Öğretmen insansız hava aracı yaptı

Tunceli’nin Hozat ilçesi Zübeyde Hanım Lisesi’nde muhasebe öğretmeni Fikret Duru, öğrencileriyle birlikte insansız hava aracı yaptı.

GİRİŞ 28.04.2015 15:54 GÜNCELLEME 28.04.2015 15:59
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Uçağı ilçede öğrencilerle birlikte yaptıklarını belirten Fikret Duru, "İnsansız hava aracı diyebileceğimiz dört kanatlı bir uçak. Toplam ağırlığı iki kilogram civarında. Maksimum üç kilograma kadar ağırlık taşıyabilir. Bu aracı gözetleme, orman yangınları ve kurtarmalarda erken müdahale için tasarladık. Altına kamera ve başka ekipmanlar takılarak yukarıdan gözetleme yapılabilir. Tasarımından imalatına kadar tamamen bize ait" dedi.

Uçağın kumanda mesafesinin iki kilometre olduğunu dile getiren Duru, "Uzaklaştığında küçüldüğü için görme mesafemiz düşüyor. O yüzden çıplak gözle görebilme mesafemiz bir kilometre. Ancak kamera takılırsa iki kilometreye kadar kontrol edebiliriz" diye konuştu.

500 LİRAYA MAL ETTİLER

Uçağın gövde maliyetinin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Fikret Duru, "En büyük maliyet kumanda, motor ve içindeki elektronik ekipmanlardan kaynaklanıyor. Bunların toplamı 450 maksimum 500 lira tutuyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla bu uçağın Türk Hava Kurumu da dahil Türkiye’de seri üretimi yok. İnşallah biz yaparız" şeklinde konuştu.

Açıklamasının ardından Hozat ilçesinde bulunan halı sahada insansız hava uçağını uçuran Fikret Duru’nun gösterisine çocukların ilgisi büyük oldu.

Kentte havaalanı ve uçuş pisti olmadığını ifade eden Duru, "Uçağımızı stadyumlarda, açık alanlarda uçuruyoruz. Pist olursa çok daha profesyonelce yapabiliriz" dedi.

DAHA BÜYÜKLERİNİ DE YAPABİLİRİZ 

Uçağın seri imalatını da düşündüklerini sözlerine ekleyen Duru, "Bu uçağı imal edecek makinelerimiz de var. Birazcık sermaye birazcık da destek bekliyoruz. Daha büyüklerini de yapabiliriz. İsrail ve ABD’nin ürettiği insansız hava uçaklarından bir farkı yok. Onların ki ekipman olarak sadece biraz daha gelişmiş, yoksa arada hiçbir fark yok" diye konuştu.

Duru'nun Türk Hava Kurumu'ndan uçak imalatı ve uçurma konusunda iki ayrı sertifikası bulunuyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • müslim 8 yıl önce Şikayet Et
    hazırını çinden getirelim. :) yazılımlarını kimseye vermesinler bari.. nede olsa milli. :)
    Cevapla
  • Mutlu 8 yıl önce Şikayet Et
    Ankara model uçak kulübü olarak 30 km menzile sahip uçaklara sahip olan arkadaşlarımız var, Türkiye menzil rekoru 100 km iken, bu öğretmenin çıkıp böyle açıklamalar yapması ne kadar acemi olduğunu gösteriyor. Ayrıca tasarımı ve imalatı tamamen kendisine aitmiş, imalat kendisinin olabilir ama tasarımının kendisine ait olduğunu düşünmüyorum. İnternette bu hobi ile uğraşan ve yaptıklarını paylaşanların bilgilerini alarak böyle açıklamalar yapması üzücü.
    Cevapla
  • mehmet 8 yıl önce Şikayet Et
    Adam yapmis iste sizi inandirmak zorundan degil
    Cevapla
  • biri 8 yıl önce Şikayet Et
    iyi ne güzel bundan sonra argeye margeye ne gerek var.her ülke bir öğretmen bulsun yaptırsın uçağını jetini.maşallah sana.
    Cevapla
  • alpidalpi 8 yıl önce Şikayet Et
    bu öğretmen bunu nasıl söylüyor?elindeki model uçak.her yerde satılıyor.Bence halkı bişeyden anlamaz sanmış küçümsemiş.
    Cevapla
  • adalet 8 yıl önce Şikayet Et
    "israilin yaptığıyla bir fark yokmuş" demek bu işten anlamadığının bir kanıtıdır.önce saygı duymayı öğreneceksin.adam milyon dolarlar versin ar-ge çalışmaları yapsın, bilim dünyasının en seçkin insanlarını laboratuvarlarında çalıştırsın.her geçen gün üstüne biraz daha koysun geliştirsin ve sen gel "arada bir fark yok" de.klasik bir türk davranışı.yanılmalarımızın, geri kalışımızın belkide en büyük sebebi.konuşmalarını yok sayarsak yaptığın çalışma takdire değer. ama geliştirilmesi gerekir.unutma ki Amerika, afganistandaki savaşı washington'dan kumanda ediyor. yani anlayacağın bir-iki kilometre menzili çoktan aşmışlar.aynı seviyede değilsiniz, çok çalışmayılıyız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kral 2. Abdullah'tan son dakika operasyon açıklaması! İsrail'i resmen uyardı
ABD'den Netanyahu'ya tarihi Gazze cevabı: Aşırılık yanlısı ve ırkçı hükümetiniz...