Reuters'tan Türkiye iddiası: Gereken yapılacak

Reuters, Türk güvenlik ve askeri kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Türkiye'nin İdlib'de bulunan askeri pozisyonlarını güçlendirdiğini, Türkiye'nin olası İdlib operasyonu sonrası yeni sığınmacı almayacağını, göç dalgasını Suriye içerisinde tutmayı planladığını ve Türk askerlerine saldırıya cevap verileceği ifade etti

GİRİŞ 13.09.2018 11:24 GÜNCELLEME 13.09.2018 12:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Türkiye, Esad'ın başlatacağı ve sınırında bir insani felakete yol açabilecek saldırı öncesinde, muhaliflerin hakim olduğu İdlib vilayetinde kurduğu askeri pozisyonlarını güçlendiriyor.

Reuters ile konuşan üç ayrı Türk güvenlik ve hükümet kaynağı, Suriye sınırına zırhlı araç ve malzeme takviyesi yapıldığını söylediler.

 

İdlib'de Türkiye'nin 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rus ve İran desteğine sahip Suriye ordusunun 4 milyona yakın insanın yaşadığı İdlib'e yapacağı bir saldırının yüz binlerce insanı yerlerinden edeceği uyarısını yapmıştı.

TÜRKİYE YALNIZ BIRAKILIYOR

Halen dünyadaki en büyük mülteci nüfusu olan 3.5 milyon Suriyeliyi barındıran Türkiye, daha fazla savaş mağdurunu alamayacağını söylüyor ve Batılı ülkeleri, Beşar Esad'ın ülke topraklarını yeniden ele geçirme mücadelesinin doğurduğu sonuçlarla Türkiye'yi baş başa bırakmakla suçluyor.

Rusya, İran ve Türkiye liderlerinin geçen hafta Cuma günü Tahran'da yaptıkları zirve, İdlib'de topyekun bir çatışmayı durduracak son çare olarak görülüyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Esad'ın destekçisi bu iki ülkeden ateşkes ilan etmeleri talebini zirvede dile getirmişti.

"TÜRK BİRLİKLERİNE ATEŞ AÇILIRSA GEREKEN KARŞILIK VERİLİR"

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, yine de Türkiye'nin son haftalarda süren hava saldırılarını ve bir kara saldırısını durdurmaya kararlı olduğunu söylüyor. Başka Türk yetkililer de, İdlib'deki Türk birliklerine ateş açılırsa buna karşılık verileceğini belirttiler.

Reuters'e konuşan kaynaklardan biri, "Orada askeri varlığımız bulunuyor ve eğer bu varlık herhangi bir biçimde zarar görürse ya da saldırıya uğrarsa bu Türkiye'ye yapılmış bir saldırı olarak kabul edilir ve gereken karşılık verilir" dedi. Gözlem noktaları, geçen yıl Türkiye, Rusya ve İran'ın vardığı bir anlaşma uyarınca kurulmuştu. Anlaşmaya göre İdlib ve çevre vilayetlerin bazı bölgeleri "çatışmasızlık bölgeleri" olarak belirlenmişti.

YENİ SIĞINMACI ALINMAYACAK

Suriye savaşının ilk yıllarında çatışmalardan kaçan Suriyelilere kapılarını açmış olan Türkiye, daha sonraki dönemde 900 km uzunluğundaki sınıra duvar inşa etti. Daha fazla sığınmacı alamayacağını söyleyen Türkiye'deki yardım ve güvenlik yetkilileri, İdlib'de çatışma çıktığında evlerinden edilmiş kişileri Türkiye'ye almaktansa, onları Suriye topraklarında karşılayacaklarını söylüyorlar.

Türk güvenlik yetkilisi, "Sığınmacılar Türkiye'ye alınmayacak çünkü geçmiş deneyimlerimize göre, bu gibi göç dalgalarıyla Türkiye'ye giren terörist ve radikal unsurları artık Türkiye kabul etmeyecek" dedi. Türk yetkili, "Türkiye'nin de, Avrupa'nın da güvenliği için sığınmacıları Suriye topraklarında tutacağız" ifadelerini kullandı.

Halen İdlib yakınlarında kurulan kamplarda kalan binlerce Suriyeli, Türkiye'ye yakın olmaları nedeniyle Suriye veya Rus hava saldırılarından koruncaklarını düşünüyorlar. Güvenlik kaynakları Türkiye'nin buralarda yeni kamplar kuracağını ancak Suriye topraklarındaki bu kampların büyüklüğünün henüz kararlaştırılmadığını söylediler.

TÜRKİYE UYARDI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye sınırına yeni bir mülteci akınının uluslararası etkileri olacağını söyledi.

Türkiye iki yıl önce Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşma uyarınca Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçmek isteyen sığınmacı akınını durdurmayı üstlenmişti. Daha önceki sığınmacı akını AB içinde krize yol açmıştı. 

Salı günü yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun da sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyleyen Kalın, zaten milyonlarca mülteciyi barındıran Türkiye'ye yeni bir sığınmacı dalgasının başka komplikasyonlara yol açacağını belirtti. 

Kalın, "Sorunlar buradan Avrupa'ya ve başka ülkelere yayılacaktır" dedi.

YORUMLAR 3
  • 1299 5 yıl önce Şikayet Et
    Sınırlar gerçekten sıkı tutulsun. Mülteci akını da bize karşı başka bir savaş şekli. Savaş sadece tankla topla olmuyor. İçteki Birliğimizi sarsmak amaçlı bence.
    Cevapla
  • nihat 5 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi esat ile savaştırmak için bazı seneryolar belirdi biriside reyhanlı saldırısının faili olna kişinin neden şimdiye kadar bize verilmeyipte şimdi verilmesi gibi
    Cevapla
  • cansın can 5 yıl önce Şikayet Et
    kim verilmiş kim bilmeden konuşma eski türkiye değiliz bunu sen de ağababaların da öğrenin artık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Nedim Şener kulis bilgisini verdi! Yargıtay DEM Parti için harekete geçti
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...