Dünyaya meydan okudu: Herkes kaybedecek!

İran Atom Enerjisi Örgütü Başkanı Ali Akbar Salihi, Norveç’te Oslo Forumu’nun oturum aralarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi.

Dünyaya meydan okudu: Herkes kaybedecek!
Dünyaya meydan okudu: Herkes kaybedecek!
GİRİŞ 21.06.2018 13:04 GÜNCELLEME 21.06.2018 13:04

İran Atom Enerjisi Örgütü Başkanı Ali Akbar Salihi, Norveç’te Oslo Forumu’nun oturum aralarında BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya geldi. Ali Akbar Salihi görüşmede, Tahran’ın nükleer anlaşmanın devamına dair şüphelerinin olduğunu belirterek, Avrupa Birliği’nin (AB) nükleer anlaşmayı korumaya dair önerilerinin İran için yeterli olmadığını söyledi.

İran resmi haber ajansı İRNA’da yer alan habere göre Salihi, nükleer anlaşmanın ekonomi, bankacılık ve yatırım alanında önemli sonuçlarının olduğunu ifade etti. Salihi, anlaşmanın faydasının ‘İran’ın beklentilerinden daha az’ olduğunu belirterek, nükleer anlaşmayı destekleyen ülkeleri Trump’ın anlaşmaya yönelik politikaları konusunda net bir tutum takınmaya çağırdı.

''HERKES KAYBEDECEK''

Tahran’ın bölgesel rolünü savunarak Ortadoğu’daki tehlikeli durum hakkında uyarıda bulunan Salihi, “Eğer mevcut rota devam ederse, herkes kaybedecek” dedi.

''NÜKLEER ANLAŞMAYI KORUMAK İÇİN PRATİK GÜVENCELER İSTİYORUZ''

İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı Kemal Harrazi, İtalya Dışişleri Bakanı Enzo Moavero Milanesi ile dün bir araya gelerek iki ülke arasındaki ilişkilerin yanı sıra nükleer anlaşmayı masaya yatırdı.

Harrazi görüşmeye dair yaptığı açıklamada, “Bölgedeki ana oyuncuların müzakere masasında oturmaya ve işbirliğine hazır olduklarını dikkate alarak, bölgede barışı ve güvenliği teşvik etmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Önemli olan nükleer anlaşmadır. Avrupa ülkelerinin nükleer anlaşmayı sürdürmeye çalıştığını biliyoruz. Nükleer anlaşmayı korumak için güçlü ve pratik güvenceler istiyoruz. Siyasi pozisyonlar yeterli değil” dedi.

Harrazi, İtalya’nın İran ile yapılan nükleer anlaşmayı sürdürmek isteyen Avrupa ülkeleri arasındaki ilk ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti. Ülkesinin İtalya ve Avrupa ülkelerini, nükleer anlaşmayı sürdürmek için pratik mekanizmalar geliştirmeye çağırdığını belirten İran Dış İlişkiler Stratejik Konseyi Başkanı, “Aksi halde, İran’ın anlaşmada kalması için bir sebep yoktur” dedi.

''ANLAŞMANIN ÇÖKÜŞÜ AVRUPALILARIN DA ETKİLENECEĞİ BÖLGESEL GELİŞMELERE YOL AÇACAK''

Nükleer anlaşmanın çökmesi durumunda AB’ye de etkileri olacağını söyleyerek uyarıda bulunan Harrazi, “Avrupalılar çıkarlarının sadece ekonomik olmadığının farkında. Güvenlik konusundaki çıkarları nükleer anlaşmanın sürdürülmesinde yatıyor. Çünkü anlaşmanın çöküşü Avrupalıların da etkileneceği bölgesel gelişmelere yol açacak” ifadelerini kullandı.

İtalya, Tahran’ın bölgesel rolü ve balistik füze programına karşı Almanya, Fransa ve İngiltere tarafından önerilen Avrupa yaptırımlarının uygulanmasına karşı çıkan ülkelerden biriydi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye Kupası'nda finalin adı belli oldu!
İstanbul'da faciadan dönüldü! Uçağın iniş takımları açılmadı