ABD ve Fransa gizlice anlaştı mı?

1918’de İskenderun Körfezi’nden Suriye’ye asker çıkaran Fransa, 100 yıl sonra işgal gücü olarak yeniden dönmek istiyor. Fransızlar ülkede kaldıkları 28 yıl boyunca 65 bin Suriyeliyi katletmişti. Fransa’nın ABD çıkarken gelmeye kalkması 100 yıl önceki İngiltere-Fransa pazarlığını hatırlatıyor.

ABD ve Fransa gizlice anlaştı mı?
ABD ve Fransa gizlice anlaştı mı?
GİRİŞ 31.03.2018 07:46 GÜNCELLEME 31.03.2018 07:46

Mondros Antlaşması'nın 7. Maddesini bahane eden Fransa, 9 Kasım 1918’de İskenderun Körfezi'nden Suriye'ye asker çıkardı. Fransa, 100 yıl sonra işgal gücü olarak Suriye coğrafyasına yeniden dönmek istiyor. İngiltere ile birlikte 1918 yılında girdiği Suriye'de 28 yıl kalan Fransa, bu süre zarfında 65 bin Suriyeliyi katletti. Fransa ve İngiltere, kendi aralarında imzaladıkları Sykes-Picot antlaşması dahilinde, 'devlet' vaadiyle kışkırttıkları Bedevi, Dürzi, Ermeni ve Nusayri çeteler eliyle bölgeye yerleşti. Paris'in 100 yıl sonra bölgeye giriş aparatı olarak kullanmayı tasarladığı yapı ise terör örgütü PKK oldu.

BUNLAR TESADÜF DEĞİL

Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İsa Kalaycı, Fransa-İngiltere-ABD arasında yapılan gizli antlaşma ile bölge geneline dönük yeni bir paylaşım haritası olduğunu söyledi. ''Fransa’nın attığı adımın ABD'nin Suriye'den çıkma açıklaması ile eşzamanlı olması tesadüf değil'' diyen Kalaycı, olayın 100 yıl önce İngiltere ile Fransa arasındaki paylaşıma benzendiğine dikkat çekerek şunları söyledi:

''1991-2018 aralığında egemen güçler arasında birçok paylaşım ittifakı yapıldı, tapular dağıtıldı. Şimdi sahada bu gizli, karanlık anlaşmaların uygulamalarına şahitlik ediyoruz. Fransa Lübnan ve Suriye’yi doğal sömürge alanı olarak görmeye devam ediyor. Beşşar Esed’in dedesi Süleyman Esed de Fransız işgaline destek veren kişilerin başında geliyordu.''

O KOMUTAN, EYYÜBİ'NİN MEZARINI TEKMELEMİŞTİ

Tarihçi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Hatipoğlu ise mevcut durumu şöyle yorumladı: ''Fransızlar o dönem Kral Hüseyin'in oğlunu kullandı, şimdi de PKK aracılığı ile sahaya giriyorlar. PKK kendini Kürtlere nispet ediyor ancak 1920’de Şam'a gelen Fransız işgal kuvvetleri komutanı Henri Gouraud, Selahaddin Eyyübi'nin mezarını tekmelemişti. Fransızlar 1918-1946 arasında 65 bin kişiyi katletti. İşgal sonrası yaptıkları ilk iş, tüm Suriye halkının altın ve gümüşlerine el koymak ve Hicaz demiryolu projesini iptal etmek olmuştu.''

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti Batman il binasında skandal görüntüler! Terör köşesi oluşturmuşlar
Ergin Ataman'dan Siyonist tehdide cevap: Türk vatandaşıyım bana hiçbir şey yapamazsınız!