deterjanı, üç kaşık karbonat ve rafların tamamını ıslatacak seviyede sıcak su doldurun.

  • Fırın Raflarını Suyun İçerisinde Bekletin

Fırın raflarını temizleme için hazırlamış olduğunuz temizleme solüsyonlu suyun içerisine batırın ve kirliliğine göre en az 30 dakika ile 2 saat arası bekletin. Bu aşamada fırın raflarının tamamının sıcak su içerisine battığına emin olmanız gerekir. Sıcak suyunda etkisiyle çözünen kirleri temiz bir sünger ile kovanın içerisinde fırçalayın ve kirlerinden arındırmaya çalışın.

Tahta kaşık ve gereçler nasıl temizlenir?Tahta kaşık ve gereçler nasıl temizlenir?

  • Durulayın Ve Kurulayın

Fırın raflarını temizledikten sonra akan su altında iyice durulayın ve fırına tekrar geri koymadan önce mutfak tezgâhı üzerinde kurumaya bırakın.

FIRIN RAFI TEMİZLEMENİN ALTERNATİF YOLLARI

Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği

Fırın raflarının en kolay temizleme yöntemi yukarıda anlattığımız gibi olsa da buna alternatif 3 farklı yolda bulunmaktadır. Bu yöntemler diğer temizleme seçeneklerine göre daha basit, güvenilir ve kolay işlemlerdir.

Araba paspası nasıl temizlenir?Araba paspası nasıl temizlenir?

Çamaşır Deterjanı ve Sıcak Su: Fırın rafı temizlemenin alternatif yollarından bir tanesi yukarıdaki gibi sıcak su dolu bir kovaya bulaşık deterjanı yerine yarım bardak çamaşır deterjanı ekleyerek yapılabilir. Aynı bulaşık deterjanı ile yapılan temizlik gibi bir süre bekletin fırın raflarını daha sonra temiz bir sünger ile fırçalayın ve durulayıp kurumaya bırakın.

Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği

Bir Gece Temizleme Solüsyonunda Bırakın: Fırın raflarını temizlemenin alternatif diğer yolu ise bir gece temizleme solüsyonlu suyun içerisinde bekletmektir. Bunun için fırın raflarını geniş bir lavabonun ya da leğenin içerisine yerleştirin. Üzerine bir ya da iki çorba kaşığı kadar bulaşık deterjanı dökün ve üzerini kapatacak kadar sıcak su ile doldurun.

Üzerine kurutma kâğıdı ekleyin ve su köpürene kadar karıştırın. Bir gece boyunca bu şekilde bekletin. Ertesi gün suyu boşaltın ve fırın raflarının üzerinde kalan kalıntıları sünger yardımıyla temizleyin. İyice durulayın ve tekrar kullanmadan önce kurumaya bırakın.

Fırın rafları nasıl temizlenir? Fırın rafı temizliği

Sirke ve Karbonat: Fırın raflarını temizlemenin bir diğer seçeneği ise onları sirke ve karbonat ile temizlemektir. Bunun için öncelikle fırın raflarını bir leğene ya da lavabonun içerisine yatay şekilde yerleştirin. Üzerine sirke ve karbonat dökün. İki malzemenin de birbiri ile etkileşime girmesini bekleyin.

Sirke ve karbonat tepkimesi bittiğinde rafların üstünü geçecek kadar sıcak su doldurun ve bir gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün bir sünger yardımıyla fırın raflarını iyice fırçalayın ve kalıntıları temizleyin. Çıkmayan lekeler var ise sert bir fırça ya da diş fırçası ile temizleyebilirsiniz.

Elif Kocalı Haber7.com - SEO İçerik Editörü
Haber 7 - Elif Kocalı

Editör Hakkında

1996 yılında Kocaeli’nde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul Şile'de tamamladı. 2018’de Düzce Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünden mezun oldu. Kanal7 Medya Grubu’na bağlı Haber7.com bünyesinde ‘SEO Editörü’ unvanıyla görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Hakan 2 ay önce Şikayet Et
    Mesele zaten kazık kadar rafların suya batırılacağı kap bulmak. Fotoğraflardan birinde küvet daldırmış sanırım. Yok artık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Karadeniz'de doğal gazdan sonra petrol heyecanı! İller açıklandı
Türkiye'nin operasyonu öncesi PKK'dan şeytani Irak planı!