Büyük krize İstanbul Patrikhanesi de dahil oldu

İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi, Ukrayna'da bağımsız bir Ortodoks kilisesi için taslak bir kuruluş sözleşmesi hazırladığını açıklarken, Ukrayna Başbakanı Petro Poroshenko ülkesinin kendisine ait bağımsız bir kiliseye kavuşmasının yakın olduğunu söyledi.

GİRİŞ 30.11.2018 14:01 GÜNCELLEME 30.11.2018 15:09
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Bağımsız bir Ukrayna kilisesi "otosefali" olarak adlandırılan iç işlerinde bağımsızlığı kazanırsa, yüzyıllardır kiliseyi yöneten Rus ruhbanın etkisinden uzaklaşmış olacak. Ukrayna, Rus din adamlarını iç işlerine müdahale etmekle suçluyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki ilişkiler Moskova'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesi ve ülkenin doğusunda en az 10,000 kişinin ölümüne neden olan ayrılıkçı isyana destek vermesinin ardından kopma noktasına geldi.

 

 

Reuters'ın haberine göre, Ukrayna'nın bağımsız bir kilise kurma çabaları, bu hafta üç Ukrayna gemisine ateş açıp el koyan Rusya'da öfke yaratıyor. Poroshenko, dün televizyonda yaptığı konuşmada, "Ekümenik Patrikliğin Mukaddes Sinod meclisinde, otosefal Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin kurulması konusunda tarihi kararlar alındı" dedi.

Poroshenko, Ukraynalı din adamlarının bağımsız kilisenin başına geçecek kişiyi seçmek üzere toplanacağını, toplantı tarihinin yakında Patrikhane tarafından açıklanacağını belirtti. Patrikhane tarafından dün yapılan açıklamada, "Mukaddes 
Sinod Ukrayna Kilisesi'nin kuruluş sözleşmesinin taslağını hazırlamıştır" denildi. 

 

 

RAKİP KİLİSELER

Ukrayna, bağımsız bir kilise kurmak için, Ortodoksların ekümenik nitelikte kabul ettiği Fener Patrikhanesi'nin desteğini Ekim ayında aldı. Rus Ortodoks Kilisesi, bu karar üzerine İstanbul'daki Patrikhane ile diplomatik bağını kopardı. Ukrayna yönetimi, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ndeki Moskova destekli grubu Rus hükümetinin talimatları doğrultusunda Rus propagandası yapmak ve Rus yayılmacılığını teşvik etmekle suçluyor.

Moskova Patrikliği olarak adlandırılan bu grup Ukrayna'nın suçlamalarını reddederek ülkede barışı desteklediğini savunuyor. 

Ukrayna'da iki büyük Ortodoks kilisesi nüfuz mücadelesi içinde. Rus Ortodoks Kilisesi ile eşgüdüm içinde hareket eden Moskova Patrikliği Ukrayna'da hakim konumdayken, Sovyetler Birliği'nin 1991'de dağılmasından sonra kurulan ve Kiev 
Patrikliği olarak bilinen grubun rekabeti ile karşılaştı.

Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından Kiev Patrikliği'ne Ukrayna kamuoyunda destek son derece güçlendi. Kiev Patrikliği Ukrayna Ortodoks Kilisesi'nin bağımsızlığını ve Avrupa ülkeleriyle entegrasyonu amaçlıyor. 

YORUMLAR 9
  • FARKINDA MISINIZ? 5 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna'da ne değişti ki düne kadar kanka olan Rusya ve Ukrayna savaşır hale geldi? Mısırda ne değişti de Mısır İsrail'e dost Gazze'ye düşman oldu? Buna benzer örnek çok. Coğrafya, iklim, insanlar aynı. Değişen ya da zorla değiştirilen sadece iktidar. Bir ülkenin askeri gücünü, topraklarını, pazarını ve bütün zenginliklerini kazanmak, o ülkenin sadece iktidarını değiştirmek kadar kolay ve ucuz. İşte Türkiye'de de yapılmak istenen bu. Başka bir ülkede iktidar değiştirildiğinde, o ülkenin ABD’ye, İsrail’e dost ama Türklere ve Müslümanlara düşman olduğunu ve Öcalan’ı kahraman, PKK’yı asker ve polis, olarak görmek, ülkenin parçalandığını, zenginliklerinin çalındığını görmek gibi bir şey.
    Cevapla
  • Hıdır BUDURR 5 yıl önce Şikayet Et
    Barnabas İnclini elimizden kaçırdık şimdi Hristiyanların karşılıklı maçını seyrediyoruz???
    Cevapla
  • selim 5 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı zamaninda hristiyan mezhepler uzerinden Avrupa'yı birbirine düşürmüştü . bunu iyi kullanmak lazım.
    Cevapla
  • <|> 5 yıl önce Şikayet Et
    Birinci dünya savaşı öncesi olaylara benzer durumlar mı oluyor?
    Cevapla
  • ÖNERİ 5 yıl önce Şikayet Et
    Rusya ve Batı arasında çıkabilecek büyük bir savaşı önleyebilecek en ideal çözüm, Kırım’daki Rus ve Ukraynalıların da eşit haklara sahip olduğu bağımsız bir Kırım Cumhuriyeti’nin Ukrayna ve Rusya tarafından tanımasıdır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'