1823'e döndük... John Bolton'dan akılalmaz çıkış

Latin Amerika ülkelerini "arka bahçe" haline getiren ABD, bölgede yatırımlar yapan Çin ve Rusya’yı tehdit etmeye devam ediyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, ülkesinin 1823 tarihli Monroe Doktrini politikalarına geri dönebileceğini açıkladı.

1823'e döndük... John Bolton'dan akılalmaz çıkış
1823'e döndük... John Bolton'dan akılalmaz çıkış
GİRİŞ 22.04.2019 10:16 GÜNCELLEME 22.04.2019 16:42
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Rusya ve Çin'i Latin Amerika ülkeleri üzerinden üstü kapalı tehdit etti. Bolton, ABD'nin Latin Amerika ülkelerine yönelik siyasetinde 1823 tarihli Monroe Doktrini politikalarına geri dönebileceğini ifade etti. Miami'de "Domuzlar Körfezi Çıkarması Gazileri"ne konuşan Bolton, "Bugün, herkese gururla ilan ediyoruz ki: Monroe Doktrini hâlâ güncel ve iyi durumdadır" ifadelerini kullandı.

 

 

ABD’NİN ARKA BAHÇESİ

ABD'nin eski başkanı James Monroe tarafından ilan edilen doktrin ile Avrupa ülkelerinin Latin Amerika'ya yönelik sömürge faaliyetleri iç mesele olarak kabul edilmiş, Latin Amerika ülkeleri ABD'nin çıkar küresi içerisinde sayılarak arka bahçesi haline getirilmişti. Geçtiğimiz haftalarda Latin Amerika turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Güney Amerika'ya yatırım yapan Çin ve Rusya'ya açık tehditler savurmuştu.

 

 

DIŞ AKTÖRLERE UYARI

Konuşmasında "Uluslarımızın kaderini hiçbir yabancı güç dikte edemez" ifadelerine yer veren Bolton, "Bu (kader), bu kıtayı yurdu olarak görenler tarafından şekillenecektir" dedi. Bolton'un açıklamalarının Venezeula'ya ve bağlantılı şirketlere yeni yaptırımların ilan edildiği gün gerçekleştirilmesi dikkat çekti. Bolton'a göre uygulanan yaptırımlar "Rusya ve Çin dahil tüm dış aktörler için" uyarı niteliğinde.

Rusya'dan ABD'ye Monroe Doktrini suçlaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı, yaklaşık bir ay önce yaptığı açıklamada ABD'yi, Latin Amerika'yı Venezuela üzerinden yeniden şekillendirmekle suçlamıştı. ABD Başkanı James Monroe'nin, 2 Aralık 1823'te kongreye sunduğu bu doktirini baştan aşağı inceleyen uzmanlar tek cümlelik şu yorumu getiriyor: "Amerika kıtasının sorumluluğu ABD'ye aittir."

YORUMLAR 15
  • ali 5 yıl önce Şikayet Et
    utanmazlara bak sen gel ortadoğu da akrika da arap yarım adasında terör estir yapmadığını bırakma sonra pişkin pişkin konuş
    Cevapla
  • sakaryalı 5 yıl önce Şikayet Et
    abd nin çöktüğünü biz görmeyiz diyordum bu gidişle bayağı yakın
    Cevapla
  • Kürşat 5 yıl önce Şikayet Et
    EYYYY "Uluslarımızın kaderini hiçbir yabancı güç dikte edemez" ifadelerine yer veren Bolton, "Bu (kader), bu kıtayı yurdu olarak görenler tarafından şekillenecektir" diyen çiğ kurusu , Irakta, Suriye de Afganistan'da vb ne işin var.
    Cevapla
  • şerif 5 yıl önce Şikayet Et
    abd nin orta doğu yurdumu ki o zaman defolun gidin orta doğudan
    Cevapla
  • vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    sen ne arıyorsun o zaman bizim arka bahçemizde
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
Bakan Kacır müjdeyi verdi! Türkiye'nin 'ilk ilaç adayı geliştirildi'