Okul başarısı göze gelmesin

Görmenin öğrenmeyi doğrudan etkilediğine dikkat çeken uzmanlar aileleri uyarıyor: Her üç çocuktan birinde görme bozukluğu var.

Okul başarısı göze gelmesin
Okul başarısı göze gelmesin
GİRİŞ 11.09.2014 12:36 GÜNCELLEME 11.09.2014 12:36

Göz sağlığı ile okul başarısı arasında doğrudan ilişki var. Özellikle miyop, hipermetrop ya da astigmat hastalığı olan bir çocuk, okulda tahtayı göremeyebilir ve bu da başarısız olmasına yol açar. Belli bir süre sonra çocuk dersten kopar. 

Bazı çocuklar bu rahatsızlıklarını dile getirmiyor ya da getiremiyor! Aileler de bu durumu fark edemediklerinde çocukların başarısı azalıyor. Zekâsında bir sorun olmadığı halde dikkat ve ilgilerinde hissedilir değişiklikler ortaya çıkabiliyor.

Medicine Hospital  doktorlarından Op. Dr. Adem Öztekin, Türkiye'de her üç çocuktan birinin kırma kusuruna sahip olduğuna dikkat çekiyor. Bu yüzden aileleri yeni eğitim-öğretim dönemine başlamadan önce çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları konusunda uyarıyor.

Çocuklarda göz kusurlarının çok ihmal edildiğini belirten Adem Öztekin aileleri bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı. Göz sağlığı ile okul başarısı arasında doğrudan ilişki olduğuna dikkat çekti. Öztekin şunları söyledi: "Miyop, hipermetropya da astigmat  bir çocuk okulda tahtayı göremiyorsa başarısız olacak demektir. Belli bir süre sonra çocuk dersten kopar. Ders çalışırken göz ağrısı, sulanma ve kaşıntıyla karşılaşabilir. Belli bir süre sonra çocuk yorulmaya başlar ve direk olarak derslere ilgisizleşmeye başlar. Bu nedenle çocukların okula başlamadan önce mutlaka göz muayenesi olmalı. Başarının yakalanmasında kaliteli görmenin çok büyük payı var."

Op. Dr. Adem Öztekin, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Çocuğunuz sizinle göz teması kurduğunda her iki gözü birbirine paralel duruyor mu? Gözlerden birinde içe ya da dışa kayma ya da iki göz birbirinden bağımsız hareket ediyormuş izlenimi var mı? Okurken veya televizyon seyrederken başını sürekli bir yöne çevirme, başını eğme, bir gözünü kapalı tutma, sık sık göz kırpma, gözlerini kısma ya da ovalama, okur veya yazarken çok yakından bakma, satır kaydırma veya sürekli parmakla takip etme, yakın işleri sevmeme, kısa sürede dikkat dağılması veya dalgınlaşma, oyun oynarken topu tutma, ayakkabı bağlama veya düğme ilikleme gibi el-göz koordinasyonu gerektiren işlerde zorlanma, okulda tahtayı netleştirebilmek ve yazılara odaklanabilmek için sürekli kendini zorlama sonucu oluşabilecek sık baş ağrısı şikayeti olan çocuklarda göz bozukluğu olma ihtimali yüksektir. Bu tür şikayetleri olan çocuklar bilgisayarlı ya da retinoskopi denilen göz muayenesinde geçirilmeli ve göz bozukluğu varsa tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Göz genişletici damlalar kullanılarak yapılan bu muayene sonucunda çocukta miyop, hipermetrop, astigmat olup olmadığı tespit edilir."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?