ABD'nin başarı diye sunduğu son strateji de çöktü

Irak ve Suriye'deki başarısızlığının ardından, ABD’nin “yere göğe sığdıramadığı” Yemen’deki terörle mücadele stratejisi de çöktü.

ABD'nin başarı diye sunduğu son strateji de çöktü
ABD'nin başarı diye sunduğu son strateji de çöktü
GİRİŞ 25.03.2015 10:04 GÜNCELLEME 25.03.2015 11:50
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sana’daki elçiliğini kapatan, El Kaide’ye karşı gönderdiği 500 milyon dolarlık silahların izini kaybeden ve Anad’daki son askerlerini de çeken Washington yönetimi, ülkeyi parçası olduğu kaosla baş başa bıraktı.

Husi darbesi ve kanlı saldırılarla sonrası "iç savaş"ın eşiğine gelenYemen'deki kaos, ABD'nin "başarı" diye sunduğu stratejinin de çöktüğünü gösteriyor. Yemen'de başkent Sana'nın farklı bölgelerindeki iki camiye düzenlenen ve en az 146 kişinin hayatını kaybettiği saldırının ardından Washington yönetimi, Yemen'deki son askerlerini de geri çekti. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Aden'in 60 kilometre kuzeyindeki Yemen'in en büyük askeri üsü Anad'da kalan "100 ABD askerinin geçici olarak ülkeden çekildiği" duyuruldu. Geçtiğimiz şubat ayında da güvenlik durumunun kötüleşmesi sonucu ABD'li ve Avrupalı diplomatlar ülkeyi terk etmiş ve büyükelçilikler kapatılmıştı.

SON ASKERLERİNİ DE ÇEKTİ

Sana'daki ABD Büyükelçiliği güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, bazı elçilik araçları içlerindeki silahlarla birlikte isyancıların eline geçti. Pentagon, bu olayı takip eden açıklamasında bir skandalı daha itiraf etti ve ocakta Şii Husilerin yönetimi ele geçirmesinin ardından Yemen'e 2007'den bu yana gönderdikleri 500 milyon dolar değerindeki silahların takibini yapamadıklarını açıkladı. Hezimet silsilesi bununla bitmedi. ABD, iç karışıklığın iyice arttığı Yemen'deki son birliklerini de çekmeye başladı ve Anad Hava Üssü'ndeki son 100 askerini de tahliye etti.

Destek verdikleri askerler Husilere katıldı

Yemen'de eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor. Başkent Sana ile Taiz kentlerini ele geçiren İran destekli Şii Husilerin ilerleyişi devam ederken, Cumhurbaşkanı Hadi ise "direnişi" Aden kentinden yönetiyor. Bölünmenin eşiğindeki ülkede askerler de, Irak'ta ABD eğitiminden geçen ancak IŞİD karşısında silahlarını bırakarak kaçan askerler gibi ayrılığa düştü. Amerikan birliklerinin desteklediği Yemen askerlerinden bir kısmı Hadi'nin, bazıları devrik lider Salih'in, bazıları da Husilerin safına geçti.

Kayıp silah skandalı

ABD Savunma Bakanlığı adına konuşan bir yetkili, "2007'den bu yana Yemen'e yapılan 500 milyon dolarlık askeri yardımın izini kaybettiklerini ve hatta bu silahların El Kaide'nin eline geçmiş olabileceğini" itiraf etti. ABD tarafından sağlanan silahlar, cephaneler, gece görüş gözlükleri, devriye botları ve araçların kaybolmasının ardından Pentagon, bu yıl Yemen'e gönderilmesi planlanan 125 milyon dolarlık askeri teçhizatın sevkiyatını da durdurdu. Bu teçhizatın Yemen yerine Ortadoğu ve Afrika'ya gönderilmesi bekleniyor.

TAKİBİNİ YAPMADILAR

2013 yılında ABD Yönetimi Denetim Ofisi tarafından hazırlanan bir rapora göre, Yemen'de sürdürülen terörle mücadele programının dikkatle takip edilmediği ve Pentagon'un programın ne durumda olduğuyla ilgili herhangi bir değerlendirme yapamadığı ortaya çıkmıştı. Öte yandan geçen ay BM tarafından gerçekleştirilen bir soruşturma sonucunda Yemen'in devrik lideri Ali Abdullah Salih'in oğlu Ahmed Ali Salih'in komutanlık görevinden kovulmasının ardından ABD yönetimi tarafından gönderilen teçhizat ve silahları kendi aileleri tarafından kontrol edilen özel bir askeri üsse götürdüğü anlaşılmıştı. ABD yönetimi tarafından hibe edilen bu silahların çalınarak el konulduğu hakkında ise kesin bir bilgi bulunmuyor.

Özel Kuvvetler halka ateş açıyor

Yemen'in Taiz kentinde düzenlenen "Husi karşıtı" gösteriye, Özel Güvenlik Kuvvetleri tarafından ateş açılması sonucu 10 kişinin yaralandığı bildirildi. Taiz kentinde düzenlenen gösterilere katılan gazeteci Taha Salih, Husi Ensarullah hareketi yanlısı Özel Güvenlik Kuvvetleri binasının önünde "Husi karşıtı" eylem yapan göstericilerin üzerine ateş açıldığını belirtti. Taiz'in El-Turbahilçesinde ise "Husilerin kentteki varlığını" protesto etmek isteyen bir grup tarafından düzenlenen gösteriye Husilerin gerçek mermilerle müdahale ettiğini ve olayda 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 1
  • Muhammed 9 yıl önce Şikayet Et
    Müslümanı müslümana kırdırmaya devam Mısırdaki askeri darbeye neden sesi çıkmadı bunların acaba oyun içinde oyun var türkiyeye sıçramazsa iyi millet olarak beraber olmamış gerek
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tahkim Kurulu'ndan Fenerbahçe'nin Süper Kupa cezasına indirim
İki sektörde akıl almaz rakamlar! Devleti soymuşlar, maliye peşlerine düştü