ABD'li Bakan: Türkleri böyle durdurabiliriz

ABD Savunma Bakanı Carter, Türkiye'nin YPG'yi vurmamasını istediğini net bir şekilde ifade ederek, terör örgütüne adeta kalkan oldu.

ABD'li Bakan: Türkleri böyle durdurabiliriz
ABD'li Bakan: Türkleri böyle durdurabiliriz
GİRİŞ 30.08.2016 00:12 GÜNCELLEME 30.08.2016 14:44
Bu Habere 141 Yorum Yapılmış

ABD Savunma Bakanı Carter, Hindistan Savunma Bakanı Manohar Parrikar ile Pentagon'da yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'nin Cerablus bölgesindeki Fırat Kalkanı Harekatı ile ilgili soruları cevapladı.

Türkiye'den YPG öncülüğündeki sözde Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile çatışmamasını istediklerini dile getiren Carter, odak noktasının DAEŞ ile mücadele olması gerektiğini savundu.

Carter, "Türkiye'den DAEŞ ile mücadeleye odaklanmış şekilde kalmasını, SDG ile çatışmaya girmemesini istedik. Son günlerde bir dizi temaslarımız oldu." dedi.

Ashton Carter, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ın bu konuda Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile pazar günü konuştuğu bilgisini verdi ve kendisinin de Savunma Bakanı Fikri Işık ile gelecek hafta konuyu ele almak istediğini aktardı.

PYD'NİN ÇEKİLMESİ TÜRKLERİ DURDURACAK

Carter, "Türkiye, Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) ne olduğuyla ilgili sizin görüşlerinize katılıyor mu?" sorusu üzerine, "Türkiye ile konuştuğumuz konulardan biri, SDG'nin farklı unsurlarının nerede olduğunu açıkça ortaya koymak. SDG içinde YPG ile bağlantılı Kürt gruplar da var. Ortak çıkarımız doğrultusunda ortak düşmanımız DAEŞ'i yenilgiye uğratmak adına onlarla çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Carter, şöyle devam etti:

"SDG'nin YPG bölümü hakkında Türkiye'nin tarihten gelen ciddi endişeleri ve pratik bakımdan şu anda bir muhalefetinin bulunduğunu çok iyi anlıyoruz. Türkiye de bizim SDG ile çalışma niyetimizin nedeninin DAEŞ ile savaşmak olduğunu anlıyor. Türkiye ile yapabileceğimiz ve yaptığımız SDG içindeki YPG unsurlarının nerede olduklarını, nerede olmadıklarını belirlemek. Hem SDG hem YPG ile mutabakatımız YPG'nin Münbiç operasyonu sonrasında Fırat'ın doğusuna çekilmesiydi ve çekiliyorlar. Doğal olarak bu durum onları Cerablus bölgesine inen Türk güçlerinden ayıracak ve Türk güçlerinin oldukları yerde kalmalarını sağlayacak."

Türkiye'nin sınırını güvenlik altına aldığını ve bunu da tamamıyla desteklediklerini vurgulayan Carter, DAEŞ ile mücadele eden tarafların karşı karşıya gelmesini istemediklerini söyledi.

"AMERİKAN ÇIKARLARI GAYET AÇIK, BÖYLE OLMASI GEREKİYOR"

Carter, "İki tarafın birbiriyle karşı karşıya gelmesini istemiyoruz. Birbirleriyle tarihi farklılıkları bulunduğunu da anlıyoruz. Ancak Amerikan çıkarları gayet açıktır. Tıpkı onların istediği gibi DAEŞ ile mücadele istiyoruz. Herkese de 'Gelin önceliklerimizi koruyalım' diyoruz ve çatışma ihtimalini azaltmak için yardımcı oluyoruz." diye konuştu.

"TÜRKİYE AŞIRI DERECEDE ETKİLİ"

"Stratejinizi değiştirmiyorsunuz yani, doğru mu?" şeklindeki soru üzerine Carter, "Hayır, stratejimiz gayet başarılı oldu. SDG, Münbiç'te çok etkili olduğunu kanıtladı. Türkiye de sadece DAEŞ karşıtı ortak olarak değil, aynı zamanda NATO müttefiki olarak da aşırı derecede etkili." ifadesini kullandı.

YORUMLAR 141
  • dağlı...dağlı 7 yıl önce Şikayet Et
    anlıyamadığım....abd nin çıkarı mı...suriyenin çıkarımı...dünyanın öteki ucundan gel...abd çıkarı de...istediğini öldür...benim sınırımda olsun çıkarım olmasın...abd iyice zırvaladın..sabrımızı zorluyon..daha çok abd askeri öldürecez.....defol it soyları istilacılar...1.5 milyon kızıl dereliyi katleden şerefi olmayan abd...
    Cevapla
  • vatansever 7 yıl önce Şikayet Et
    bizimkilerde ortadoğu ve Asya devletleriyle yeni bir ittifak kursun ABD de yeni bir oluşum tasarlasınlar DAEŞ'in hristiyan versiyonu ve bu oluşumu ABD de yaysınlar tüm dünyada korkulan bir oluşum olsun ve ABD topraklarında barışı ve huzuru sağlamak adına bizlerde ABD ye müdahale edelim ve tüm dünya oraya askerini göndersin operasyon yapalım nasıl fikir ama-10 yıl sonra 30 yıl sonra ama 50 yıl sonra
    Cevapla
  • düşünen. 7 yıl önce Şikayet Et
    PKK lıların hepsinin kürt olmadığı, herkesin malumu almanı ermenisi yahudisi rusu yezidisi her türlüsü mevcut;bu noktadan hareketle PYD içinde farklı unsurlardan insanların bulunuyor olması onların terör örgütü olmadıkları göstermez. Bunoktanın vurgulanarak altının çizilmesi lazım.
    Cevapla
  • aydın 7 yıl önce Şikayet Et
    sen kimsin de okyanus ötesinden gelip burada çıkar arıyorsun. ne işin var senin buralarda. bunlara kesinlikle güvenilmez.
    Cevapla
  • ELAZIĞ-Gakkoş 7 yıl önce Şikayet Et
    Adı ne olusa olsun bir karış toprağımı tehdit eden hiç bir unsuru tanımadık tanımayız.Bir gün ABD ipini elinde tuttuğu bu köpekleri zaptedemeyecek ,o zaman ABD yi göreceğiz.Küresel Bloklaşma başladı zaten sonun yakındır ABD...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan, 'altından kalkmamız zor olacaktır' diyerek uyardı: Acele etmeliyiz!
Ve ASELSAN onu da bitirdi! Oyun değiştirecek müthiş sistem...