Kadınlar artık mühendis olamayacak

İran'da kadınların mühendislik, işletme, nükleer fizik, arkeoloji gibi 77 bölümde eğitim alması yasaklandı.

Kadınlar artık mühendis olamayacak
Kadınlar artık mühendis olamayacak
GİRİŞ 06.02.2014 15:40 GÜNCELLEME 06.02.2014 15:41
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

İran Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanlığı, ‘mezun olduklarında iş bulamadıkları'nı öne sürerek 77 lisans bölümünde kadın öğrencilerin eğitim almasını yasakladı.

Kontenjanların yüzde 65'ini doldurarak üniversite giriş sınavında daha başarılı olan kadınlara getirilen bu kısıtlama insan hakları savunucularının yanı sıra milletvekillerinin de tepkisini çekti.

Yeni düzenlemeye göre İran'ın 36 üniversitesinde İngiliz edebiyatı, İngilizce tercümanlık otel işletmeciliği, arkeoloji, işletme, bilgisayar bilimi, nükleer fizik, elektrik ve endüstri mühendisliğinin de aralarında bulunduğu 77 lisans bölümü sadece erkek öğrencilere açık olacak.

EBADİ BM'YE BAŞVURDU

Milliyet gazetesinin haberine göre, İran'ın dört bir yanında çok sayıda yerleşkesi olan Petrol Endüstrisi Üniversitesi artık hiçbir bölümüne kadın öğrenci kabul etmeyeceğini açıkladı. İngiltere'de sürgünde bulunan Nobel Ödüllü İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, karara tepki göstererek Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurdu. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pilay ve BM'nin İran İnsan Hakları Özel Raportörü Ahmed Şahid'e mektup yazan Ebadi, düzenlemenin asıl amacının İran'da kadın hakları hareketini zayıflatmak olduğunu söyledi.

Ebadi mektubunda, "Bu karar kamu alanındaki varlıklarına tahammül edemediği için kadınları evlere kapatmayı isteyen İslam Cumhuriyeti'nin izlediği politikanın bir parçasıdır. Amaç, kadınları muhalefet etmek ve haklarını talep etmekten vazgeçirmektir" dedi. Karara tepki gösteren bir grup milletvekili de bilim ve yüksek eğitim bakanı yardımcısını açıklama yapmak üzere parlamentoya çağırdı.

YÜZDE 65 İLE KADIN ÖĞRENCİDE BİRİNCİ

Bilim ve Yüksek Eğitim Bakanı Kamran Daneşçu ise sadece erkeklere açık olan bölümlerin üniversitelerde ‘denge' yaratmak için gerekli olduğunu söyledi. Bakanlık yetkilisi Sayid Abdulfazıl Hassasini ise "Tarım ya da madencilik gibi bazı alanlar kadın doğasına uygun değildir. Geçmişteki deneyimlerimiz kadınların mezun olsalar bile bu alanlarda aktif olarak çalışmadıklarını gösteriyor" ifadesini kullandı.

UNESCO'nun verilerine göre, dünyada kadın üniversite mezunlarının erkeklere oranının en yüksek olduğu ülke İran. Son dönemde, normalde erkeklerin çoğunlukta olduğu fizik ve mühendislik gibi alanlarda da kadın öğrenci sayısı artış göstermişti. İran'ın dini liderleri ise evlilik ve doğum oranlarının azaldığını belirterek bu durumdan rahatsız olduklarını dile getiriyorlardı.

YORUMLAR 2
  • KARADENIZ KARASIN 10 yıl önce Şikayet Et
    Kimse Boş yere Kurşun sıkmasın. Adamlar çok doğru bir karar vermişler. Ya kadınlar malesef devletin sırtında kambur. Kamuya yerleşirler ondan sonra elim ağrıdı belim ağrıdı gözüm kaşındı bacağım ağrıyo ,Çocuk okulda kaldı ,Rapor alcam ,grip olcam ,hasta olcam ,ağlayacam sızlayacam,geldim gelmedim gidiyordum gidemedim nedir bu yaa işkence vallahi .Kadının derdi kurumun derdini aşıyor bazı yerde :D Tabi ki adam gibi çalışıp işini yapan kardeşlerimiz var ancak bu dediğim kısım en az %75'lik bir kısım .
    Cevapla
  • seyyid ali battal 10 yıl önce Şikayet Et
    başlığa bak hizaya gel. her fakultenin tercih klavuzunda şartlar bölümü vardır. tıbkı bizde olduğu gibi mesela ebelik sadece bayan öğrencilerin baş vurduğu bölüm. irandada bazı fakulteler sadece erkek öğrenci alıyor. bu da verimi arttırmak için. kadının önünü kesmek için değil bu zaten iranda mümkün değil. iran ANAERKİL bir toplum öğretmenlerin %70-80 ni bayan ana mesleği denilir iranda. devlet memurlarının çoğu bayan. bunun yanında kadın doğumcuların büyük bir kısmı erkek doktor. yani en iyi şekilde yönlendirme yapılmak isteniyor...iranın diş işleri bakanlığı sözcüsü bile bayan.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kamuda sıkı tedbir dönemi: Sert frenle tasarruf
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor