Kıbrıs müzakerelerinde karar anı!

Uzun yıllardan beri devam eden Kıbrıs müzakerelerindeki en önemli adım olarak görülen Kıbrıs Konferenası'na garantör ülkelerin katılımıyla başladı.

GİRİŞ 28.06.2017 11:42 GÜNCELLEME 28.06.2017 14:40
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözüme ulaşılması hedefiyle 12 Ocak'da Cenevre'de düzenlenen ilk oturumla başlayan Kıbrıs Konferansı'nın yeni oturumu Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ev sahipliğinde, İsviçre'nin Crans-Montana kentinde başladı.

İKİ AYRI MASA KURULACAK

İlk masada garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere, yeni Federal Kıbrıs’ta güvenlik ve garantilerin nasıl olacağına karar verecek. AB de bu masada gözlemci statüsüyle yer alacak. İkinci masada Türk ve Rum liderler Mustafa Akıncı ile Nikos Anastasiadis, Kıbrıs’ta bugüne kadar anlaşamadıkları önemli konuları ele alacak. Bunlar arasında, yeni Federal Kıbrıs’ta Türk ve Rum kurucu devletlerinin haritalarının belirlenmesi, toprak paylaşımı ve Rum ve Türklerin devleti dönüşümlü başkanlıkla yönetmesi gibi önemli konular yer alıyor.

RUM LİDER BM TEMSİLCİLERİNİ UNUTTU

Kıbrıslı Türk ve Rum liderler, dün önce İsviçre’nin Cenevre kentine ardından İsviçre Savunma Bakanlığı’nın tahsis ettiği askeri helikopterlerle konferansın yapılacağı Crans Montana’ya geldi. Rum lider Anastasiadis, kendi helikopteriyle birlikte gelecek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs özel temsilcisi Espen Barth Eide’yi Cenevre havalimanında unuttu. Helikopter, 10 dakika sonra geri gelerek BM temsilcisini aldı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ise, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile aynı helikopterle geldi.

ÇAVUŞOĞLU İLE BİRLİKTE BİR HEYET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün İsviçre’de başlayacak Kıbrıs görüşmelerine kalabalık bir uzman heyetle katılacak. Çavuşoğlu’na yakın bir kurmay, “İsviçre ziyareti müzakerelerin gidişine göre açık uçlu olacak. Birkaç güne dönülebilir de, bir haftayı geçebilir de. Bizim amacımız çözümden yana. Kıbrıs konusunda son derece önemli bir sürece girdiğimizi söyleyebiliriz. Ancak bunda elbette karşı tarafın göstereceği tutum da önemli rol oynayacaktır. Türk tarafı İsviçre’den dönüş için kesin bir tarih belirlemedi. Bu iyi niyet göstergesidir” dedi.

YORUMLAR 2
  • ali 6 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede dhpc li gezici rum tohumlarının yaptıklarını düşününce kıbrıs ta birleşme kesinlikle olmaz rumlara kesinlikle ve kesinlikle güven olmaz rum rumluğunu eninde sonunda yapar rumlarla anlaşacak birkonuşacak bir durum yoktur rumlar haçlı piyonudur rumlara haçlılara verecek bir karış toprağımız, enerji kaynaklarımız, enerji iletim düzergahımız yoktur kıbrıs türk dür türk kalacak bu gün için hoş gösterdikleri tavladıkları birlik ab gümrük birliği yarın kıbrıs türk ü için cehennem olacak eziyet işkence sonları olacak o yüzden akıncıya dur deme vaktidir haçlılar ile kuyuya inen bir daha ışığı göremez
    Cevapla
  • Dulqarnein 6 yıl önce Şikayet Et
    Akinci bey 10 larca sene önce rumlar tarafindan yerlestirildi, adayi satmak icin, o bir teslimiyetci, bak hacli isgalci rum bölücü teroristler icimizde bile var, sözde türkler sözde müslümanlar, isimleri ve kimlikler türk ve müslümandir, gercegi BIZDEN DEGILLER!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ebediyete uğurlanmak üzere memleketine gönderildi: Anadolu irfanının temsilcisiydi
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak