Suudi Arabistan'a yabancı işçi uyarısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan’dan ‘yabasncı işçileri toplu sınır dışı’ olarak nitelediği uygulamaya son vermesini istedi.

Suudi Arabistan'a yabancı işçi uyarısı
Suudi Arabistan'a yabancı işçi uyarısı
GİRİŞ 11.05.2015 09:08 GÜNCELLEME 11.05.2015 09:08

Örgüt, pazar günü yayınladığı ‘Gözaltı, dayak ve sınır dışı: Suudi Arabistan’ın yabancı işçilerin sınır dışı edilmesi sırasında işlediği ihlâller’ başlıklı raporunda, Yemen ve Somali’ye geri gönderilmiş onlarca işçinin tanıklığına başvurulduğunu ifade etti.

Örgüt, açıklamasında "İşçiler sınır dışı edilmeden önce kötü şartlarda tutulduklarından ve dövüldüklerinden bahsetti. Birçoğu, yemek ve yaşadıkları bölgelere gidecek bilet parası bulamayacak şekilde parasız olarak ülkelerine geri gönderildi. Çünkü bazı durumlarda Suudi Arabistanlı görevliler işçilerin kişisel mallarına el koydu" ifadelerini kullandı.

‘Acilen durdurulmalıdır’

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suudi Arabistan yönetimine yönelik şu çağrıda bulundu:
"Suudi Arabistan toplu sınır dışı işlemlerini acilen durdurmalıdır. Binlerce işçinin yasadışı durumuna düşmesini önlemek için çalışma kurallarını değiştirmelidir. Daha da önemlisi kötü muameleyle karşılaştıklarında işçilere iş değiştirme hakkı vermelidir. Suudi Arabistan, yabancı işçilerin ülkeyi terk ederken iş sahibinden onay almalarını şart koşan kuralı iptal etmelidir."

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Sarah Leah Whitson, konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Suudi Arabistan’ın bir buçuk yıldır sınır dışı ettiği yüz binlerce yabancı işçiyi güvenliklerinin tehlikeye düşeceği bölgelere gönderdi. Suudi Arabistan durumları ne olursa olsun tüm yabancı işçilere saygılı davranmalı ve sınır dışı edilmelerine itiraz hakkını da içeren nezih bir çalışma yasası sunmalıdır" ifadelerini kullandı.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rusya, Türklere kapılarını ardına kadar açıyor
AK Parti'den 'Mehmet Şimşek' açıklaması: 'Desteğimiz tamdır'