İran'da seçim krizi!

Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne bağlı seçimleri denetleme heyeti, adayların yüzde 60'ının adaylığına izin vermedi.

İran'da seçim krizi!
İran'da seçim krizi!
GİRİŞ 19.01.2016 14:49 GÜNCELLEME 19.01.2016 14:49

İran İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, adayların yeterliliğini denetleyen Anayasayı Koruyucular Konseyi'ne bağlı seçimleri denetleme heyeti, adayların yüzde 60'ının adaylığına izin vermedi.
 
REFORMCU KANADIN YÜZDE BİRİNE ADAY OLMA HAKKI VERİLDİ
 
 İranlı İşçiler haber Ajansı'na (ILNA) göre, Reformcu Politika Konseyi  üyesi Hüseyin Meraşi de seçimler için aday adayı olan reformculardan yüzde  99'unun başvurusunun reddedilmesine tepki gösterdi.
 
Meraşi, 3 binden fazla reformcudan sadece 30 kişinin adaylığının kabul  edildiğini söyleyerek, 290 kişilik İran meclisinde 30 milletvekiliyle temsil  edilen Tahran'dan ise sadece 4 reformcunun adaylığının kabul edildiğini belirtti.
 
İran'ın önemli siyasetçilerinden Tahran milletvekili Ali Mutahhari  başta olmak üzere, halen parlamentoda görev yapan bazı isimlere de aday olma izni  verilmemesi tartışmanın fitilini ateşledi.

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri'nin kardeşi İbrahim  Cihangiri, İstihbarat Bakanı Mahmud Alevi'nin oğlu Muhsin Alevi ve Ali Ekber  Haşimi Rafsancani'nin çocukları Fatma ve Muhsin Rafsancani de adaylık başvurusu  reddedilenler arasında bulunuyor.

"YAŞANAN GÜÇ MÜCADELESİ"
 
Konuyla ilgili AA muhabirinin sorularını cevaplayan Siyaset, Ekonomi  ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, İran'da  yaklaşan seçimler için aday adayı olan ve siyasi olarak reformcu kanatta yer alan  isimlerin bir çoğunun başvurusunun reddedilmesinin ülke içinde siyasi bir kriz  oluşturduğu değerlendirmesi yaparak, "Yaşanan süreç teknik bir mesele olmanın  ötesinde siyasi bir güç mücadelesini yansıtıyor" dedi.
 
Reformcuların desteklediği Cumhurbaşkanı HASAN Ruhani'nin adaylık  sürecini yöneten Anayasayı Koruyucular Konseyi ile temas kurarak krizi yönetmeye  çalıştığını hatırlatan Acun, "Adaylığı reddedilen kişilerin yeniden başvuru yapma  şansı var. Ancak yaşanan süreç teknik bir mesele olmanın ötesinde siyasi bir güç  mücadelesini yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması