Kar yanığı cildinizde leke bırakmasın

Kış sporlarıyla uğraşan ve tatilde kayak yapmayı planlayan kişilerin cilt sağlığı açısından tüm bu faktörlere çok dikkat etmesi gerekiyor.

Kar yanığı cildinizde leke bırakmasın
Kar yanığı cildinizde leke bırakmasın
GİRİŞ 20.01.2017 09:16 GÜNCELLEME 20.01.2017 09:45

Soğuk havalarda dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu sürmek ve belli aralıklarla yenilemek önem taşıyor. Uz. Dr. Eneida Kote, karlı ve soğuk havaların cilt sağlığına etkisi hakkında bilgi verdi.
 
Rüzgar ciltte kaşıntı ve döküntülere neden olabilir
 
Açık havada yürüyüş ya da egzersiz yapmak, beden kadar cilt sağlığı için de yararlıdır. Ancak kış aylarında dışarıda spor yapmayı seven kişiler, özellikle kuru cilt yapısına sahip olanlar bazı noktalara dikkat etmelidir. Rüzgar ve kış güneşi ile direkt temas, cildin yağ tabakasını almaktadır. Bu durum ciltte kaşıntı, pul pul döküntüler ve cildi tahrip edici sorunlara neden olabilmektedir.
 
Dudaklarınızı da koruyun
 
Soğuk havanın vücutta en fazla etkilediği bölgelerden biri dudaklardır. Rüzgar, güneş ve soğuk hava dudakların çatlamasına, soyulmasına ve yaralı bir görünüm kazanmasına neden olabilir. Ağızdan nefes almak ve dudakları ıslatmak da kuruluk şikayetlerini artırır. Bu nedenle dışarıda spor yapacak kişiler güneş koruyuculu dudak nemlendiricileri, eğer yoksa cilt için kullandıkları güneş koruyucuyu sürmeden dışarı çıkmamalıdırlar.
 
Ayrıca dış ortamlarda vazelin gibi daha yoğun bariyer nemlendiriciler, iç ortamlardayken ise nemlendirici besleyiciliği ön planda olan kremler kullanılabilir. Dudakların üzerinde oluşan derilerin soyulmamasına çok dikkat edilmelidir. Cilt kanserinin sadece deride değil, dudakta da görüldüğü de unutulmamalıdır.

Leke oluşumunu önlemek için…
 
Kayak yaparken ciltte oluşan yanıklar ve yaralar iz bırakabilir. Bu nedenle de güneş koruyucu kullanımı asla ihmal edilmemelidir. Güneş koruyucu kremler terledikçe ve 3 saatte bir yenilenmelidir. Eğer dışarıda uzun saatler geçirilecekse yanınızda küçük bir güneş kremi taşınmanızda fayda vardır. Ayrıca maske ve gözlük gibi fiziksel koruyucular da önemlidir. Dışarıda mümkünse sabah 10.00’dan önce, akşam ise 16.00’dan sonra spor yapılmalıdır.
 
Kışın aşırı sabun kullanımı ve kese uygulamasından kaçının
 
Soğuk havalarda sıcak su ile aşırı temas azaltılmalıdır. Sıcak su, tüm cildin nemini ve yağını alacağı için kısa ve ılık duşlar tercih edilmelidir. Ayrıca böyle durumlarda kese yapılmamalı ve aşırı sabun kullanımından da kaçınılmalıdır. Sabunların içeriğinde mümkünse gliserin ya da zeytinyağı olmalıdır. Duş sonrası nemlendirici kullanımı da ihmal edilmemelidir. Vücut losyonları daha iyi emilmesi için deri hafif nemliyken uygulanmasına dikkat edilmelidir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek