ABD- Küba ilişkilerinde tarihi adım

ABD Başkanı Obama, 50 yıldan fazladır kopuk olan Küba ile ilişkilerinde tarihi bir adım attı.

ABD- Küba ilişkilerinde tarihi adım
ABD- Küba ilişkilerinde tarihi adım
GİRİŞ 17.12.2014 19:47 GÜNCELLEME 18.12.2014 07:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

ABD Başkanı Barack Obama ile Küba Devlet Başkanı Raul Castro, iki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesine yönelik eş zamanlı açıklamalarda bulundu.

ABD büyükelçilik açıyor

Beyaz Saray, ABD’nin yaptırımlarını "zamanı geçmiş yaklaşımlar" şeklinde nitelendirerek, ülkeleri "aciz devlet" durumuna düşürecek yaptırımlar uygulamak yerine reformları desteklemek ve teşvik etmenin daha iyi sonuçlar verdiğini, zorlu deneyimlerle öğrendiklerini ifade etti. Bu nedenle Beyaz Saray, Kübahalkına ABD yaptırımlarıyla daha fazla yük yüklemek istemediklerini bildirildi.

ABD’nin yeni Küba yaklaşımlarının ana başlıkları şöyle:

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Küba ile 1961 yılından bu yana bozulan diplomatik ilişkileri yeniden kurmak için görüşmelere en kısa zamanda başlayacak.

- ABD, gelecek aylarda Havana’da büyükelçilik açacak ve iki hükümet arasında ilişkilerin normalleşmesinin parçası olarak üst düzey ziyaretler ve değişimler başlayacak.  

- ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Hemisfer’den sorumlu Müsteşar Yardımcısı başkanlığındaki ABDdelegasyonu, gelecek ay Havana’da ABD-Küba göçmenlik görüşmelerinin gelecek turunu yapacak.  

- Küba’daki insan hakları durumu ve demokratik reformlar ABD’nin Küba ile diyaloglarına eklenecek. ABD, Küba ile karşılıklı kaygılar ile göçmenlik, uyuşturucuyla mücadele, insan kaçakçılığı gibi ABD’nin ulusal çıkarlarının geliştirilmesi konularında çalışacak.

"Amerika dostluk elini uzatıyor"

ABD Başkanı Obama,Küba halkına seslenerek, "Amerika dostluk elini uzatıyor" dedi.

Obama, 50 yılı aşkın süredir uygulanan yöntemleri uygulamaya devam ederek farklı sonuçlar alınmasının beklenemeyeceğini belirterek, ABD'nin Küba'ya yaptırımlarını "gereksiz kısıtlamalar" olarak nitelendirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Yer altı kaynakları 9 yıl önce Şikayet Et
    Kısaca ABD Küba nın kanını emmek için el uzatıyor. Kazancının olmadığı yere hiç el uzatır mı bu hain ABD.
    Cevapla
  • hemo KÜRDO 9 yıl önce Şikayet Et
    ABD CIKARI OLMIYAN YERE EL UZATMAZ CÜNKÜ GELECEGIN SÜPER GÜCÜ CIN CIN SILAHSIS SAVAS SIS HAREKET EDIYO DÜNYADA HERYERE YATIRIM YAPIYO!!!
    Cevapla
  • erendb 9 yıl önce Şikayet Et
    rusyanın kadim dostlarını rusyanın etrafından dağıtma hamleleri. amaç sadece rusyayı yanlız bırakmaktır. türkiyeye ve çine ''elinizdeki doların tasması elimde'' uyarısı yapıyor. derhal asyaya özgü bir para birimi oluşturulup, dolar avro tedavülden kaldırılmalı. abd nin o bastığı karşılıksız paralar belki suudi arabistanda geçer,onlarında elindeki dolarlar ellerinde patlar.
    Cevapla
  • gunes 9 yıl önce Şikayet Et
    Amerika dost elini degil kubayi ele gecirme elini uzatiyor kubaya
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular