Afganistan'da seçim sonuçlarına itiraz

Afganistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki adayından biri Abdullah Abdullah, seçim sonucunu kabul etmeyeceğini açıkladı.

Afganistan'da seçim sonuçlarına itiraz
Afganistan'da seçim sonuçlarına itiraz
GİRİŞ 08.09.2014 19:32 GÜNCELLEME 08.09.2014 19:32

14 Haziran 2014 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi, ilk turda en çok oyu alan iki aday olan Eşref Gani ve Abdullah Abdullah arasında gerçekleşmiş ancak yolsuzluk ve hile iddiaları ile Afganistan'da seçim çıkmazına girilmişti.

ABD'nin araya girmesi ile 8 milyondan fazla oyun Birleşmiş Milletler'in gözetiminde yeniden sayılmasına ve sonuçların her iki aday tarafından kabul edilmesine karar verilmişti. İki aday ayrıca ulusal birlik hükümeti kurma yönünde çalışmalar yapmak üzere sözleşmişti. Ancak aylardır devam eden müzakereler sonuçsuz kaldı ve iki aday arasında henüz bir anlaşmaya varılamadı.

Daha önceki basın toplantılarında paralel devlet kuracaklarını ilan eden Abdullah Abdullah bugünkü basın toplantısında bu seçenekten bahsetmezken, yolsuzluğa ve hileye bulaşmış bir seçim sonucunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Abdullah ayrıca yolsuzluk ve hile ile yönetime gelen bir hükümeti bir gün bile olsa tanımayacaklarını dile getirdi.

Afganistan Yüksek Seçim Kurumu'nun da yolsuzluğun bir parcası olduğunu iddia eden Abdullah, bu yüzden de seçim sürecinde yaşanan yolsuzluklarla ilgili herhangi bir adım atılmadığını belirtti. Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceği sorulan Abdullah, "Her villayette, kasabada, köyde halkımızla bir araya geleceğiz ve onlarla görüş alışverişinde bulunacağız ona göre yol haritamızı çizeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Abdullah, bugünkü açıklamaları ile ulusal birlik hükümetine kapılarını tam olarak kapatmayarak müzakere masasında kalmaya devam etti. Ancak iki adayın anlaşmaya varmaları zor gözüküyor. Gün geçtikçe siyasi kaosa sürüklenen Afganistan'da ABD yönetimin bu iki adayı uzlaştırıp uzlaştıramayacağı ise şimdilik belirsizliğini koruyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak
26 imza birden, petrol Türkiye'ye akacak! Terör örgütü PKK'ya kötü haber