Mısır'da darbe yapan General'in bilinmeyenleri

Herkes, Mısır'da yaşanan darbenin lideri Genelkurmay ve Savunma Bakanı Abdulfettah el Sisi'yi merak ediyor. Bir darbecinin anatomisi: peki kimdir bu Abdulfettah el Sisi...

Mısır'da darbe yapan General'in bilinmeyenleri
Mısır'da darbe yapan General'in bilinmeyenleri
GİRİŞ 04.07.2013 09:37 GÜNCELLEME 04.07.2013 12:06
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Mısır'da ordunun 48 saatlik ültimatomun ardından asker, yönetime el koydu. Mısır Cumhurbaşkanı Mursi ev hapsine alındı. Tanklar sokağa çıktı, Genelkurmay Başkanı ekranların karşısına geçti ve geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.

2011 YILINDA MURSİ ATAMIŞTI

Cumhurbaşkanı Mursi'nin göreve geldikten sonar atadığı isim Sisi'nin Müslüman Kardeşler'e yakınlığıyla bilinen bir isim olarak biliniyordu.

Muhammed Mursi tarafından Ağustos 2011'de Genelkurmay ve Savunma Bakanı olarak atanan General, Arap Baharı sırasında başlattığı "bekaret testleri"nde de dikkat çekti.

İşte El Cezire'nin yazdığı Abdulfettah El Sisi portresinin öne çıkan satır başları:

Mısır Genelkurmay Başkanı Abdulfettah El Sisi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye tanıdığı 48 saatlik ültimatomu yerine getirmesi ardından Mısır'ın kilit karakterlerinden biri oldu. Ordu her ne kadar yaptığı açıklamada darbe yapmadıklarını belirtse de, Genelkurmay pozisyonuna Mursi tarafından atanan General Sisi'nin, ültimatomun sona ermesiyle önemli rolü olacak.

Dindar olduğu bilinen Sisi, Mursi'nin Mübarek döneminde üyesi olduğu Müslüman Kardeşler'e fazla yakın olmakla suçlanmıştı. Ancak çoğu Mısırlı subay gibi Sisi de, ulusalcı Cumhurbaşkanı Cemal Abdül Nasır'ın ateşli bir hayranıydı.

AMERİKAN ORDUSU'NA YAKINLIĞIYLA BİLİNİYOR

Genelkurmay Başkanı ayrıca, Mısır ordusuna dikkate değer eğitim ve ekipman sağlayan ABD ordusuna yakınlığı ile tanınıyor. 1979'da yapılan İsrail-Mısır barış antlaşmasından beri, Washington Mısır ordusunun en büyük destekçisi oldu. ABD her yıl Mısır ordusuna 1.3 milyar dolar yardımda bulunuyor.

AMERİKA VE İNGİLTERE'DE BULUNDU

1954'te Kahire'de doğan Sisi, Mısır askeri akademisinden "askeri bilimler" diplomasıyla 1977'de mezun oldu. Sisi, eğitimine 1992'de Birleşik Krallık Komuta ve Kurmay Üniversitesi'nde devam etti ve 2006 yılında Pennslyvania'nın ABD Ordu Savaş Üniversitesi'nde öğretmenlik derecesi aldı.

SAVAŞ DENEYİMİ OLMAYAN GENELKURMAY BAŞKANI

Savaş deneyimi olmayan Sisi, Mübarek rejimi sırasında Suudi Arabistan'da askeri ateşesi olarak hizmet etti. Bu hizmetinin ardından Mısır'da kuzey askeri bölgesinin kurmay komutanı olarak görev yaptı. Şubat 2011'de askeri konsey devrimin sonunda gücü ele aldığında, Sisi askeri istihbarat servisinin başına getirildi.

YORUMLAR 44
  • İdris Aziz 10 yıl önce Şikayet Et
    ABD MISIR'A ASKERİ YARDIMI NE KARŞILIĞINDA YAPIYOR?. 1979 kemp deyvit antlaşmasından beri Amerika,Mısır'ın piyasa fiyatıyla seksen milyar dolarlık petrolünü bedava alıyor karşılığında 1,3milyar dolarlık askeri malzeme veriyor! O malzemeyi de Amerika'nın şartlarına göre kullanabilirsin.Bu böyle bir alışveriş?! Bunun benzeri başka ülkelerde de var! Amerikanın sömürdüğü söylenmeden karşılığında ödediğinin yardım diye söylenmesi çok ilginç?Biraz da sömürdüğü ülkelerin askeri yetkilileri ile medya önde gelenlerine de birkaç yüzbin dolar verdi mi...?Aynısı Afrika ülkelerinin madenleri elmasları,altınları Avrupalı beyaz sömürgeciler tarafından gasbedilirken ve gasıplar nasıl zayıflayacaklarını şaşırırken Afrikalı sömürülenler de açlıktan ölürken,Avrupalı semirenler afrikalılara artıklarından çöplerinden verirler ve adına da Afrika'ya yardım etmiş olurlar...!..? Dünyanın hali bu...Çağdaş uygarlık düzeni...?
    Cevapla
  • okan uzun 10 yıl önce Şikayet Et
    gelecegi varsa gorecegide vardir. o yeni secilen hiristiyan baskan ciksin halkin ognune gorelim onu ne yapiyorlar bu cabulcu komutan bunu yaptigi icin onun sonuda husnu mubarek gibi olacak, hic sansi yok buyuk hata yapip batiya israile hizmet ettiler, bunun bedeli agir olur cunku halk uyandi artik sadece halki destekleyecek birileri lazim. kac paraya darbe yapti kim bilir ,bu ic savas cikaracak bir adimdir misirda,
    Cevapla
  • Mustafa 10 yıl önce Şikayet Et
    MISIR DEVLETİ HRİSTİYANLARIN ARTIK. 20 yıl sonra mısır hristiyan bir devlet olacak. müslüman bir devlete hristiyan devlet adamları yönetiyor artık. BUNU 2002 YE Kadar uygulayan Amerika, 2013 de de yine aynı şekilde darbe girişimlerinde ulundu. Uyan ey halkım uyan ... DARBEDEN SONRA MISIR'IN YAPTIĞI İLK İŞ BU : Mısır'da Mursi'nin yerine geçen geçiçi hükümet ilk iş olarak Refah Sınır kapsını kapattı. El Cezire televizyonu, Mısır makamlarının Gazze ile sınırdaki Refah kapısını ‘bir sonraki bildiriye kadar' geçişlere kapattığını duyurdu.
    Cevapla
  • bal-i_cibril 10 yıl önce Şikayet Et
    s a . Mursi zaten pek lidere benzemiyordu . Arkadaş genç, idealist, aklı başında, güvenilir, reel politik bilen doğru düzgün bir adam çıkaramamış mı koca mısır veya ihvan hareketi . Yüzde 99'u müslüman bir toplumu yönetmekten kolay ne var . Mursi ve ekibi geçen sürede belliki lüzumsuz işlerle uğraşmışlar . Kaydadeğer siyasi geçmişi olmayan biri ne diye mısıra cumhurbaşkanı olur. Hz Yusuf Mısıra sultan olduğunda pek inananıda yoktu inancına.Hem bir peygamber hem bir sultan.Putperest kavmi yönetti . Mursi ve ekibi müslüman ahali ile başa çıkamadı . Yusuf gibi bir sultan gerek belliki mısıra . Askere polise yusuf yusuf çektirecek, hakkından gelecek . Halkada yusufça yaklaşacak .
    Cevapla
  • asil çığlık 10 yıl önce Şikayet Et
    nee :). pek birşey bilmeye gerek yok akıl fukarası ve satılmış bir zavallı olduğu alenen aşikar , gerisini bilmeye gerek yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!