Bina ısı yalıtımında 'arı mucizesi'

Kütahya'da ilköğretim öğrencisi Nida Koçakyaşayan, arıların kovanları korumak amacıyla ürettiği propolisin, binalarda ısı yalıtımı için kullanılabileceğini ortaya çıkardı.

Bina ısı yalıtımında 'arı mucizesi'
Bina ısı yalıtımında 'arı mucizesi'
GİRİŞ 08.05.2012 19:27 GÜNCELLEME 14.05.2012 17:52
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Kütahya Fatih İlköğretim Okulu 8'inci sınıf öğrencisi Nida Koçakyaşayan; arıların, kovandaki çatlak ve kırıkları kapatmak amacıyla ürettiği propolis maddesinin, binalarda harç katkı malzemesi olarak kullanıldığında ısı yalıtımında iyi sonuçlar alınabileceğini belirledi.

Koçak; propolisin, arıların bitki filiz ve tomurcuklarından topladığı, kovanda giriş deliği ile çatlak ve kırıkları kapattığı, antibakteriyal, antiviral, antifungal, antioksidan, antiparazitik özelliklere sahip yapışkan ve reçinemsi bir madde olduğunu açıkladı.

Arıların bu maddeyi arka ayaklarında kovana taşıyarak, bal mumu ve bazı sindirim salgılarıyla karıştırıp kovanda kullandığını belirten Koçak, propolisin kavak, meşe, kayın, okaliptus ağaçları ve çalılıklardan toplandığını söyledi.

Koçak, arıların propolisi kovanda dip tahtası, çerçeve kenarları ve giriş deliği arkasında biriktirdiğini anlattı:

''TRT Çocuk kanalı, FC Film Yapım, TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi işbirliğiyle '1001 Cin Fikir' proje yarışması düzenlendi. Ben de bu yarışmaya, 'Arıdan Propolise, Propolisten Yalıtıma' projemle katıldım. Projemin ana fikri, öğretmenimizin derste arılardan bahsetmesiyle oluştu. Öğretmenimiz, Albert Einstein tarafından söylenen, 'Arılar yok olursa, dünyada insanlar sadece 4 yıl yaşayabilir' sözünü hatırlattı.

Bunun üzerine arılar dikkatimi çekti. Arıların, propolis maddesi sayesinde kış mevsiminde kendilerini koruduklarını, bu maddenin katı ve sıvı olmak üzere iki hali olduğunu öğrendim. İki tuğla alıp birini normal sıva harcıyla, diğerini propolis katkılı harçla sıvadım. Sıva kuruyunca tüp üzerinde ısıttım. Normal harçlı tuğla fazla, propolisli tuğla ise en az 3-4 derece daha az ısındı. Böylece propolisin yalıtımdaki etkisini tespit ettim.''

'MANTOLAMAYA GEREK KALMAZ'

Projenin danışmanlığını üstlenen okulun Fen ve Teknoloji Öğretmeni Fatih Bozyiğit de projenin enerji tasarrufu ve yalıtım için örnek olabileceğini anlattı.

Propolis katkılı harcın en önemli yönünü, tamamen doğal olması diye niteleyen Bozyiğit, şöyle konuştu:

''Propolisin şimdiye kadar yerli ve yabancı bilim insanları tarafından yalıtım üzerindeki etkileri hiç araştırılmamış. Öğrencimizin çalışmasında, 4 dakikalık ısıtma sonucu propolis içeren harç 1 derecelik, kum ve çimentodan oluşan harç ise 3 derecelik ısı artışı gösterdi. Özellikle küresel ısınmayla son 100 yılda dünyanın ısısının 1 derece arttığı düşünülürse, öğrencimizin ortaya çıkardığı farkın önemi ortaya çıkmış oluyor. İnşaatlarda propolis kullanılırsa mantolamaya gerek kalmaz. Bu projenin geliştirilmesiyle ekonomik anlamda da yarar sağlanabilir.''

KAYNAK: AA
YORUMLAR 12
  • nexuspower 11 yıl önce Şikayet Et
    biz yemeye bulamıyoruz. çocuk aklı işte.... biz yemeye bulamıyoruz. çocuğun teki duvarlara sürecek. bu propolis denen nane elle üretilmiyor ki, duvarlara da sürelim. arı yaparsa yapıyor, yapmazsa yok...
    Cevapla
  • Mehmet Yenici 11 yıl önce Şikayet Et
    ya bir yol göster, ya da yoldan çekil.. i̇lk yapılan ve üretilen ürünlerin her zaman maliyeti yüksek olur. günümüzden canlı örnek vermek gerekirse oled tvler. i̇lkokul öğrencisi araştırıp böyle bir buluş yapmış. hemen önüne maliyet çıkartmayın. öyle yerlerde kullanılabilir ki maliyeti kabullenebilir. yeni yapılan birçok teknolojik binada su baskını, su sızıntısı vs. olabiliyor. o masrafı yapan kişi bu fiyata da razı olabilir. sadece bina kaplamasıyla da sınırlamayın malzemeyi. şu engelcilere "ya bir yol göster, ya da yoldan çekil" diyesim geliyor.
    Cevapla
  • Kriminal 11 yıl önce Şikayet Et
    insaf yahu. 8. sınıfa giden bir çocuk bilim adamlarının göremediği bir bulguyu ortaya çıkarmış,burada kelli felli yorumcularda yok fiyatını yazsaydı,maliyeti nedir biliyormu diye çimdikliyorlar.insaf yahu edep yahu..bu çocuğun merakı ve dikkati ileride daha farklı buluşlarına sebebiyet verebilecekken siz törpüleyin..sonrada milliyetçilik yapıp vay efendim beyin göçü neden var.....sizin gibiler göçürüyorsunuzda ondan
    Cevapla
  • adiyez abbas 11 yıl önce Şikayet Et
    güzel buluş,. ayrıca propolis (arı sakızı) hava geçirir ama su geçirmez özelliğe sahiptir. eğer ciddi bir yalıtım özelliği varsa, bilim adamları uğraşıp, yalıtıma neden olan maddeleri tespit eder, yapay yolla da arı sakızı benzeri ürünler üretilerek maliyet düşürülebilir. yine ayrıca, yalıtım sağlıyorsa illa inşaatlarda kullanılması gerekmez ki, ısı yalıtımı gereken her yerde kullanılabilir.
    Cevapla
  • Kadir albayrak 11 yıl önce Şikayet Et
    illa arılar üretecek değilya. bizim kullandığımız birçok aroma bakteriler tarafından üretiliyor, fındık, çilek vs . ufkunuzu geniş tutun , sınırları zorlayın. ipekböceğine örümcek ipliği üretiriliyor. hafif zırhlar yapılıyor. bunların örneği sayılmayacak kadar çok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular
Yüzyılın en büyük projesi olan "Kalkınma Yolu projesi"nin bölge için neden önemli?