Suriye, için Türkiye'ye ağır suçlama

The Observer, “Suriye’deki şiddet Türkiye için çok mahcup edici” iddiasında bulunurken The Telegraph, İran’ın Türkiye üzerinde Suriye’ye silah göndermeyi sürdüğünü savundu.

Suriye, için Türkiye'ye ağır suçlama
Suriye, için Türkiye'ye ağır suçlama
GİRİŞ 02.05.2011 00:01 GÜNCELLEME 02.05.2011 00:01
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Suriye yönetiminin muhaliflere uyguladığı şiddetin giderek artması ve Batılı başkentlerin Suriye’ye yönelik tavrı, dünya medyasında yoğun haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. The Observer, “Suriye’deki şiddet Türkiye için çok mahcup edici” iddiasında bulunurken, The Telegraph, İran’ın Türkiye üzerinde Suriye’ye silah göndermeyi sürdüğünü iddia etti. Los Angeles Times ise, “Şam’ın müttefiki olan komşu Türkiye bile Esad rejimine mesafe koymaya başladı” ifadelerini kullandı.

-“SURİYE’DEKİ ŞİDDET TÜRKİYE İÇİN ÇOK MAHCUP EDİCİ”-

İngiltere’de Pazar günlerinde yayımlanan The Observer gazetesi, “Suriye’den gelen şok dalgaları, tüm Ortadoğu’yu sarsıyor” dediği geniş haber analizinde Batı’nın Esad konusunda ne yapacağını bilmediğini savundu.

Komşu ülkelerin bu aşamadaki başlıca kaygılarının, bir göç dalgası olduğunu belirten gazete, Kıbrıs Rum Yönetiminin böyle bir durum halinde neler yapılacağına ilişkin planlar hazırladıkları açıklamasına yer verdikten sonra şu iddialara yer verdi:

“1990 yılları sonunda Şam’ın ayrılıkçı Kürtler için güvenli sığınağın sağlaması konusunda Suriye ile savaş eşiğine gelen Türkiye gibi başkaları için Suriye’deki şiddet çok mahcup edicidir. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bizzat Esad’a yakındır, aileleri birlikte tatil yaptı ve Ankara’nın ‘sıfır çözüm’ politikası kapsamında Türkiye’ye seyahat eden Suriyelilere vize sınırlamaları kaldırıldı.”

-“ESAD’I KAMUOYU ÖNÜNDE İLK SİTEM EDEN ERDOĞAN OLDU”-

Bu arada, The Observer tarafından da yayımlanan “Esad’ın düşüşü, Tahran’dan Tel Aviv’e şok dalgaları yaratır” başlıklı makalede Suriye’deki kargaşanın “Arap Baharı”nda şimdiye kadar yaşanan tüm gelişmelerden çok büyük bir etkisi yaratma potansiyelinin olduğu öne sürüldü.

Çeşitli bölge hükümetlerinin, Suriye rejimine yönelik tavrına da dikkat çekildiği makalede “Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, reform tavsiyelerini benimsemediğini için kamu oyu önünde Esad’a ilk sitem eden oldu” denildi.

Türkiye’nin Şam Büyükelçisini “istişareler için Ankara’ya çağırdığı”nı MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı Şam’a gönderdiğini kaydeden gazete, şöyle devam etti:

“Bunun, Türkiye’nin, yakın komşu Suriye’de olup bitenlerin, Türkiye üzerinde doğrudan bir etkisi olacak mezhebi veya dini savaşa dönüşebileceği ilişkin kaygısını yansıttığı konusunda kuşku yok. Bu endişe, Cuma günü potansiyel bir kan gölünden kaçan Suriyelilerin kitlesel göçü olasılığı konusunda uyaran Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ifade edildi.”

-“İRAN, TÜRKİYE ÜZERİNDEN SURİYE’YE SİLAH GÖNDERİYOR”-

Diğer İngiliz gazetesi The Telegraph ise, Batı’nın Suriye rejiminin öldürücü kampanyasını durdurabileceğini savunduğu haberinde sağladığı yardım nedeniyle Şam üzerinde büyük etkisi olan Avrupa Birliği’nin bu ülke ile imtiyazlı ticaret ilişkileri askıya almasını istedi. Gazete, Türkiye ile ilgili şu savlara da yer verdi:

“NATO da, İran’dan Suriye’ye silah sevkıyatını durdurması için Türkiye nezdinde ricada bulunmalı. Geçen ay, Türkler, bir jest olarak bir sevkıyatı durdurdu. Ancak mollalar, Türkiye üzerinden Suriye ve Lübnan’daki Hizbullah’a silah göndermeyi sürdürüyorlar. BM, Irak ve Ürdün’e ulaşan mülteciler için yardım sağlamalı. Sayısı bilinmeyen insanların Deraa’dan tahliye edilmesi gerekecek.”

ANKA

YORUMLAR 6
  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    BÜTÜN DÜNYANIN TEK MUTEBER GÖRDÜĞÜ TÜRKİYE ABİLİĞİNDE MÜSLÜMANLAR BİRLEŞMELİ. Müslümanların tek kurtuluşu budur. Bu radikalizmi de yıkacaktır, terörü de bitirecektir. En önemlisi Müslüman ülkelerin işgalini durduracaktır. Savaşlar bitecektir.
    Cevapla
  • baybars can 12 yıl önce Şikayet Et
    dikta rejimler yıkılacak.... dikta rejimler yıkılacak,bundan kimse kaçamaz,efendim zenginlik içinde yaşayıp halkı silahla sindirip,sonrada keyif sürmek yok öyle,artık dikta rejimler dönemi bitmiştir,bunu herkes anlamalı,türkiyedede artık kemalist rejim kalkacaktır,alışsanız iii olur,türkiyenin laik şahlarıda devrilecek...özgürlüğün bedeli ne ise o ödenir yada ödenmez,demokrasiden gerçek cumhuriyetten müslümanlar mahrum edilemez,buna kinsebib hakkı yok,dünya özgürleşirken müslümanlar köle olarak yaşayamaz.
    Cevapla
  • okan eroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    peygamber ;. Müttefik olun dost olun demedi, müslümanlar kardeştir dedi. Bu ulviyetle yaklaşmak lazım arap türk kürt veya diğer kavimlerin sorunlarına yaklaşırken
    Cevapla
  • okan eroğlu 12 yıl önce Şikayet Et
    Araplara yardımcı olmak lütuf değil sorumluluğumuzdur. Onların topraklarında hüküm sürdük. alimlerinden saraylarımızda faydalandık. Savaşlarımızda bizim için öldüler. Şimdi birileri çıkıp araptan dost olmaz diyorsa bu osmanlının sonlarında çıkarılan fitnelerin hala etkisi olduğunu gösteriyor. Özellikle orta yaşlı insanlar ve Türklüğü insanlıktan öte yüceliğe giydirenler. Unutmamamız gereken birşey var ki Peygamber siz dost olun müttefik olun demedi. Peygamber inananlar kardeştir dedi.
    Cevapla
  • mert 12 yıl önce Şikayet Et
    Bunlar Ak partinin Irandan 25 milyon dolar aldigini iddia eden ayni zihniyet degilmi?. Sonrada ingilteredeki mahkeme karari yaklasinca özür dilemedilermi? Hep ayni taktik, camur at izi kalsin. Yeterki hedefe aldiklari ülkeler kaosa girsin ve karissin. Bizim bir tek bildigimiz gercek var, oda israilin Türkiyeye verdigi ZARARLAR.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması