Dev göl buhar oldu

Güney Amerika ülkesi Bolivya'nın ikinci büyük gölü olan Poopo'nun bulunduğu yer, şimdi kurak bir arazi.

Dev göl buhar oldu
Dev göl buhar oldu
GİRİŞ 11.02.2016 14:24 GÜNCELLEME 11.02.2016 14:24

Bolivya’nın ikinci büyük gölü Poopo buharlaşıp yok oldu. Üç bin kilometrelik gölden geriye hazin hikayeler kaldı.

Bir zamanlar Bolivya'nın ikinci büyük gölü olan Poopo'nun bulunduğu yer, şimdi kurak bir arazi. Su buharlaşıp havaya karışmış, balıkçı tekneleri arazi üzerinde olduğu gibi kalakalmış. Bir zamanların 3 bin kilometrekareye yayılan gölü, aynı zamanda çok sayıda hayvana ev sahipliği yapıyor, insanların yaşam temelini oluşturuyordu.

Ülkenin güneybatısındaki gölün yıllar içinde buharlaşıp yok oluşu uydu görüntülerinde de çarpıcı bir şekilde görülüyor. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Nisan 2014, Haziran 2015 ve Ocak 2016'ya ait uydu görüntüleri Bolivya medyasında da geniş yankı buldu. Gölden geriye kalan tek şey, bir zamanlar gölün en derin bölümünde bulunan üç adet bataklık.

Deutsche Welle'nin derlediği haberde, gölün yakınında bulunan Oruro kenti yerel meclis başkanı Zenon Pizarro, “Bu, Oruro çevresi ve tüm Bolivya için son derece olumsuz sonuçlar doğuracak bir doğa felaketi“ diye konuştu. Kent yönetimi aralık ayında acil durum ilan etmiş, ancak Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, bunun gölün normal ritmi olduğunu, hep yıl sonunda kuruyan gölün sonradan yine dolduğunu söylemişti. Ancak bu gerçeğin sadece bir bölümü. Çünkü yağış miktarı her geçen yıl daha da azalıyor.

Çevre örgütleri ağı “Red Latinoamericana Ambiental”in Başkanı Raul Pérez Albrecht de bunun bir iklim felaketi olduğunu belirterek, “Bölgede sıcaklık son otuz yılda neredeyse iki derece arttı. Ayrıca yağmur da giderek daha nadir hale geldi“ diyor. Bir diğer önemli faktör, göle akan Desaguadero nehri suyunun tarım ve bölgedeki madenler için kullanılması ve atık suyun yine Poopo gölüne iletilmesi.

Gölde kuruma 1980'li yıllarda başladı. Albrecht, yıl başlarında su geri dönse de göldeki su seviyesini eski haline yükseltmeye yetecek miktara ulaşamadığını, bunun sonucunda gölün her geçen yıl daha da küçüldüğünü belirtiyor. Kısa süre önce Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın yayınladığı uydu görüntüleri de bunu doğrular nitelikte.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fena saçmaladı! Özgür Özel'den ilginç darbe çıkışı: ‘Onlar yaparsa teslim olurum’
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?