Suriye çıkışı: Gerekirse müdahale edilir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon ve güvenlik koridoru tartışmalarını değerlendirdi. Çavuşoğlu net konuştu

Suriye çıkışı: Gerekirse müdahale edilir
Suriye çıkışı: Gerekirse müdahale edilir
GİRİŞ 30.06.2015 17:19 GÜNCELLEME 30.06.2015 17:19

"Sınırımızda bir tehdit oluşursa, ona yönelik de tedbir alırız" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis tezkeresini işaret etti, "Gerekirse müdahaleler yapılır'' diye konuştu.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyleydi:

HERAN HAZIRLIKLI OLMAYIZ

Tehdidin boyutu arttıkça ya da değiştikçe, tezkerelerin boyutu var biliyorsunuz en son Ekim ayında tezkere Meclis’ten tekrar kabul edildi, yetki verildi hükümete. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları var, zaten tezkere de bu kararlara da atıfta bulunuyor. Bu çerçevede bize yönelik tehditlere karşı ne yapabiliriz? Her an hazırlıklı olmamız lazım. Bütün konuştuğumuz bu.

SINIRDA GEREKEN TEDBİR ALINIR

Bir tehdit sınırımızda oluşursa orda da tedbir alırız. Nasıl PKK’ya yönelik operasyonlar daha önce Kandil’de, Kuzey Irak’ta içeriye girilip yapıldıysa, gerekirse burada da yapılır. Zaten tezkere de bu yetki var. Gerekirse yapılır, müdahaleler yapılır.

YOK YERE MACERAYA ATILMAYIZ

Biz ne Türkiye’yi durup dururken maceraya atarız, ne de başka ülkenin topraklarında gözümüz var, ama kendimize yönelik tehditlere karşı da tedbirlerimizi almazsak Türkiye’nin istikrarını riske atmış olabiliriz.

DAEŞ’E DE, PYD’YE DE KARŞIYIZ

DAEŞ’e karşıyız, DAEŞ terör örgütüdür. Şu andaki politikalarıyla PYD’ye de karşıyız. Bunun altını çizmek lazım bizim içerde de, dışarıda da Irak’ta da, Suriye’de de Kürt kardeşlerimizle hiçbir problemimiz yok. PYD, YPG, PKK bunlarında amacı Suriye’nin topraklarını bölmek, belirli bir bölgeyi yönetmek, oluşumlar sağlamak. Özellikle etnik bir yapı oluşturmaya çalışıyorlar. 

TEHDİT OLURSA CEVAP VERİRİZ

Tehdit oluştuğunda buna cevabı vermemiz lazım. Angajman kuralları çerçevesinde bize gelen bir top atışı olduğu zaman misliyle karşılığını veriyoruz. Oluşabilecek risklere karşı tedbirini alırız. Bize yönelik tehdit artarsa veya ciddi bir tehdit oluştuğu zaman içerde müdahale etmek gerekiyorsa tehdidi yok etmek anlamında, onu da yapmak askerimizin de görevi, yetkisi de var zaten. Tezkerede de çok açık ve net şekilde var.

Bize yönelik nerden tehdit gelirse biz orada müdahaleyi yaparız. Gerekirse gireriz, ihtiyaç olursa gireriz. Biz buraya gireriz diye bir plan yaptığımızdan değil.  Buradaki haberlerden yola çıkarak varsayımlarla yorum yapmayız."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’ye yönelik sınır ötesi operasyon ve güvenlik koridoru tartışmalarına A Haber özel yayınında yanıt verdi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor