Altıncı hastalık belirtileri ve tedavisi

Altıncı hastalık, diğer adıyla Roseola, pembe-kırmızı cilt döküntüleri ve ateşle seyreden, viral bir hastalıktır.

Altıncı hastalık belirtileri ve tedavisi
Altıncı hastalık belirtileri ve tedavisi
GİRİŞ 29.05.2016 15:50 GÜNCELLEME 29.05.2016 15:50

Altıncı hastalık belirtileri nelerdir?
 
Altıncı hastalık 39,4 - 40,6 derece arasında genellikle 2-3 gün süren, en fazla 8 güne kadar uzayabilen ani yüksek ateş ile başlar. Ateş başladığı gibi aniden normale döner. Bazen yüksek ateşe bağlı nöbetler gelişebilir. Kulak arkası ve boyunda lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Nadiren ensefalit ve hepatit gelişebilir.
 
Diğer belirtileri göz kızarıklığı, burun akması, huzursuzluk, sinirlilik, iştahsızlık, boğaz ağrısıdır.
 
Ateşin düşmesi ile birlikte pembe-kırmızı döküntüler başlar. Döküntüler önce gövde ve boyunda başlar, daha sonra yüz, kollar ve bacaklara yayılır. Kabuk hafifçe kaldırılırsa altında yara oluşabilir. Döküntüler birkaç saat ile 1-2 gün arasında sürebilir. Genellikle kaşıntı yoktur.
 
Hastalık genellikle bir haftada iyileşir. HHV-6 enfeksiyonlarının yaklaşık % 70 inde döküntü oluşmaz, sadece ateş vardır.
 
Altıncı hastalık tedavisi
 
Altıncı hastalık'ın özel bir tedavisi yoktur ve genellikle profesyonel tedavi gerektirmez. Bir bakteri değil, virüs hastalığı olduğu için antibiyotiklerin faydası olmaz. Tedavi yüksek ateşin azaltılmasını amaçlar. 
 
Ateş tedavisinde asetaminofen,ibuprofen, ya da sünger banyoları kullanılabilir. İlaçların dozu için mutlaka doktorunuzun tavsiyelerine uyun. 
 
Reye sendromu riski nedeniyle aspirin vermeyin. Bol sıvı verilmesi uygundur. Altıncı hastalık döküntüleri tedavi gerekmeden kendiliğinden kaybolur.
 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 35 ile son dakika uyarısı: Dikkatli ve tedbirli olun!
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor